schab w 10 - 2000 przepisów (strona:17/134)

Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 158

którego wracam najczęściej. Na początku wydawał mi się jakiś skomplikowany jednak po pierwszym wykonaniu stwierdziłam, że to danie jest naprawdę szybkie (nie licząc zmywania garów;) i łatwe do zrobienia. Schab jest mięciutki z sosem beszamelowym i pieczarkami łączy się doskonale. Fajne danie polecam w sam raz na niedzielny obiad.Zapraszam...    Skala smaku 10/10 schaba podsmażamy krótko uważając by się(...)spiekł. Musztardę dijon można zastąpić musztardą rosyjską, która również idealnie sprawdza się do sosów. schab: 6 plastrów pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g- dałam 250g. mleko: 250 ml mąka pszenna typu 450: 20 g masło (82% tłuszczu): 20 g ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g ser Gran Padano : 2 łyżki - może być inny oliwa z oliwek do smażenia

Kubki smaku
Szynka z schabu z pikantną panierką 749

innego. Chociaż przy każdym eksperymencie jest trochę obaw jak to wyjdzie. Ale tym razem wyszło pysznie. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna. Składniki: 1 kg schabu b/k Zalewa: 1 l wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne 6 kulek jałowca 1 płaska łyżeczka kolendry (kulki) 10 kulek czarnego(...)pieprzu 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 50 g soli do peklowania Panierka: 2-3 łyżki przyprawy do schabowego Ale-raj 1,5 łyżki oleju Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć. Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania  doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować około 5-8 minut. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Schab pieczony z warzywami 147

Taki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też  przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem. SKŁADNIKI 2 kg. schabu bez kości  po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki(...)oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu Warzywa: 2 marchewki  3 cebule   1/2 pora część biała PRZYGOTOWANIE.  Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej. Schab obsmażamy

W kuchennym oknie Ewy
Schab faszerowany podgrzybkami 215

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami. Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami(...)Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek 8 podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Umyte i osuszone podgrzybki kroimy w drobną kostkę wraz z cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżka oleju, doprawiamy, chwilkę podsmażamy i podlewamy niewielką ilością wody, dusimy ok. 10 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pieczony schab 191

Pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się  nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty. składniki na osiem osób 2 kg schabu 150 g wędzonego boczku marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej  stronie 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki(...)ostrej sól,  pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Wędzony boczek kroimy na plastry

Miód i pieprz
Schab faszerowany cukinią 186

Masz odwieczny problem co zrobić na obiad? Polecam kolejny przepis na mięso z zielonym, zdrowym farszem: Schab faszerowany cukinią. Tym razem jako farsz do schabu została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki(...)plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab Duszony z warzywami 162

Mimo upałów trzeba coś jeść . Dzisiaj będzie schab zapiekany w sosie z warzywami . Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem ,  będzie pysznie .   Składniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta   ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych)  sól prowansalska do natarcia(...)mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona 1 szt cukinie 100 g pomidory 2 szt   woda 1.1/2 litra keczup 1 łyżka     Wykonanie :   Schab myjemy i osuszamy , nacieramy go kebaczetą i solą dosyć sporo by przeszło , aż do środka . Zawijamy schab w folie spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia wyjmujemy schab z folii

Różowa kuchnia
Schab pieczony 113

rączka właśnie poszedł, a ja zasiadłem żeby szybko ten przepis wpisać. Szybko, bo ziewam już okrutnie i zaraz zasnę. Madzia zrobiła bardzo prosty i naprawdę pyszny i aromatyczny pieczony schab. 1,4 kg schabu 6 łyżek oleju pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki szałwii ząbek czosnku 15 kuleczek kolorowego pieprzu 1 łyżeczka octu balsamicznego Olej, ocet balsamiczny, tymianek(...)rozmaryn i szałwię mieszamy ze sobą. Pieprz miażdżymy w moździerzu i też dorzucamy. Smarujemy tym schab. A potem schab kładziemy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy tą marynatą. Czosnek kroimy w plasterki i kładziemy na górze schabu. Przykrywamy i chowamy do lodówki na 24 godziny (po 12 godzinach przekręcamy schab na drugą stronę, a czosnek ponownie układamy na wierzchu

Marder&Marder Manufacture
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką 193

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu  sól i pieprz  1 marchewka  1/2 małej cebuli białej(...)ząbki czosnku  3 duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia) do podania: sałat masłowa, pomidory malinowe,  szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab na parze w suszonych pomidorach i czosnku 178

Niedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone(...)przeniknięte takimi smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna wędlina do chleba - bez chemii, bez pompowanej wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu. Składniki: 1 kg schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się takiego kupić tym razem :)) 3 łyżki czosnku w płatkach 3 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych drobno 1 łyżka wędzonej papryki

Trzeci talerz
Pieczeń ognista zamiast wędliny 157

dowolne mięso, odpowiednio przyprawić i upiec. W ten sposób można w jednym czasie upiec w piekarniku kilka rodzajów mięsa przeznaczonego jako zamiennik kupowanej wędliny. Ja piekę boczek rolowany, karczek, schab. Część przeznaczam od razu do jedzenia a część zamrażam. Zawsze mam po ręką dla domowników i dla niespodziewanych gości... świeżą, smaczną, domową wędlinę. Ostatnio zrobiłam eksperymentalnie, pieczeń ognistą.... I wiecie(...)zdała egzamin. Bardzo smaczna       Składniki: 1300 g schabu bez kości gałązki świeżego rozmarynu 1 papryczka chili czosnek marynowany sól świeżo zmielony pieprz olej Ponadto: bawełniany sznurek rękaw do pieczenia     Wykonanie: Schab umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Papryczkę umyłam przecięłam wzdłuż i usunęłam pikantne   nasionka, a paprykę drobno posiekałam. Igiełki rozmarynu posiekałam. Kilka igiełek zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 168

Kupiłam ładny kawałek schabu i nie za bardzo wiedziałam co z niego zrobić. Przewertowałam różne gazetki z przepisami i w oko wpadł mi jeden z nich. Pochodzi z bardzo starej gazety, bo 1997 roku. Przepis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam z niego skorzystać. Miałam wszystkie potrzebne produkty za wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę(...)smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego miodowego piwa 3 łyżki oleju ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 100 g orzechów   włoskich 180 g śmietany

Kuchnia u Krysi
Schab po zbójnicku – doskonała wędlina 533

Schab po zbójnicku – doskonała wędlina Był już schab parzony po węgiersku w dużej ilości papryki , ten jest po zbójnicku . Kolor podobny , ale smak całkowicie różny , dzięki sporej ilości suszonej mielonej cebuli , czosnku i oczywiście papryki , tyle że tym razem słodkiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo, ale to bardzo, dobra wędlinka , jak zrobicie(...)już nie przestaniecie . Polecam domowe wyroby naprawdę nie są trudne , a warto je zrobić , gdyż niema nic bardziej zdrowego , a zarazem smaczniejszego niż cudowny , soczysty i aromatyczny plasterek schabu na kanapce z sałatą i majonezikiem.. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek

Ogrodnik w podróży
Gulasz ze schabu i kiełbasy 1163

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz ze schabu i kiełbasy – to propozycja na pyszny i syty obiad. Najlepszą reklamą tego gulaszu jest mój Mąż, który na poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można(...)podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką słodką (wymieszać, by schab dokładnie był

Kulinarne Przeboje
Schab w sosie musztardowym z warzywami 176

Często zdarza mi się upiec za dużo schabu (szczególnie na Święta) . jeżeli również miewacie taki kłopot – to oto pomysł na podanie pieczonego schabu nieco inaczej niż w tradycyjnym sosie z ziemniakami To schab na grilowanych warzywach z sosem musztardowym i puree ziemniaczanym z szafranem. składniki: kilka plastrów pieczonego schabu kilka ziemniaków 1 mała cukinia 1 mała papryka pół szklanki(...)mleka szczypta szafranu (opcjonalnie curry) sól 50 gr. masła sos: łyżka sosu spod pieczonego schabu łyżeczka masła 1 łyżka musztardy Djon 1 łyżka musztardy Francuskiej 2 łyżki śmietany łyżeczka mąki 100 ml. wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody namaczamy szafran. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę, masło i musztardy

Sezonowy Garnek

Proponowane wyszukiwania