Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju(...)osuszyłam na papierowym ręczniku. Jeszcze tylko ostrym nożem ścięłam twarde żyłki i odłożyłam na bok. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu. Schab umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Obsmażyłam z każdej strony, żeby się przyrumienił. Wlałam wino. Gotowałam pod przykryciem około
Kuchnia u KrysiSzaszłyki ze schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki ze schabu to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy na letniego grilla. Schab oczywiście można pokroić w kostkę, ale w tej formie schab lepiej się prezentuje. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski(...)szaszłyków, wizualnie wygląda to efektowniej i mięso lepiej się dopieka na patelni grillowej. Polecam nasz sprawdzone przepisy z grilla, a szczególnie szaszłyki z kurczaka/ Satay z kurczaka Szaszłyki ze schabu są bardzo smaczne i warte ponownego przygotowania. Idealnie pasują do sałatki ziemniaczanej w skandynawskim stylu. Składniki: 4 plastry schabu wieprzowego 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczona wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków . Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie(...)schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować , bez większych trudności . Składniki : 2 kg schabu bez kości 40 g soli peklowej 4 łyżki ostrej mielonej papryki 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru siatka wędliniarska do szynki Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych
Ogrodnik w podróżyGulasz ze schabu wieprzoweg o to pyszna propozycja na obiad. Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu. Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można(...)podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku wrząca woda Przygotowanie: Umyty i osuszony na ręczniku papierowym schab kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiknik hejże-ho! Kanapki z grillowanym schabem sprawdzają się w piknikowej scenerii wyśmienicie! Pogoda dopisuje, słoneczko przyświeca, temperatura iście letnia, ryzyko deszczu minimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem(...)zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku przy konsumpcji :) Użyłam tu Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE , bo chciałam aby schab nabrał wyrazistego, intensywnego smaku, dzięki zawartej w niej pikantnej czarnej gorczycy, pomidorach i słodkiej papryce . Piknikowy posiłek na świeżym powietrzu udał nam się znakomicie! Apetyty zostały
Grunt to przepis!wstać po kilku godzinach i powtórzyć to, co mam zaplanowane, zapisane w harmonogramie. A wczoraj zaczęliśmy sprawdzanie matur. Ponieważ przez cały weekend będę poza domem, w piątek zrobiłam chłopakom schab w smalcu. Żeby mieli co jeść. Znalazłam ten przepis u Komag i odkąd go wypróbowałam, schab przygotowany w ten sposób pojawia się w mojej kuchni regularnie. Przyznaję, że na początku(...)przekonania do tak zrobionego mięsa. Sądziłam, że będzie bardzo tłuste. Niepokoił mnie też krótki czas przygotowania. Myliłam się i to bardzo. Po kilku próbach mogę Wam polecić tak robiony schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Naprawdę warto. Składniki: • 1,5 kg schabu • 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie) • kostki smalcu • składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat
W mojej kuchniDzisiaj zapraszam Was do przygotowania schabu w nieco inny sposób. Mięso zostało nacięte i nafaszerowane nadzieniem na bazie zielonej pietruszki, bazylii i masła. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia, aby był miękki i soczysty. Takie mięso polecam przygotować na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych :) Składniki na 3-4 porcje: 1 kawałek schabu (co najmniej(...)łyżki masła, np. klarowanego pęczek zielonej pietruszki kilka listów bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż zaczynając od samego środka (nacięłam go na 6 części). Uwaga: mięsa nie nacinać do końca, ponieważ musi być w jednym kawałku! Przygotowany schab przyprawić solą oraz pieprzem (zarówno środek, boki jak i spód). Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć oraz bardzo
UgotowaćWitam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające(...)się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami. Z wierzchu schabu robię kilkanaście nacięć ostrym nożem
Kuchnia z widokiem na ogródWielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest moją ulubioną i przygotowuje ją dość często. Za każdym razem kiedy serwuję schab po sztygarsku goście są nim oczarowani, a przecież jest on tak banalny w swym przygotowaniu. Morał z tego taki(...)proste dania też zapisują się pozytywnie. Najważniejsze, że jest to smaczne połączenie, które można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami. Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniskiej temperaturze, dzięki czemu jest mięciutka i soczysta. Doprawiona sporą ilością ostrej papryki. Ale nie bójcie się bo w smaku jest idealna nie ostra taka w sam raz. Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 1 kg schabu b/k 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki(...)papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć
Ala piecze i gotujewiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej(...)pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki pieprzu łyżeczka soli 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Schab umyć, za pomocą noża zrobić pośrodku dziurę i wypychać ją żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą
Humanistka w kuchnibędę pewnie oryginalna, ale od dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie(...)igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle nie wspomnę:) I może leżeć całkiem długo
Mieszam w GarnkuSchab faszerowany jajecznicą i szpinakiem, inaczej roladki schabowe to propozycja na niedzielny obiad. Przeważnie ze schabu przygotowujemy kotlety schabowe lub rolady ze schabu. Rolada to przeważnie płat mięsa, lekko rozbity tłuczkiem, doprawiony według upodobań, w środku ma smakowite dodatki, następnie ciasno zwinięte, panierowane w jajku, bułce tartej i usmażone lub usmażone saute (soute) bez panierunku . Uwielbiam mięso, oraz jajecznicą , czemu(...)tego nie połączyć? Schab zwijany z jajecznicą i szpinakiem to idealne połączenie smakowe i wizualne po pokrojeniu w plastry. To pyszne połączenie, podobnie jak w roladkach z kurczaka z mozzarella i szynką szwarcwaldzką. Jak przygotować roladki ze schabu faszerowane jajecznicą? Składniki : 3 plastry schabu, 3 jajka, 1 mała cebula, listki świeżego szpinaku bez ogonków,, 2 łyżki masła, natka pietruszki, sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędawno, ale czas odkurzyć stare przepisy i uruchomić głowę pełną pomysłów. Z racji tego, że sezon na zbieranie grzybów już się zaczął, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na schab w sosie grzybowym. Można ten przepis zmodyfikować i nie dodać grzybów, wtedy wyjdzie nam schab w sosie pieczeniowym. No to do dzieła! Składniki: około 0,7 kg schabu(...)kości 1 cebula około 4 łyżki mąki 6 łyżek oleju pieprz sól opcjonalnie Vegeta papryka słodka mielona woda 2-3 łyżeczki suszonych, zmielonych grzybów Sposób przygotowania: Schab myjemy i oczyszczamy z grubych błon. Następnie nacieramy schab w całości 1 łyżką oleju, solą (około 1 łyżeczką), pieprzem (około pół łyżeczki), papryką słodką (2-3 łyżeczki) i opcjonalnie Vegetą (1 łyżeczką) (jeśli
Anielska Kuchnia Anijuż wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku. Powiem krótko... palce lizać. Pyszne(...)aromatyczne i soczyste mięso. Do pieczywa, oczywiście... Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i nakłułam nakłuwaczem do mięsa. Czosnek drobno posiekałam i wymieszałam wszystkie przyprawy. Schab natarłam ziołami
Kuchnia u Krysiciepło. Na zimno idealnie smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Pomysł na taki schabik mam od mojej bratowej Moniki, ona ma często super pomysły, które mi czasami podsuwa,dziękuję. Schab umyć i osuszyć. Cienkim nożem przebić schab przez środek i lekko go naciąć. Białą kiełbasę włożyć do zamrażarki, kiełbasa musi być lekko przymrożona, bo inaczej nie dacie radę jej wcisnąć(...)środka schabu. Zdjąć skórkę i wsunąć białą kiełbasę do otworu w schabie.Musztardę wymieszać z miodem i mocno natrzeć schab ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany schab zostawić na jeden dzień w lodówce. Następnego dnia włożyć schab do rękawa foliowego do pieczenia, zamknąć szczelnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, około 1 godziny i 10 minut
Kuchnia PokoleńNiedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej
Ogrodnik w podróży