Taki schab można podawać na ciepło jak i na zimno. Będzie super daniem na specjalne okazje i nie tylko. Alkohol nada mięsu soczysty smak i lekki aromat. To jest pycha Schab umyć i wysuszyć, usunąć tłuszcz i ścięgna. Powinien zostać piękny czysty płat mięsa. W miseczce wymieszać olej z pozostałymi składnikami marynaty i posmarować nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso(...)godziny. Następnie odcedzić. Za pomocą ostrego noża naciąć otwór wzdłuż mięsa i powpychać śliwki. Ja pomogłam sobie długim drewnianym kijkiem. ( rączka od tłuczka) Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do rękawa do pieczenia. Na patelnię wylać pól szklanki wody wody, tylko tyle, żeby odzyskać wszystkie przyprawy pozostałe po obsmażeniu schabu. zagotować, wymieszać i lekko
Kuchnia Pokoleńschab ze śliwką Już sam pieczony schab jest smacznym mięsiwem a jeżeli wzbogacimy go o nadzienie z wędzonych śliwek i przed pieczeniem obsmażymy schab na maśle. To tak zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu 150 g suszonych śliwek ( najlepiej podwędzanych) 50 g masła marynata 4 łyżki oleju(...)łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz Dodatkowo wykałaczki do spięcia schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum
Miód i pieprzCzyli schab faszerowany kiełbasą. Oryginalny przepis pochodzi od mojej Mamy, która właśnie tak go nazywała. :) Na przestrzeni lat przepis został przeze mnie zmodyfikowany, aż schab wyszedł idealny. Można zatem powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, ponieważ z oryginału zostało jedynie ... nadzienie. Pozwólcie, że zadedykuję go Izie, która poprosiła mnie o przepis na schab świąteczny. A ten właśnie idealnie(...)się na Święta nadaje, dodatkowo świetnie smakuje na zimno na kanapce. Składniki: 1 kg / 1,5 kg schabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej 3/4 pęczka świeżego majeranku 20-25 szt. całych owoców jałowca 1 szklanka bulionu 1 szklanka białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego 2-3 średnie cebule 5-6 ząbków świeżego czosnku świeżo
Garniec MagalieSkładniki: 500 g schabu bez kości 1 puszka ananasa 3 kawałki papryki konserwowej 4 szalotki 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz czarny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski. Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką oraz mąką
O kuchni z uczuciemdużo czarnego pieprzu ... Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach... jednym słowem : "niebo w gębie" Składniki: 0,8 kg schabu 2 łyżki soli peklowej można zastąpić zwykłą ale mięso nie będzie tak czerwone 3 łyżki żelatyny 6 łyżek przyprawy Rozkoszna dołączonej do zestawu Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy.Ze wszystkich stron nacieramy
Z Majeczką w kuchniskładniki* 1 torebka 100 g ryżu parboiled* 1 marchewka* 1 czerwona papryka* 1 łodyga selera naciowego* natka pietruszki* 2 cebulki dymki i szczypior z jednej* 1/2 brokuła* 300 g schabu* sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami), lub osobno papryka i suszone pomidorySposób wykonaniaRyż ugotować według przepisu na opakowaniu(...)paprykę,podsmażyć, dodać brokuły i chwilę podsmażyć.Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem,solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15 min (do wchłonięcia się wody
Mix smakuWariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki, zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec.Składniki:5 grubszych plastrów schabu bez kości1 cebulasłodka mielona paprykaostra mielona paprykaszczypta chillisól, pieprz, cukierliść laurowyziele angielskiekulki jałowca2 gałązki świeżego rozmarynu1 łyżka mąki ziemniaczanejolejSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką
Kuchnia domowa AniSchab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie!Składniki:1 kg schabu bez kościMarynata:2 łyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Mięso
Kuchnia domowa AniDzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie! Do tego ulubiona sałatka i obiad gotowy. Zachwyć najbliższych, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu.Smacznego!Składniki /dla 2 osób/:2 plastry schabu2 cebule2 łyżki mąki1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegopieprzsól zioła prowansalskie1/2 litra(...)bulionuolej do smażenia Wykonanie:Plastry schabu opłukać i osuszyć. Każdy przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać pieprzem i oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzany tłuszczu z obu stron i przełożyć do rondelka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ziele angielskie, zioła prowansalskie i liść laurowy. Gdy cebula będzie już złota dodać pozostałą mąkę i przesmażyć
Pasja SmakuDania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki olejuWYKONANIESchab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę lekko poddusić.Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć
W kuchennym oknie Ewyjednym z blogów podpatrzyłam domową metodę wędzenia schabu. Bardzo byłam ciekawa jak takie mięso smakuje. I muszę przyznać, że od razu po wystygnięciu zajadaliśmy się nim. Schab doprawiłam inaczej niż tutaj i nie wyszedł tak piękny ale był smaczny. Pierwsze koty za płoty i na pewno będą kolejne próby, bo już wiem co i jak. Spróbuję też z innym mięsem
Ewa w kuchniRewolucyjny,, pomysł bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i podając podzieliłam(...)porcje bo nikt z nas takiego ,, potwora ,, by nie zjadł. Eksperyment wart pracy- niech się schowają kotlety schabowe tym bardziej, że ostatnio schab jest odchudzony totalnie i jak , podeszwa,,.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniGotuję dla męża i dwoje dzieci Schab w kapuście kiszonej Składniki: schab - 1,50 kg kapusta kiszona - 1 kg śmietana - 250 g cebula - 2 szt sól i pieprz bazylia oregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor
Kuchnia Danusiszybko zregenerować. A nie ma na to nic lepszego, niż tłuste mięsko i kapusta kiszona :) Zapraszam do gotowania potrawy z cyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Schab kroimy na trzy części i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Nacieramy solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotlety około 3 minuty z każdej strony i wyciągamy na talerz. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i liście laurowe, doprawiamy mielonym kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut
My Culinary Artkońcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ?Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie:Kotlety rozbijamy na grubość około
Kulinarne przygody Gatity