schab w 10 - 2000 przepisów (strona:6/134)

Schab krótko gotowany 155

Dziś przepis na pyszne mięsko. Ja takie kroję na cienkie plasterki i robię z nimi kanapki. Schab jest bardzo łatwy do zrobienia i gotuje się go tak naprawdę dwa razy po 5 minut. Sekret tkwi w tym, że po każdym ugotowaniu zostawiamy go w garnku, w którym się gotował do całkowitego ostygnięcia.  Gdy natknęłam się na ten przepis sama(...)miałam obawy czy mięso nie będzie surowe i tak mnie ten przepis zaintrygował, że musiałam go wypróbować. Od tego czasu robię go systematycznie i za każdym razem schab wychodzi delikatny i kruchy, ale nie jest suchy. Po prostu idealny, i tak naprawdę robi się sam ;-) Schab krótko gotowany SKŁADNIKI: 1,10 schabu bez kości w kawałku 4 łyżki soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 108

Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest  naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu.Składniki(...)porcje:4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido1 duże kwaśne jabłko3-4 cm imbiru5 gałązek zielonego majeranku2 łyżki mąki4 łyżki masła ghee lub oleju1 cebula200 ml śmietany kremówkisól,pieprzWykonanie:porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony 151

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.Składniki do przygotowania mięsa:-ok. 1 kg schabu bez kości-olej-pieprz-sól-słodka papryka-3 ząbki czosnku   Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując(...)również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka.   Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.   Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia.Warzywa doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 129

Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam(...)moje początki herbacianych eksperymentów :) A wy już próbowaliście używać herbaty w swoich daniach, wypiekach? :)Składniki:  700 g schabu, ok. 15 suszonych moreli, 3 łyżki majeranku, 1/2 szklanki naparu z herbaty, sól, pieprz. Przygotowanie:    Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową

Aga w kuchni
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 185

Składniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary,  6 łyżek oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji.  Przygotowanie:  Schab płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy(...)obtaczamy w niej schab. Mięso odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy  je w jednym miejscu (na długości). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcie ziemniaka. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy na matowej str. folii spożywczej, dodajemy masło, solimy i zawijamy.Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli

Moniki Smakołyki
Schab ze szpinakiem 102

Faszerowany schab w wersji trochę nietypowej. Przyznam, że była to dla mnie nowość i nie byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim.  Składniki: 1 kg schabu bez kości opakowanie mrożonego szpinaku przyprawy: pieprz, majeranek, sól 5 ząbków czosnku olej/oliwa Wykonanie: 1. Schab należy co najmniej kilka godzin (jeszcze lepiej zostawić na noc) przed(...)smaku solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Po tym czasie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Nafaszerować go chłodnym szpinakiem.  4. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć

Pasja Smaku
Schab pieczony w siatce 167

Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki :* kg schabu bez kości* łyżka majeranku* łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki* łyżka soli(...)ząbków czosnku* dodatkowo ulubione przyprawy Przygotowanie :Czosnek rozetrzeć z solą, kilka plasterków zostawić do włożenia do siatki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut

Magiczne Życie Marty
C - Schab pod chrzanową pierzynką 138

Święta za nami. Ale na pyszny schab pod  puszystą, chrzanową pierzynką nie powinniśmy czekać do kolejnych świąt! Możemy częściej cieszyć się jego doskonałym smakiem. Schab pod chrzanową pierzynką Składniki: 1 kg schabu sól, pieprz, czosnek, oregano, oliwa z oliwek 5 jajek mały słoiczek ostrego chrzanu pęczek szczypiorku bądź rzeżucha Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, roztartym czosnkiem,  obficie(...)lodówki.Kolejnego dnia przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego bądź rekawa do pieczenia, podlać oliwą z oliwek i piec ok. 1 godziny w temp. 200 stopni.Upieczony i wystudzony schab przekroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy naciąć od góry do połowy tworząc kieszonkę do której włożyć przygotowaną pierzynkę:Ugotowane na twardo jajka zmiksować z chrzanem, ewentualnie doprawić pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab gotowany w zalewie z dodatkiem majonezu / Pork loin cooked in a marinade of mayonnaise 293

domowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki.Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki(...)wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany. Schab gotowany Składniki:Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie.   ok. 1,20 kg schabu do nacierania: 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3 łyżeczki  majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich  2 duże zęby  czosnku do gotowania: 2 łyżki soli

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab suszony vel. z pończochy! 199

cudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw(...)niej możemy dobrać wg naszych indywidualnych gustów smakowych. Ja przygotowując swój schab sugerowałam się sposobem Margarytki, natomiast sól i inne przyprawy dodałam wg własnych proporcji, choć są zbliżone, dlatego że wersję paprykową zamierzałam zrobić od samego początku. Ps. gotowanie za głosowanie tra do piątku do godziny 22.  Składniki: ¾ kg ładnego kawałka schabu ¼ szklanki soli (lub mniej) ¼ szklanki cukru ¼ łyżeczki

Fabryka pomysłów
Schab pieczony w niskiej temperaturze 426

ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam zaległości. Proponuję Wam przygotować Schab pieczony w niskiej temperaturze. Dzisiaj został rozkrojony ‪#‎schab marynowany od niedzieli do piątku, który następnie został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy i soczysty(...)Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 281

Wielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze idealne rozwiązanie kiedy na obiad przychodzi większa grupa osób. Jeden kawałek mięsa, który elegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami(...)pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab wieprzowy (ok. 1.5 kg) 3 łyżki miałkiej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka grubo zmielonego, czarnego pieprzu 1 łyżka soli oliwa z oliwek Zebrać razem wszystkie składniki. Wymieszać

Jem więc Jestem
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 415

jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z bloga Konrad Gotuje na temat co tu zrobić na obiad? W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio(...)Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu. Konrad swój schab przygotował i opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku ,  sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab pieczony z marchewką i ziemniakami 222

Prosty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) Z góry dziękuję. Wykonanie Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami oraz solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na  2 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, przekroić w pół. Marchewki umyć, przekroić wzdłuż i pokroić

Świat Smaku
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 514

kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda ale smak(...)smakuje... :-)Niewątpliwą zaletą jest to iż nie jest ona tak słona jak te kupne. Soli jest wręcz idealnie. No i nie ma żadnych dziwnych dodatków, sama natura.Składniki:- kawałek schabu, najlepiej środkowego (u mnie 1,8kg)- 1,2l gorącej przegotowanej wody- 120g soli himalajskiej (lub zwykłej -wówczas trochę mniej)- 1 duży ząbek czosnku - zmiażdżony- kilka kulek pieprzu (ok.6)- kilka kulek

Smaczne Zdrowe