Schab jest bardzo smaczny i soczysty, często przyrządzam go na kanapki. W szybki i prosty sposób mamy zdrową wędlinę na kanapki. Składniki: 1 kilogram schabu Marynata: 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki oleju Zalewa: 2 litry wody 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej WOM Parczew(...)łyżki soli 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy schab, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Zamarynowany schab przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki zalewy. Garnek wstawiamy na gaz, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, odstawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie gotujemy
Bajeczna Kuchniawpis będzie wyglądał trochę inaczej, ponieważ nie będzie całkowicie zakończony. zachęcam wszystkich do przygotowania schabu razem ze mną, no może z jednym dniem poślizgu Ten przepis mam od dawna, ale zupełnie o nim zapomniałam. Taki schab idealnie nadaje się na obiad jak i jako imprezowy na zimno. Jest pyszny. Przygotowanie marynaty – wszystkie składniki wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć(...)Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć marynatą. Zawinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Schab przejdzie przyprawami i nie będzie nudny w smaku Jutro będę go piekła i wieczorem dokończę ten wpis i wstawię zdjęcia. Miłego przygotowania do Świąt
Kuchnia PokoleńSchab duszony w winie przygotowany i w garnku jest potrawą, którą można się delektować na ciepło jak też i na zimno zużywając go np do kanapek. Wystarczy zrumienić mięso, zalać białym lub czerwonym winem i gotować przez godzinę. Tak przygotowany schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab(...)piekarniku. Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości 600 ml wina białego lub czerwonego ząbek czosnku sól kilka ziarenek czarnego pieprzu 2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia 2 szt marchwi kawałek
zielonacukinkaSchab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje(...)kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy. Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna odsłona schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem(...)jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki
Kto ugości moich gości?przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie tracą nic ze smaku. 400g(...)schabu 150g krakersów 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz 1. Schab kroimy w długie, cienkie paski. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, keczup, sos sojowy i przyprawy. Dodajemy schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki
Szefowa kuchnirazem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi. Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła mi, jak na mój gust, zbyt wilgotna(...)jest już czymś pompowane.Dodam też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana.A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab karkowy z pończochy, schab pieczony w przyprawach, schab ze słoika.Polędwica z szynkowara Składniki:1 -1,2 kg schabuNa zalewę
Kulinarne przygody GatitySchab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe(...)rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej taki obiad naprawdę mi smakuje. Wystarczy kilka dodatków i schab można podać w innym, wyrazistszym wydaniu. Kaszę gryczaną warto połączyć z posiekaną natką z pietruszki, smakuje wyśmienicie! Schab w sosie czosnkowo - cebulowym(...)kaszą gryczaną Składniki: na schab: 4 podobnej grubości plastry schabu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 szczypty ostrej papryki 2 łyżki mąki 250 ml wody sól, pieprz do smaku czarnuszka do posypania tłuszcz do smażenia kasza gryczana: ugotowana kasza gryczana, dla 4 osób pęczek natki z pietruszki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy ze skóry; cebulę kroimy
Moja smaczna kuchniaSchab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę miękki i soczysty, a przede wszystkim dietetyczny. SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości ok.3 litrów wody 4 łyżki soli 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej kilka ziaren czarnego pieprzu 6 ząbków czosnku zioła(...)suszone typu: majeranek, tymianek, cząber ( razem 2 łyżki) 2-3 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe WYKONANIE Schab płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dwiema łyżeczkami soli i odrobiną suszonych ziół. Pozostałe zostawiamy do gotowania. Tak przyprawiony schab zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Na drugi dzień do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę sól, pieprz. Zioła roztarte
W kuchennym oknie EwySchab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić na kotlety o grubości 1 cm i lekko je rozbić tak na 0,5 cm grubości. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na patelni z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Brokuła ugotować na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedzić go na sicie i posiekać drobno
O kuchni z uczuciemBył na blogu schab parzony i gotowany ( tutaj ). Więc przyszedł czas na schab pieczony. Ten przepis pozwoli Wam przygotować schab, który nie jest wysuszony i który jest bardzo aromatyczny. Trzeba tylko spełnić 3 warunki: ponakłówać mięso, marynować je przez 24 godziny oraz podsmażyć przed pieczeniem. A o tym, dlaczego to jest tak istotne znajdziecie w opisie wykonania :-) Polecam! Składniki: kawałek(...)schabu 1 kg łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżka ziół prowansalskich słodka czerwona papryka - płaska łyżka łyżeczka soli 3 łyżki oleju opcjonalnie: 2 ząbki czosnku - dodajemy bezpośrednio przed pieczeniem. Wykonanie: Schab nakłówamy widelcem, w kilkunastu miejscach po jednej i w kilkunastu miejscach po drugiej jego stronie. By wszystkie przyprawy wsiąkły wewnątrz mięsa. Liść laurowy rozkruszamy na drobne kawałeczki. Zioła, pieprz, sól
Poezja Smaków - blog kulinarnykapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje(...)około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła transylwańskie (mieszanka) 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju 400 ml gorącego bulionu Sposób przyrządzania: Schab delikatnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ostrą papryką, odstawić na chwilę
Zakątek rozkoszy kulinarnychschab z kurkami Ostatnio w lesie koło mego domu "wysypały się" kurki. Miłośnikom leśnych darów nie muszę tłumaczyć, co taki fakt oznacza dla każdego grzybiarza. Wybrałem się wiec skoro świt w pobliskie zagajniki, by po kilku godzinach wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę razem z wieprzowym schabem, gdyż(...)jest to jedno z moich ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki, soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną. Składniki dla czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany 30% 1 ząbek czosnku sól
Miód i pieprzdawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam(...)żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku. Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo : sznurek
Kuchnia u Krysi