schab w 10 - 2000 przepisów (strona:28/134)

Schab po zbójnicku-soczysty i pyszny 514

zawsze szukałam idealnego sposobu na schab-bo zawsze był albo za suchy albo za twardy, i teraz znalazłam-wyszedł cudowny,delikatny,kruchy i soczysty,po prostu rozpływa się w ustach dobrze się kroi  a przyprawy są naprawdę trafione-polecam tą kolejną  domową wędlinkę gorąco i lecę nastawiać kolejny schabik bo znika błyskawicznie,        Składniki(...)schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru  Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową  , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki

Swojskie jedzonko
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym 143

Szybkie i smaczne mięso do obiadu. Kotlet schabowy, ale nie koniecznie tradycyjny panierowany i smażony. Schab w sosie z pieczarkami jest bardzo smaczny i pasuje z kluskami, ziemniakami, kaszami itd. Składniki: 6 plastrów schabu 300 g pieczarek 2 cebule pieprz vegeta lub sól 2 łyżki śmietany 30% olej około 2 łyżki 1 łyżka masła maggi Mięso umyć, oczyścić i natrzeć(...)czas (najlepiej na kilka godzin). Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub w ćwiartki jak są małe. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć schab na rumiano, zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę (można troszkę posłodzić cebulę, aby wydobyć z niej smak). Gdy cebula będzie już lekko brązowa

talerz przyjemności
Schab z gruszką i serem 139

Bardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem. 6 plastrów schabu 2 duże, dojrzałe gruszki 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz olej 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką(...)dwóch stron. 2. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w sporej wielkości kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z gruszką. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 3. Schab układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster schabu wykładamy gruszkę z serem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Schab duszony w pomidorach 139

Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki(...)pelatti PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron na rumiano. Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa. Pomidory nacinamy

Pyry na Gaz
Boczek dojrzewający 323

wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat Wykonanie 1.Kupiony schab bez kości płuczemy pod bieżącą wodą,następnie osuszamy i oczyszczamy mięsko z (mizdry)taka biała błona i (warkocza)mięsa przypominający wygląd warkocza.Które jest przy schabie.Lecz to już jest(...)bardzo konieczne.Następnie tak przygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 378

Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą 1 łyżka pieprz czarny i ziołowy mielony - po jednej łyżce Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśmięty - 4-6 sporych ząbków Pończocha/rajstopa lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo(...)szpagat. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np pokrywki od słoików.ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy co jakiś czas.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu można je przekręcić. Po 24 godzinach

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem 160

przygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. Składniki: ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 1 puszka czerwonej fasoli 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2 małe cukinie 1 duża cebula 1 papryka czerwona(...)kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Schab pokroić w kostkę. Z papryk usunąć środki. Paprykę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, przepłukaną

Czerwień i błękit
Schab z majerankiem 113

Moja pierwsza wędlina przygotowana w szynkowarze. Dzięki Monice z bloga Sio-smutki  i jej przepisowi na łopatkę z szynkowara, postanowiłam to urządzenie zakupić. Schab wyszedł pyszny, soczysty, łatwy do pokrojenia, nie rozpadał się jak w przypadku schabu pieczonego w rękawie czy naczyniu żaroodpornym. Wszystkim bardzo posmakował i zniknął ze stołu w ekspresowym tempie. 1 kg. schabu 2 łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego (albo 2 ząbki świeżego) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich szynkowar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab oczyścić, obciąć wszelkie żyłki i warstwy tłuszczu, nadmiar wody z mięsa odsączyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć mięso. Tak przygotowany kawałek schabu włożyć do szynkowara, zamknąć go i umieścić w lodówce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Schab grillowany z karczochami 222

SKŁADNIKI: 5 plastrów cienko pokrojonego schabu wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 1 puszka karczochów w zalewie 1 łyżka oleju Sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła KROK 1: Schab delikatnie natłuc tłuczkiem lub nakłuć widelcem, posolić, popieprzyć oraz delikatnie z obu stron pokropić oliwą. Schab grillować na patelni około 5 - 7 minut z każdej strony (dopóki(...)schab nie będzie miękki). KROK 2: Przygotować sos: Na patelni odparować nadmiar wody z pomidorów, doprawic do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na samym końcu wrzucić odsączone z zalewy karczochy. Polać schab bezpośrednio na talerzu. Podawać opcjonalnie z ziemniakami i mieszanka sałatą z sosem vinegret. SMACZNEGO! :) Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Kilkunastominutowy schab w majonezie 162

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Szybki i prosty sposób na przepyszny schab,  który idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste (przepraszam za jakość zdjęć, ale nie oddają charakteru mięsa) i niezwykle aromatyczne. Z poniższego przepisu korzystałam już niejednokrotnie. 0,5-1,5 kg schabu bez kości (ja robiłam z z około 700g mięsa(...)łyżeczki majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarna jałowca 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka majonezu     Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi umyty i osuszony schab. Do garnka wlać wodę i wymieszać w niej wszystkie składniki zalewy. Włożyć mięso (krótko obsmażone na gorącym oleju) i gotować 5-8 minut (w zależności od wielkości; od momentu zagotowania

Di gotuje
Polędwica suszona a’la parmeńska 138

nadały delikatnego dodatkowego smaku. Nic więcej nie jest potrzebne. Poza czasem i pończochą :) Przejdźmy zatem do przepisu, bo zaraz noc nas zastanie i nowy rok przegapicie.       - schab - sól (40 g na każdy kilogram schabu) - ziarna kolendry Schab dokładne myjemy, osuszamy, wycinamy wszystkie błonki i dokładnie, obficie nacieramy solą. Przekładamy na tackę i chowamy(...)lodówki. Codziennie zlewamy wodę, która wycieknie z mięsa i przekręcamy je na drugą stronę. Po 5 dniach nacieramy schab ziarnami kolendry zmiażdżonymi w moździerzu. Ziaren nie żałujmy, natrzyjmy schab solidnie. Następnie wkładamy go w pończochę. Robimy kilka warstw z tej pończochy, tak żeby wykorzystać całą jej długość. I wieszamy gdzieś pod sufitem (my posłużyliśmy się karniszem). W ten sposób suszymy

Marder&Marder Manufacture
Schab peklowany – chudy, dietetyczny 155

się je. Tym razem proponuję chudy peklowany* schabik domowej produkcji. Wymaga niewiele zachodu, choć sam proces peklowania – moczenia w solance i podgrzewania raz dziennie, trwa w sumie 3 dni. Schab, choć chudy, nie jest jałowy. Cały przesiąknięty jest smakami przypraw z solanki, a nie brakuje tam szczególnie posmaku pieprzu i czosnku. Składniki: 2 kg schabu Solanka: 2 litry wody(...)jałowca 1/2 szklanki soli (w oryginale 3/4 szklanki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego   Wszystkie składniki solanki mieszamy w głębokim garnku i zagotowujemy. Do letniej solanki wkładamy schab, całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień. Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy i również gotujemy 5 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce

Trzeci talerz
Schab gotowany w mleku 169

mięsko. Doskonale nadaje się do podania na obiad oraz jako wędlina na kanapkę. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne domowe mięsko gotowe :) Zachęcam! Składniki:   1-1,5 kg schabu 1 litr mleka 4 ząbki czosnku pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżki rozmarynu sól, pieprz olej 2 łyżki mąki łyżeczka musztardy  Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej. Nacieramy(...)solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Trzymamy całą noc w lodówce.  Następnego dnia schab obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. W dużym garnku mieszamy mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki z marynowania i dwa nowe), rozmarynem i gałką muszkatołową. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Do mleka wkładamy mięso. Gotujemy

Czerwona Porzeczka
Schab pieczony z cynamonem i kardamonem 172

Pyszny, soczysty schab idealny na świąteczny stół. Rozpływa się w ustach, do tego pieczone jabłka z cynamonem i kardamonem. Ahhh spróbujcie - będziecie mieć idealną wędlinę na nadchodzące Święta i nie tylko. Składniki: - 1 kg schabu - 2-3 duże jabłka - 1 czubata łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka płaska kardamonu - sól, pieprz - olej Schab zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć i osuszyć(...)ręczniku papierowym. Natrzeć olejem i przyprawami. Schab porządnie obsmażyć z każdej strony. Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry. Schab umieścić w rękawie do pieczenia i na wierzch mięsa ułożyć plastry jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez ok 1h. Po upieczeniu zostawić w rękawie do wystudzenia i wsadzić do lodówki na całą noc. Podawać na świeżym pieczywie

CookYourself
Świąteczny schab z żurawiną i borówką 154

Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców. 700 g schabu w całości Przyprawa marynata do mięs 1 czerwona cebula Kolorowy pieprz w ziarnach Sól czosnkowa 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka łyżeczek borówek(...)całości Rolnik  (klik) Kilka łyżeczek żurawiny w całości Rolnik  (klik) Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą

VioletoweKucharzenie