Duszony schab jest miękki, bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Rewelacyjnego smaku nadaje mu sos zrobiony ze świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam! ok 5 plastrów schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 500 g ogórków gruntowych sól pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki(...)śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z dwóch stron, aż się zrumienią. Przełożyć do brytfanki lub większego garnka z szerokim dnem. Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć
https:KKuchniaMniammiałam okazji jeszcze spróbować marynowanych szparagów ale dzięki firmie Dagoma znalazły się w mojej kuchni. Z ich udziałem przygotowałam na obiad pyszne roladki ze schabu panierowane w sezamie. Smak roladek podkręciłam odrobiną musztardy z zielonym pieprzem. składniki: 6 plastrów schabu 1 słoiczek marynowanych szparagów musztarda z zielonym pieprzem sól, pieprz 1-2 jajka sezam olej do smażenia Szparagi osączyć(...)zalewy. Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na desce ułożyć plaster schabu, posmarować cienko musztardą. Przy jednym brzegu ułożyć 2-3 marynowane szparagi i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować pozostałe pięć roladek. Gotowe roladki panierować w jajku i obsypać sezamem. Smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać
Monia miesza i gotujeRoladki ze schabu można przygotować na wiele sposobów i nadziać różnymi farszami. Dzisiaj pomysł na smaczne nadzienie ze szpinaku, twarogu, czosnku i marchewki. SKŁADNIKI(...)plastrów schabu 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka. pokrojona w kostkę 200 g twarogu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 4 łyżki oleju 1 litr bulionu 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach 1 cebula, pokrojona w talarki 1 łyżka mąki
Kulinarne Fantazje Marioliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Znudziły się Wam tradycyjne schabowe? A może nie macie pomysłu na kawałek schabu? Takie mięsko w ciecie francuskim to doskonała alternatywa dla zwykłego kotleta. Świetnie sprawdzi się na przekąskę lub obiad - podany z zestawem surówek. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko(...)cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie) Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut
Di gotujeFOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii , a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli . Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link wkrótce :) Składniki na 2 sztuki(...)plast er schabu - grubości ok. 1 c m; jeśli małe to dwa 2 placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste 1 garść gotowej mieszanki sałat 1 garść pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka tortilli sól, pieprz - do smaku 1 łyżeczka oleju - do smażenia Mięso schabowe pokroić na drobne kawałki
Grunt to przepis!Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco! BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE. Składniki na 6 porcji: około 750 g schabu około 700 g młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula około 600 - 700 ml gorącego bulionu oliwa z oliwek sól pieprz czarny mąka pół pęczka koperku(...)Sposób przyrządzania: Schab pokroić na plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić. Młodą kapustę oczyścić, wyciąć głąb i poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Schaby obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepis Będziemy potrzebować mięso Schab 1.5 kg Przyprawy -sól morska ilość ja robiłem według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -czosnek jedna główka zgnieciona przez praskę -przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Wykonanie Kupiony schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.Następnie odcinamy mizdrę białą błonę można też wyciąć warkocz jednak ja tego nie robiłem. Przygotowujemy solankę(...)solanki dodajemy zgnieciony czosnek mieszamy i odstawiamy do lodówki na dwie godz.Po tym czasie szprycujemy schab naszą solanką i topimy go w tej zalewie na 5 dni. Po upływie tego czasu schab dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy i osypujemy naszą przyprawą ilość według uznania i wkładamy do praski lub szynkowara na 24 godz.w lodówce. Parzenie Woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki 6 łyżek oliwy 3 łyżki koperku suszonego 1 łyżka papryki ostrej mielonej szczypta soli 30 g masła woda Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab moczymy(...)mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pozostałą marynatę wylewamy na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny. Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli kamiennej 1 łyżeczka soli peklowej po szczypcie 5 rodzaj dowolnych ziół 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1 cienka podkolanówka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, otaczamy w cukrze, przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień mięso obracamy, zostawiamy na kolejny(...)dzień. Trzeciego dnia schab wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, otaczamy w soli kamienne,j wymieszaną z solą peklową. Mięso przekładamy do miski przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia mięso obracamy. Piątego dnia mięso ponownie obmywamy pod bieżącą wodą, osuszamy, otaczamy wymieszanymi ziołami, obkładamy pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi. Schab wkładamy w podkolanówkę
kgwjanczewoDzisiaj mam dla Was kochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek(...)selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę
O kuchni z uczuciemsmaczny. Lubicie takie jednogarnkowe dania? Wszystko razem do jednego naczynia i do piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad. Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami Składniki 500 g schabu bez kości 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 200 ml śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyzka(...)masła klarowanego sól pieprz słodka papryka Schab pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym maśle około 3-4 minut. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi
O kuchni z uczuciemcóż, mięso jadam, ale bez przesady ;-) dlatego co jakiś czas lubię wymyślić coś innego, coś odmienić w tym klasycznym domowym menu. No i właśnie tak wymyśliłam sobie schab, o którym Wam dziś piszę. Miały być tradycyjne schabowe, ale popatrzyłam na koszyczek z ziołami i już było wiadomo, że tradycyjnie nie będzie ;-) Ale za to wyszło genialnie... bo schab zapieczony(...)całej mieszance stał się delikatny, nieziemsko kruchy, aromatyczny... po prostu jedyny w swoim rodzaju :-) No i teraz to on tworzy tradycję naszego domu :-) SKŁADNIKI ok. 700 g schabu 3 łyżki gęstej śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka soli ziołowej 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Schab kroimy w plastry
Czary - gary w kuchniPyszny, kruchy schab idealny do kanapek z dodatkiem sałaty i majonezu <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 800 g schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI:ŁATWY(...)miseczce mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, miód, czosnek, słodką i wędzoną paprykę, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na bok na 2-3 godziny. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Schab przekładamy do szklanego naczynia do zapiekania z pokrywą (możemy nadać mu kształt przy pomocy sznurka), polewamy resztką
My Culinary Artstara śpiewka, a poza tym nie bardzo aktualna w ostatnich dniach :-) No w każdym razie przepisy z cyklu "szybka kuchnia" zawsze się przydadzą i zawsze będą aktualne :-) Dziś proponuję schab, który nie dość, że nie wymaga wielkiej pracy, to jeszcze jest niezwykle delikatny, soczysty, pyszny... Możecie go robić z różnymi przyprawami, a i tak będzie dobry :-) Ja mam tu taką(...)wersję... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu 4 ziela angielskie 4 liście laurowe woda (tyle, by skryło mięso) Schab myjemy, osuszamy i obwiązujemy nitką lub wkładamy do siatki masarskiej. Wodę zagotowujemy z przyprawami, a następnie do wrzącej wkładamy schab i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy całość
Czary - gary w kuchnischabu z dzika, 6 łyżek octu jałowcowo sosnowego*, 1/2 łyżki miodu spadziowego, siano Schab oczyścić z błon. Ocet wymieszać z miodem. Mięso włożyć do naczynia, polać octem. Odstawić na 12 godzin. Co jakiś czas obracać mięso. W naczyniu do zapiekania ułożyć siano, położyć na nim osuszony schab i przykryć sianem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 -80 stopni i piec(...)minut. Mięso wyjąć, oczyścić z siana. Podałam z puree ziemniaczanym z orzechami włoskimi i z pietruszką karmelizowaną w miodzie spadziowym. *ocet „ekologia spod strzechy” **Długość pieczenia zależy od grubości schabu oraz temperatury w piekarniku. Pamiętajmy, że każdy piekarnik inaczej grzeje... Ja wkładam termometr (w środek mięsa) i wyjmuję mięso, gdy osiągnie temperaturę 66 stopni w środku. zastawa
królestwo garów