zresetować i doładować akumulatory. Nie wiem czy przez następny tydzień będę dostępna na Czerwień i błękit i na innych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym. Składniki: 1200 g chudego schabu 120 g tartego sera żółtego ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól(...)szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć
Czerwień i błękitsmaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki(...)oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy
Mania Gotowaniataki? Kogo tak urządzono?Schab nieszczęsny!Dorwali go, stłukli i zwinęli!A potem? Potem było już tylko gorzej.Tortury. W zastraszającym ukropie.I śmierć przez strawienie. PAPRYKOWE ROLADKI SCHABOWE 6 plastrów schabu mała czerwona papryka 6 plastrów żółtego sera sól, pieprz słodka papryka mielona Schab roztłukłam dostatecznie cienko. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego(...)sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. ************************************ SEROWE ROLADKI W SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam
W kuchni Karmel-itkidelikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję(...)patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Do tego sosu wkładam ponownie mięso. Podduszam jeszcze jakieś 5 minut. I schab jest gotowy do podania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS: Muszę się pochwalić, normalnie muszę! Jadę na Blog Forum Gdańsk 2012, w dniach 13 - 14 październik. Możecie mnie oglądać na żywo
W kuchni Karmel-itkiRoladki ze schabu nadziewane żółtym serem i kremem chrzanowym. Taka smaczna odmiana dla zwykłego schabowego. składniki: 6 plastrów schabu 120 g sera żółtego sól z pieprzem Kamis 1 jajko 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego do panierowania bułka tarta olej do smażenia Schab rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić i popieprzyć. Majonez wymieszać z chrzanem. Ser żółty(...)pokroić na sześć kawałków. Każdy rozbity plaster schabu posmarować kremem chrzanowym, ułożyć przy brzegu kawałek sera i zwinąć w roladkę. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na wolnym ogniu, ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z białej kapusty
Monia miesza i gotujeWnoszę poprawkę do przepisu : po 5 dniach przekładania w soli , płuczemy z soli, , osuszamy i obtaczamy dokładnie w przyprawach i ziołach. Przepraszam za zmianę ! . Składniki : 1,5 kg schabu, 20 dkg soli, najlepiej grubej kamiennej, zioła i przyprawy : wg uznania . ( ja użyłam majeranku, czosnku, ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego, papryki .) Przygotowanie : Schab obtaczamy w soli i przewracamy przez(...)osuszamy ( za zmianę przepraszam ! ) i obtaczamy dokładnie w przyprawach następnie obsypujemy ziołami i owijamy w ścierkę i wieszamy w przewiewnym miejscu na 1,5 -2 miesięcy. Po tym czasie schab jest bardzo dojrzały , twardy , słony i smaczny
Pysznosci Babci BasiPrzepis na pyszny pomidorowy gulasz ze schabem, papryką i ogórkami kiszonymi. Podałam z ryżem. Składniki: 600 g schabu 2 cebule czerwona papryka 250 g pieczarek puszka pomidorów w kawałkach 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Schab kroimy w paski i obsmażamy na oleju
e-PrzepisyKulinarneProste i smaczne Składniki 4 plastry schabu 1 główka młodej kapusty 3 pomidory pęczek koperku sól, pieprz mąka Sposób przygotowania Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. … Czytaj dalej Schab duszony w młodej kapuście
czarrna od kuchniSkładniki: ok. 70 dag schabu 4 łyżki oleju 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 cytryna 2 łyżeczki curry sól, pieprz. Sposób przygotowania: Schab dzielimy na porcje (ok. 5). Solimy i pieprzymy z każdej strony. Olej rozgrzewamy na patelni. Wkładamy schab. Mięso rumienimy na złoto. Przekładamy do garnka. Wkładamy pokrojoną w półplasterki cytrynę. Posypujemy curry. Zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem
Pobite gary Barbarypinkel i je takōm odmianōm krupnioka, yno, że je bioły; joł żech takego niy mioł i dołech normalnego wōsztu i tyż bōło dobre 4 plastry wyndzōnki 15 2 plastry schabu trocha fetu 16 abo masła klarowanego trocha wody abo buliōnu połra 17 kartołfli 18 Roztomajtych recept ōw to łoni tam majōm tela, co my na panczkraut i jak zawsze mogecie(...)czas mogecie sie to tyż połra razy jakōm warzechōm pomiyszać. Jak już minie godzina, to idzie 28 sie uwarzić kartołfle, a pod kōniec podsmażcie trocha na patelni tyn schab i dejcie go na chwila do tego grinkōłla- pōnoś jakby sie tam za dugo dusiōł, to bōłby za suchy. Jak już wszysko mōmy fertich 29 to wciepujecie to na talyrz, bierecie
Chop w kuchniLubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na parze w ziołowych przyprawach z pomarańczami. Kolejny szybki obiad, dla mających mało czasu. Dużym plusem parowaru jest to, że nie trzeba przy nim stać, nic się nie przypali, jak schabowe na patelni, kiedy byśmy(...)dwadzieścia minut zostawili same sobie :) Składniki : 2 plastry schabu 1 pomarańcza 1 łyżka oliwy extra vergine 1 ząbek czosnku Przyprawy : majeranek tymianek cząber pieprz czarny Plastry schabu polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, tymiankiem, cząbrem i posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy je na 30 minut. Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Mięso przekładamy
Parowar Facetaprzecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii 15 dag sera mascarpone 300 ml przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody(...)Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek
Wanilia i KardamonNiedzielny obiad nigdy nie może być dwa razy taki sam - to już chyba motto przewodnie mojego kucharzenia. Schab jest składnikiem z którego można wykombinować nieskończoną ilość dań i dlatego tak lubię z nim ,,współpracować". Oto kolejny przepis na niekoniecznie niedzielny obiad. SCHAB W SOSIE CEBULOWO MUSZTARDOWYM łatwe ok 40 minut dla 3-4 osób Składniki * 4 plastry schabu (takie
sierotka maRysia w kuchniZnowu Madziunia znalazła dla mnie ciekawą propozycję na obiad. Bardzo proste i pyszne danie. Wszyscy się zachwycają, po prostu pycha Schab lekko rozbić, doprawić slą, pieprzem. Na rozgrzanej patelni lekko obsmażyć kotlety, następnie rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni z odrobiną masła obsmażyć pokrojonego w plasterki pora, aż lekko zmięknie. Obłożyć plastry mięsa przesmażonym porem. Śmietanę zmiksować
Kuchnia Pokoleńosób, które omijają kuchnię szerokim łukiem twierdząc, że nawet wodę przypalą :), składniki również ogólnodostępne. Polecamy :) Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kg schabu środkowego w całości ze skórką, 2 łyżeczki Przyprawy do mięs Knorr, 3 średnie t warde jabłka, 50 g masła, 30 g cukru brązowego(...)świeżego imbiru, świeżo mielony czarny pieprz, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny, oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1. Schab umyj i wysusz, a następnie n atnij jego skórę ostrym nożem tak, by po w stała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij
SzczyptaSmaQ