schab gotowany - 2318 przepisów (strona:65/155)

Domowy pasztet 56

mięsa to propozycja idealna na co dzień i od święta. Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso (wieprzowe, z szynki, schab, karkówka, podgardle, trochę wątróbki i serc też wieprzowych) wszystko kroję na małe kawałki, podsmażam chwilkę na patelni. Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę do garnków dokładam też kilka marchewek

Wasze Przepisy
Kluski śląskie z dziurką 112

modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie.   Kluski śląskie z dziurką Składniki:  500 g ziemniaków  1 jajko  mąka ziemniaczana sól do smaku  Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.  Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski. 1/4 ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy

Moja smaczna kuchnia
Schab duszony w sosie paprykowym 133

samej patelni podsmażamy cebulę przez ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy przez 10 minut. Następnie dodaje podsmażony schab, marchewkę ziele angielskie, liść laurowy. Całość zalewamy dwiema szklankami gorącej wody ( wody tyle aby przykryła warzywa i mięso- jeśli w trakcie gotowania woda odparuje dolewamy) i całość dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania rozdrabiamy mąkę ze śmietaną w wodzie ( pół

Kulinarne przygody
Kartoflanka 157

małe serki topione śmietankowe, * kilka łyżek śmietany. Sposób przygotowania przepisu: Kartoflanka 1.  Koś ze schabu zalać wodą (ok. 3 l ), zagotować  ciągnąć szumowinę  i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku. Gotować wszystko aż zmiękną warzywa. 2.  Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojoną kiełbasę i cebulkę, i smażyć

W królestwie smaków Beaty
Swiąteczny schab z wolnowaru 318

sobie wolnowor, dlatego przed świętami wypróbowuję jakie mięsa z niego można zrobić i jak smakują. Dzisiaj postanowiłam zrobić schab, mąż go przyprawił w stylu delikatnie indyjskim, ale nie zaszkodziło to mięsu, wręcz odwrotnie było pyszne. Z wolnowaru po 6 h gotowania było kruche, delikatne i soczyste, jak nigdy. Takie mięso jest idealne na świąteczny stół. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa kalafiorowa. 124

korzeń pietruszki, natka pietruszki, śmietana 30% do zup i sosów, sól, pieprz, ewentualnie vegeta( jarzynka). Przygotowanie: Kość od schabu zalać wodą, dodać obraną i umytą marchew, por, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą (jarzynką). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilkunastu minutach dodać podzielony na różyczki kalafior. Gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać śmietanę

W kuchni u Moniki
Schab faszerowany śliwkami 210

szczelnie wypełniły. Przy samych otworach pozostawiamy ok. 1 cm odcinek kanału bez owoców, aby mięso się zamknęło. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażamy intensywnie schab ze wszystkich stron przez ok. 5 minut, do zrumienienia. Podsmażone mięso natychmiast przekładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Pieczemy na otwartej brytfannie przez 50 minut. Przez pierwsze(...)sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia się go i jeszcze raz na chwilę zagotowujemy całość. Schab podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatami, albo po przestudzeniu jako przystawkę. Przez

Kulinarna Pokusa
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 166

uwagę, by polędwiczka była w pełni zanurzona w wodzie.  Soczewicę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję(...)natka pietruszki 1 pęczek ,  młoda marchew z natką 1   szt. ,  musztarda Dijon 1 łyżeczka ,  majeranek, liść laurowy ,  słodka papryka ,  sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu,  słodkiej papryce oraz  majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku

SzczyptaSmaQ
Pieczeń wieprzowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą 482

przez Marcin Porcja 4 Czas Przygotowania 2 godz  Poziom Trudności średni Przepyszna pieczeń wieprzowa w sosie własnym, z pięknego kawałka schabu, z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty. Serdecznie polecam, pychota! Składniki Mięso: 0.5 kg schab wieprzowy 3 ząbki czosnku 1 kostka wołowa mąka olej woda przyprawy: 1/2 łyżeczki przyprawy kebab gyros, papryki słodkiej, szczypta kminu rzymskiego, szczypta(...)sól pieprz, i ugniatamy na ciasto. Formujemy jak na poniższym zdjęciu Gotujemy wodę, dodajemy do niej łyżeczkę oleju i łyżeczkę soli. Wrzucamy kluski i gotujemy ok 2 minut. Wykładamy mięso na talerz, kluski, polewamy sosem (który pozostał nam z mięsa, dodajemy kapustę czerwoną, gotowe. Smacznego ! Uwagi Kluski najlepiej gotować 2 min nie więcej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Piecze

NieziemskiApetyt.pl
Kotlet schabowy - Król polskich stołów. 177

schabowy,  Kotlet Schabowy !  :) Jedyną niespodzianką w poście będą gotowane ziemniaki w mleku. Pierwszy raz coś takiego robiłem i powiem szczerze ,że super smakują jeżeli zrobi się z nich puree z dodatkiem cebulki. Do przygotowania dania (dla 2 osób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy  2 kawałki schabu  1 jajko bułka tarta  mąka  sól  pieprz papryka słodka(...)jogurt naturalny (mały) Zaczynajmy !  Na samym początku obieramy ziemniaki i wrzucamy do garnka z osolonym mlekiem wymieszanym z wodą w stosunku 1;1 tak aby przykryły ziemniaki i gotujemy na średnim ogniu. Ja osobiście dodałem cebulkę pokrojoną w kostkę do gotowania ziemniaków a następnie ugotowane ziemniaki przecedziłem przez sitko tak aby nie wylewać do zlewu płynu z cebulą

Wspólne smaki
Azjatycka zupa Zbójnicka 187

ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę W garnku rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie

Gotuj z Rumcajsem
Kapuśniak 114

wędzone kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej, 3 -4 duże ziemniaki, 15 dag boczku, 1 cebula, płaska łyżeczka kminku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania kapuśniaku: Obieram włoszczyznę, płuczę kostki wędzone wkładam to wszystko do garnka, zalewam wodą i solę (około 1/2 płaskiej łyżki) i gotuję na małym ogniu

Gotuj Się Kto Może
Roladki Schabowe 135

około 2 szkl wody 1/2 korzenia pietruszki 2 listki laurowe około 30 g masła 1 czubata łyżka mąki 2-3 łyżki śmietanki 30 % 1. Jeśli mamy kawałek schabu to wykrawamy z niego dwa duże plastry.  Mięso cienko rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem, smarujemy musztardą  i układamy kolejno, cebulkę i kiełbaskę i ewent. ser żółty. Zawijamy ciasno roladę, obwiązujemy(...)rumiano. 2. W garnku zagotowujemy wodę razem z pietruszką i liśćmi laurowymi. Przesmażone rolady przekładamy do garnka, a na pozostałej oliwie smażymy 1/3 główki cebuli. Usmażoną, przekładamy do gotujących się rolad. 3. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor pamiętając o tym aby cały czas mieszać mąkę bo może się przypalić ! Do kubka odlewamy

Gotowanie...to proste !
Przepis na dobry krupnik 80

praktycznie bardziej danie jednogarnkowe, a to dzięki mięsnym gałkom które dodaję do zupy w trakcie gotowania. Dzięki nim danie jest naprawdę sycące i nie muszę już wówczas podawać drugiego dania. Z racji, że mięso w tej zupie występuje w postaci mięsnych kuleczek, nie gotują wywaru na kościach, a jedynie na warzywach. Tak przyrządzona zupa jest naprawdę pyszna i przede wszystkim(...)pożywna. Aby przygotować pyszny krupnik będziemy potrzebować następujących składników: 600 g dobrego jakościowo mięsa (u mnie często schab zmielony) pęczek świeżych warzyw do zupy: minimum 3 marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki bułki tartej suszone liście selera ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku sól, pieprz

Ania gotuje