Schab - idealny kawałek mięsa do wszelakiego typu domowych wędlin. Ja mam to szczęście, że mieszkam na wsi blisko dużego miasta. Nie ma tutaj problemu ze zdobyciem ekologicznego kawałka mięsa, czy chowu własnej sztuki wieprzowej. W każdym razie, właśnie taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę(...)parzenia, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów na otrzymanie domowej wędliny w kuchennych warunkach, a z odrobiną przypraw mięso jest naprawdę bardzo aromatyczne, kruche i jednocześnie dające się łatwo kroić. Nie sposób mu się oprzeć :-) Zobacz też przepis na schab gotowany 5 minut . Składniki: 1 kg schabu marynata: łyżka majeranku suszonego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżeczka pieprzu ziołowego
Poezja Smaków - blog kulinarnydrobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu. Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole). Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy i marchewka) i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskaczasu do czasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw przyprawy gosposi od RAFEX . Zapraszam:) Składniki: 1 kg schabu 5 łyżek oleju
IzabelawkuchniDzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Schab pieczony z śliwą w środku to świetny pomysł na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako
Marta GotujeMaleńka Zosia jest tą osóbką dla której jestem w stanie porzucić wszystko dookoła, aby jak najwięcej czasu poświecić właśnie jej. Oderwana od pieluch przygotowałam noworoczny schab. Przepis pochodzi z mega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera
Kuchenne aromatyzawsze proponuję domowe wyroby dla każdego :) "dla chcącego nic trudnego" Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Niepotrzebne skrawki musimy odkroić i przeznaczyć np. na kliknij tutaj Do przyprawienia 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli, dwie łyżki cukru, pozostałe przyprawy wg uznania ...czosnek, pieprz, papryka, oregano.... Najpierw przyprawiamy solą i cukrem... ...potem wcieramy czosnek(...)czasie razem z mięsem gotujemy znowu, do czasu 10 min.. Teraz po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na 12 h Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać nie zdziwię się :) Domowa wędlina jest krucha i soczysta... możemy sobie zamrozić lub zajadać od razu :) Smacznego
chleba naszegobędziemy to powtarzać !Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną, wędzoną domową pasztetową,domową podsuszaną kiełbasę żywiecką polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska
Kulinarne przygody GatityNa dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego
Smaczne ZdroweTydzień bez wolnowaru to tydzień stracony. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C
Bernika - moj kulinarny pamietnikSchab przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny, kruchy i delikatny. Doskonały na wyjątkowe okazje jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Polecam! Jeśli go
Smakołyki Asi600 g schabu bez kości, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych, 100 g boczku wędzonego
Świat Domowej Kuchni3/4 kg schabu bez kości (w plastrach), 20 dag mrożonej żółtej fasolki , 8 cienkich plastrów szynki długodojrzewającej, 8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki masła, sól
Świat Domowej Kuchni1 kg schabu pokrojonego w plastry, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 średnie cebule, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka
Świat Domowej Kuchni4 plastry schabu bez kości o grubości ok. 2 cm 2 jajka bułka tarta 1 duża cebula spora szczypta curry 5-6 łyżek tartego żółtego sera
Świat Domowej Kuchni1 kg schabu środkowego bez kości 500 g pieczarki 150 g majonezu 50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula
Świat Domowej KuchniJeśli chcecie na Święta zrobić domową wędlinę to polecam Wam trzydniowy schab pieczony. Jest smaczny i na pewno świetnie zastąpi sklepowe wędliny, które praktycznie smakują tak samo. A tu mamy pole do popisu bo możemy takie mięso doprawić na swój smak i upiec pyszną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :) Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso
Kuchnia z widokiem na ogródKolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku
Ala piecze i gotujekolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez
Kulinarne przygody Gatity