Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam(...)już taką suszoną polędwicę wileńską, była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mój kulinarny pamiętnik. Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki
Kulinarne przygody GatitySchab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki. Schab ze śliwką –
Kulinarne PrzebojeDziś mam dla Was przepis na pyszną domową wędlinę. Schab gotowany w foliowej torebce do pieczenia. Pomyślicie, że to dziwne, ale zapewniam Was, że jest przepyszny. Delikatny i soczysty. Przygotowuję ten schab już od dłuższego czasu, a przepis znalazłam na blogu "W mojej kuchni Gotuj z Aleex" Sposób gotowania jest odwzorowany, ale przyprawiłam po swojemu :) Zachęcam do przygotowania takiej domowej
Agusiowe smakołykiKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie
Kulinarne przygody GatitySchab jest smaczny i soczysty, moja rodziną uwielbia taką wędlinę na kanapki. Jest szybki do przyrządzenia, w niecałą godzinę mamy smaczna wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma
Bajeczna Kuchniazbliżające się święta. Przepis bardzo prosty ale efekt jest przepyszny. My swoją przygodę z domową wędzarnią dopiero rozpoczynamy jednak polecamy wszystkim by skusili się na własne wyroby. Schab wędzony z domowej wędzarni SKŁADNIKI: około 1 kg schabu bez kości 1 l wody 50 g peklosóli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzygotowanie tego schabu jest niezwykle proste. Robiłam już taki sposób schab, ale tym razem inaczej doprawiła. Do garnka włożyć schab, zalać wodą i wywarem lub tylko
Kuchnia Pokoleńsię nie znudziły, przygotowywane są z różnych części wieprzowiny, na różne sposoby: pieczone, gotowane i surowe suszone. Schab peklowany parzony to moja kolejna propozycja na przygotowanie wędliny domowym sposobem. To schab trochę przypominający schab gotowany w 10 minut, ale tylko wyglądem, sposób przygotowania jest zupełnie inny. W kolejce czeka przepis na łopatkę marynowaną / peklowaną 4 dni, a potem pieczoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPo schabie suszonym w ziołach wiedziałam , że na nim się nie skończy . Następny w kolejce był schab suszony w zalewie solnej. I choć bez
Smaczne Zdrowepyszna kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem to dzieło Piotrka. Taką sałatkę przygotowuje się błyskawicznie. Wykorzystał do przygotowania sałatki: plastry domowego suszonego schabu wieprzowego , (a Wy możecie wykorzystać jakąś inną szynkę np. westfalską, czy serrano ) ćwiartki ugotowanych na twardo jajek, ćwiartki pomidora, oraz siekaną rzodkiewkę, ogórki małosolne , szczypiorek i majonez delikatny Winiary. Nie ma chyba nic łatwiejszego, a jednocześnie pysznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPo kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest
Smaczne ZdroweWiele razy próbowałem zrobić dobrą wędlinę ze schabu. Niestety pieczony zawsze wychodził zbyt suchy – pewnie za długo go piekłem:) Dostałem kiedyś przepis, który zmienił moje podejście do domowej wędliny. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty i doskonale smakuje. Można tak samo ugotować dowolne inne mięso, ale najlepszy wychodzi właśnie schab. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemSchab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie!Składniki:1 kg schabu bez kościMarynata:2 łyżki sosu sojowego2
Kuchnia domowa Aniprzeciwnie, bo Łukasz uraczył nas pięknymi schabami z kością, które najpierw obsmażaliśmy, a potem dopiekaliśmy w piekarniku! Były przepyszne! Kruche i soczyste! I to co zostało na koniec! Domowa wędlinka! Schab był przygotowany wcześniej - zamoczony przez trzy dni w solance - a my zadbaliśmy o jego smak! Każdy wybrał przyprawy na jakie miał ochotę, a potem mięso nimi nacieraliśmy. Mięso
Plate of JoyMonotonia smaków kupowanych wędlin sprawiła, że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko. Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną. Bez dodatków soli peklujących, saletry.Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być(...)może być za ostry, ja uwielbiam czuć tą sól i przyprawy. Jałowe wędliny zawsze mogę kupić sobie w sklepie. Składniki:- 1 kg dość cienkiej polędwicy wieprzowej bez kości.(schabu)- ok 250 g soli kamiennej niejodowanej- 4-5 ząbków czosnku.- 2 łyżki pieprzu ziołowego (ja używam Kamisa, ponieważ jego smak jest jak dla mnie najbardziej optymalny)- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
Malinowe Pocałunki