schab domowy - 758 przepisów (strona:2/51)

Szynka gotowana pikantna 355

Wszyscy, którzy czytają nasz blog wiedzą, że wędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo(...)Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i  gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schaby parzone, w czterech smakach 6515

Polecam proste przygotowanie domowych wędlin.  Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne  kawałki, z których robimy gulasz  lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę...  Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę... Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki  cukru, 5 ząbków(...)schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik  ustawiamy na środkową moc grzania... Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia na noc lub na cały  dzień. Następnie osuszamy na kratce do odsączenia i chowamy na kilka godzin do lodówki. Potem możemy delektować się pyszną domową wędliną, którą

chleba naszego
Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) 4140

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy” wzięła się od czasu jednorazowego gotowania mięsa (równie dobrze można by go nazwać “schab 10-minutowy”, bo tyle wynosi całkowity(...)czas gotowania […] The post Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Domowy baleron 242

przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek.Inspiracja Cincin.cc.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab

Kulinarne przygody Gatity
Schab gotowany idealny na kanapki 787

Soczysty, miękki schabik. Idealny do chlebka, śniadanie będzie wyborne. Polecam Bardzo prosty w wykonaniu, tylko trzeba dobrze dosolić wodę w której będzie się gotował schab. Nie

Kuchnia Pokoleń
Schab do chleba 131

natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę

mojewypiekiinietylko
Schab do chleba 526

natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę

mojewypiekiinietylko
Schab z żurawiną gotowany 191

plaster gotowanego schabu z żurawiną, oraz 2 surówki: jedną z marchwi, a drugą z mixu sałat z pomidorem i ogórkiem. Schab gotowany w 10 minut przygotowuję często, gdyż domowej roboty gotowany schab to idealna domowa wędlina na kanapki. Gotowanie tym sposobem trwa kilkanaście godzin, gdyż schab gotuje się 2 razy po 5 minut, ale odstęp pomiędzy pierwszym gotowaniem, a drugim(...)schab w 10 minut . Pięknie będzie się prezentował na półmisku wędlin, można go podać np. z galaretą , Takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki na dietetyczny schab gotowany z żurawiną: kawałek schabu bez kości ok 1 kg 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab z szynkowaru 197

Pyszny, świeżo parzony, aromatyczny i doprawiony tak, jak lubimy. Przepis na domowy schab na kanapki jest tak prosty, że aż wstyd go nie zrobić. Szynkowar sprawia, że przygotowanie domowego mięska jest dziecinnie proste, a efekt – rewelacyjny. Zobaczcie sami. Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)kroić na kanapki. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny. Domowe mięsko zawsze jest lepsze od tego ze sklepu, do tego mamy pewność, że jest świeże. Możemy też dowolnie doprawić je pod swój smak. Po drugie: jest zdrowy i – wbrew pozorom – dietetyczny. Schab ma w sobie niemalże samo białko przy niewielkiej ilości procentowej tłuszczu. A jeszcze jak odkroimy

Proste-przepisy.pl
Schab dojrzewający paprykowy 153

Schab dojrzewający cieszy się ogromną popularnością nie tylko w okresie świątecznym. Ta wspaniała, domowa wędlina często gości na moim stole. Przepis „krąży” po rodzinie oraz znajomych i ciągle mu przybywa nowych zwolenników. Po raz pierwszy zrobiłam go trochę inaczej, nie tylko pod względem przygotowania, ale także doboru przypraw. Tym razem schab dojrzewający paprykowy. Składniki: - schab bez kości

mojewypiekiinietylko
Ostra wieprzowina z piekarnika... na kanapki. 181

Kawałek  1,5 kg wieprzowiny przyprawiamy porządnie... solą, czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką... Potem  wkładamy do lodówki na dwa, trzy dni :) dla dobrego zapeklowania :) 

chleba naszego
Schab duszony w czerwonym winie 173

Taki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę. Wystarczy poświęcić kilka godzin  i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam! Składniki 1-2 kg schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona

Bea(u)ty kitchen
Aromatyczny schab z ...rękawa 158

już wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku.    Powiem krótko... palce lizać. Pyszne(...)lodówki na kilka godzin. Dopiero teraz wyjęłam z rękawa i pokroiłam w plasterki.       Wspaniały schab na kanapki, na półmisek. Po prostu pyszny soczysty schab do pieczywa. Schab domowy zamiast wędliny ze sklepu. Polecam, bo warto taki zrobić w domu. Życzę SMACZNEGO! Krys   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Suszony schab wieprzowy 331

Kolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano(...)apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab ze słoika w pikantnej panierce 1196

Dziś wracam do prostego pomysłu na domową wędlinę. Pisałam już w zeszłym roku o schabie ze słoika. Był bardzo soczysty i aromatyczny.  Tym razem postanowiłam go zrobić w pikantnej panierce. Natarłam go między innymi pieprzem młotkowanym. Jeśli nie macie takiego pieprzu możecie po prostu użyć  pieprzu w ziarenkach i utłuc(...)mięso. Możemy też mięso obwiązać sznurkiem, wtedy wystarczy tylko pociągać i samo wyskoczy ze słoja :-). A przy okazji zapraszam też po inne przepisy na domową wędlinę: schab karkowy z pończochy lub schab pieczony w przyprawach. Schab ze słoika w pikantnej panierce  Czas przygotowania:  wraz z peklowaniem 17-18 godzin Składniki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania