Niedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej
Ogrodnik w podróżywiem czemu, … po namyśle już wiem czemu, nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęcia, zjedli… 😉 Przykładowe przepisy na nasze mięsne domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecałam Wam już pyszną szynkę peklowaną z szynkowara , dziś pora zachęcić Was do przygotowania schabu. Przyznać muszę, że próbowałam wielu różnych sposobów na przygotowanie domowej wędliny ze schabu ale zawsze wychodziła zbyt sucha, co nie do końca nam odpowiada, natomiast schab peklowany i parzony w szynkowarze jest kruchy, delikatny, po prostu idealny. składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości
babka w formieSchab suszony – składniki: 1 kg schabu 35 g soli 1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru 6 ziaren ziela angielskiego
w mojej kuchniwiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej
Humanistka w kuchni1,2 kg schabu bez kości500 g cebuli350 g pieczarekokoło 400 ml białego winaokoło 400 ml wody2 małe przeciery pomidorowemąka (do obtoczenia mięsa)1 kostka bulionu
Świat Domowej Kuchniwszystkim wiadomo najlepsza wędlina to domowa szynka... U mnie ostatnio takowa gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego(...)wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody 60 g peklosoli 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifoli, oprószamy przyprawą rozkoszną i otulamy go pierzynką z mięsa mielonego. 4. Wkładamy do szynkowaru i gotujemy około godzinę. Smacznego życzy Kategoria: Inne , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , papryka , schab , szynkowar , Tradismak , wieprzowina , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho. Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest(...)przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić
Moja Książka KucharskaDomowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia. Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca. Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu. Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem
chleba naszegoKolejny sposób na domową wędlinę. Schab trzeba wcześniej zapeklować. Generalnie roboty z nią nie jest wiele, ale trzeba sporo czasu, żeby powstała smaczna alternatywa dla sklepowych wyrobów. 1,5 kg peklowanego schabu Schab zapeklować tak jak szynkę w zalinkowanym przepisie. Po 4 dniach, schab wyjąć z zalewy. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć schab, zmniejszyć ogień
Polska ZupaZapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Najlepszy dla malucha jest upieczony w domu schab. Mięso jest tak pyszne, że i wy z
Dieta bez mlekawieszamy zawiązane z dwóch stron w ciepłym, przewiewnym miejscu ( u mnie kotłownia) na 7 dni. Codziennie przewieszamy mięso do góry nogami.Po 7 dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i odkładamy do lodówki.Mamy pyszną, domową szyneczkę suszoną.Kroimy na bardzo cienkie plastry najlepiej tak jak szynkę parmeńską.Z 1100g mięsa otrzymałam 700g gotowego produktu... Smacznego
Smaczne ZdroweZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki schab swego czasu na każde święta przygotowywali moi teściowie. I powiem szczerze, wtedy nie za bardzo mi smakował.. tzn. schab tak, ale przeszkadzałam mi tam ta kiełbasa... a teraz po latach przypomniałam sobie(...)moje oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta - olej Wykonanie Przygotowanie potrawy zaczynam od włożenia do zamrażalnika kiełbasy ( kiedy jest zmrożona, jest sztywna i lepiej się nią nabija schab ) Umyty
Kuchnia z widokiem na ogródwypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . A ponieważ lubię wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie ziołowy schab z pończochy , schab z pończochy, czyli domowa wędlina i schab karkowy z pończochy ) postanowiłam przetestować ten przepis. Kiełbasa wyszła doskonała, w smaku przypomina trochę salami. Najlepiej smakuje cienko pokrojona. Mielonka dojrzewająca
Kulinarne przygody Gatity