Domowe wędliny suszone dla każdego, bez wędzenia. -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu itp. Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną niejodowaną lub morską i cukrem. Wstawiamy do naczynia(szklane, nierdzewne,ceramiczne) i chowamy na 48 h do lodówki. Co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie
chleba naszegoKotlety schabowe.. 50 dkg schabu, polędwicy sól, pieprz domowa vegeta 2-3 jajka 1-2 łyżki śmietany bułka tarta , mąka Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem przyprawami i śmietaną.Mąkę wymieszać z bułką tartą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z bułką tartą.Usmażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzenieZachęcam do robienia domowych wędlin, smakują o niebo lepiej od sklepowych, i wiemy co jemy. Wbrew pozorom, robi się ją szybko, nic trudnego, polecam :) W dzień powszedni i od święta! 2,5 kg schabu i szynki 2 l wody 2 łyżki soli peklującej 4 kulki ziela ang. 2 listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek
Takie tam pichcenieSchab pieczony w mleku...Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.O delikatnym aromacie i smaku przypraw.Idealny do kanapek, jak i na ciepło.Zapraszam do spróbowania!Nie pożałujecie
Gospodyni Miejskaświetnie także na zimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu . Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Możemy go podać na ciepło z sosem na obiad, ale również dobrze smakuje na zimno jako
Bajeczna Kuchniajednym z blogów podpatrzyłam domową metodę wędzenia schabu. Bardzo byłam ciekawa jak takie mięso smakuje. I muszę przyznać, że od razu po wystygnięciu zajadaliśmy się nim. Schab doprawiłam inaczej niż tutaj i nie wyszedł tak piękny ale był smaczny. Pierwsze koty za płoty i na pewno będą kolejne próby, bo już wiem co i jak. Spróbuję też z innym mięsem
Ewa w kuchnizarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu
Kulinarne przygody GatityPostanowiłam przedstawić kolejną propozycję smacznej wędliny domowej produkcji. Uwielbiam tę pewność, którą daje samodzielne przygotowywanie dodatków do kanapek. Wiem, że jem 100% świeżego mięsa w naturalnych przyprawach; że nikt go nie odgotowywał, nie mielił 10 razy, nie odświeżał chemicznie i nie sfałszował jego terminu ważności. Szczególnie to ważne w żywieniu dzieci. Ogrom chemii jaką pakuje się teraz do wszelkiego rodzaju(...)okaże się za lat kilkanaście. Oto przepis na musztardowy schab w ziołach - cudowną alternatywę kupnych "szynek" i "polędwic", co to koło szynki nawet nie leżały. Składniki (na domowy użytek): 60 dag schabu środkowego bez kości 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 1 spory ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta szczypta tymianku i rozmarynu sól
Kuchnia po mojemuPieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie
Walijskie PichcenieKolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki :* kg schabu bez kości* łyżka majeranku* łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki* łyżka soli
Magiczne Życie MartySchab ze śliwkami i morelami...Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu.Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami.Pachnące czosnkiem i majerankiem.Oblepione rozpuszonym miodem.Idealne na ciepło i do kanapek
Gospodyni Miejskakażdym dniem będzie ich coraz więcej. Nie ma w nich chemii polepszaczy. Schab wyszedł pyszny, soczysty. Zrobiłam go w trzech różnych smakach. Do degustacji zaprosiłam mistrzów wyrobów domowych. W ich opinii schab jak inne wyroby są super i przepisy godne polecenia.Niebo w gębie. składniki 3x1,5 kg schabu Przyprawy do nacierki
Kulinarne pyszności MolkiSchab w galarecie to smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka, jednocześnie doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin i tradycyjnych, bardzo kalorycznych "zimnych nóżek". Dodatkowo bardzo dietetyczna "domowa wędlina", bo schab jest gotowany, następnie pokrojony w plastry i zalany tężejącą galaretą. Zajadliśmy się tym daniem, myślę, że warte jest przypomnienia bo będzie ozdobą każdego świąteczego stołu jak również znakomitym uzupełnieniem karnawałowego bufetu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmieniłam w przepisie to dodatek majeranku, który bardzo lubię i który bardzo mi pasuje w połączeniu ze schabem. Schab przygotowany w ten sposób wyszedł soczysty i mięciutki i sprawdzi się zarówno na kanapkach ale też jako świąteczna wędlina. Jeśli lubicie domowe wędliny to koniecznie musicie poeksperymentować z szynkowarem… który można kupić na allegro, w różnych rozmiarach, w zależności
UgotujmyTo.pl