Jest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze ze sklepu :) Składniki:5 - 6 jajek ugotowanych na twardo4 rzodkiewkipęczek szczypiorku1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnego10 - 15 dag kostki sera żółtego (można pominąć)sól, pieprzJajka gotujemy na twardo, obieramy i trzemy na tarce
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na sos:1 duży jogurt naturalnyopakowanie sera gorgonzolapęczek koperku oraz bazylipieprz Składniki na sałatkę:opakowanie młodego szpinaku (opcjonalnie rukola, albo sałata)1 dojrzałe awokado1 duży pomidor, albo kilka koktajlowych do sałatka można dodać także prażone pestki dyni ( ja o nich zapomniałam :))Sos:W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem. Sos jej idealny
Bon Appetit Małgorzatyjuż nie solimy gdyż ser solankowy jest wystarczająco słony. Na poniższym zdjęciu widać oryginalną sałatkę szopską, którą jadłam w Bułgarii a w kolejnych fotkach moją wersję przygotowaną w domu.oryginalna sałata szopska z Bułgariisolankowy, owczy ser feta z Bułgarii - cena 5 lewa czyli około 10 złmoja wersja sałatki przygotowana w domu
Bon Appetit Małgorzatydłoniach formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Gotowe kulki ozdabiamy pomidorkami przy pomocy wykałaczek. Kulki można podać na sałacie i polać dowolnym sosem. Idealnie smakują ze słodkim sosem chili. Dobrej zabawy życzę :) kulki drobiowe w migdałach
Bon Appetit Małgorzatypodgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana. Tyle informacji podaje Wikipedia :) Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza
Bon Appetit Małgorzatyzasuszone listki są idealne do słodzenia potraw i napojów. Ale jako świeże liście, spełniają wartościową funkcję odżywczą w potrawach. Smak jest słodki, dlatego warto wymieszać listki stewii z sałatą albo ze świeżym szpinakiem. Stevia jest rośliną wieloletnią (przy zimowaniu w domu), która od stuleci wykorzystywana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca
Bon Appetit Małgorzatytuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem i selerem Przekąski:Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowymChrupiące kąski kurczaka Roladki szynkowe z sałatą Kolorowe kanapkiMuffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynkąJajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykiemGalaretka drobiowaKrakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po greckuRyba w cebuli
Kuchnia domowa Anitego ziemniaczki, kefirek, ewentualnie zielona sałata lub mizeria i nic więcej nie trzeba. Jakby powiedziała moja mama - majątek :)A pod przepisem zapraszam na kilka migawek z weekendu majowego, który spędziłam w Bośni i Hercegowinie oraz Chorwacji. Składniki:jajkapieprzsólolejSposób przygotowania:1. Na patelni rozgrzewamy olej.2. Wbijamy jajka tak, aby nie uszkodzić żółtek. Posypujemy pieprzem i solą, przykrywamy pokrywką i smażymy
Kuchnia domowa Animieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i sałatą.Smacznego!!!Źródło: Po prostu pyszne
Kuchnia domowa AniPrzepis znalazłam u Magdy. To świetna alternatywa dla zwykłego kotleta drobiowego. Mięsko w tej wersji bardzo nam posmakowało. Do tego polecam sałatę z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 ser camembertsuszona żurawinasól, pieprzSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem.2. Camembert kroimy na plasterki.3
Kuchnia domowa AniDzisiejsze śniadanie wbrew panującej na dworze szarości obfitowało w kolory :)~ Jajko sadzone w papryce + sałatka ~Składniki:paprykajajkoszczypioreksól, pieprz+ sałata rzymskakukurydzagroszekpomidorszynkaszczypiorek serek naturalnysól, pieprzPaprykę kroimy w poprzek tak, aby powstała mała 'foremka' i lekko podsmażamy ją na patelni. Po chwili obracamy paprykę, wbijamy do niej jajko, posypujemy szczypiorkiem i smażymy pod przykryciem aż białko się zetnie. Całość przekładamy
Kuchenny Skrawek Niebakolejnym confitpropozycja podaniapotrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą
Stare Garygotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne i sycąceskładniki (dla 6 osób)zupaok 1,5 l bulionu drobiowego200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek imbiru pokrojony w plasterkisól . pieprzkuleczki mięsne
Stare Garypiekarnika i pozwolić aby tortilla całkowicie wystygła. Przyłożyć do foremki drewnianą deskę i odwrócić formę do góry nogami. Zdjąć folię aluminiową. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą
Stare Garyschować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego!Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!Przepis dodaję do akcji Kuchnia skandynawska 2013 organizowanej przez Mopsa w Kuchni
Stare Gary