grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego!Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę
Stare Garyskóry. Gdy jest idealnie dojrzały, nie sprawia to absolutnie żadnego problemu. Następnie kroimy jak nam się chce i delikatnie solimy, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny.Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym posypujemy po całości.Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe.SMACZNEGO.CMOKale dobre! MNIAM
Pasje Jolkiprostu nadziany filecik. Podałam go z sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście.3 pojedyncze filety z kurczakaNadzienie :1 garść świeżego szpinaku1/3 szk posiekanego szczypiorku1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem150 g mozzarelli w bloku1 łyżka majonezupieprz kolorowy do smakusól himalajska do smakuDodatkowo :bułka tarta do panierowania4 jajka ( duże )4 łyżki mlekaolej do smażeniaRozwiń
Ewa w kuchnirobi i wygląda też niczego sobie - prawda ? Kiedyś sałatki mieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy.1 garść mix sałat z rukolą5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej )2 pomidorki cherry1 łyżka kukurydzy z puszki1 rzodkiewkaczarnuszkakiełki rzodkiewki i soczewicyDresing :3 łyżki oleju ryżowego1 łyżka octu ryżowegosól himalajska do smakupieprz czarny do smakucukier
Ewa w kuchniimprezowe. Moje będą nawet zaskakujące - zaskakująco łatwe i do tego urocze! Czyż nie są piękne?Składniki na 20szt :* 30 czarnych oliwek* serek śmietankowy bądź twarożek * 2 czerwone papryki* opcjonalnie sałata, pomidorki koktajlowe Przygotowanie :20 oliwek przeciąć, każdą oliwkę nadziać serkiem. Pozostałe oliwki przeciąż na pół. Z papryki wyciąć 20 kółek. Z każdego kółka wyciąć mniejszy trójkąt. Nadziać na wykałaczkę
Magiczne Życie MartyDomowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego
Słodko-Słony Świat Ilonyęszczamy cukrem pudrem. GRUSZKI:Gruszki kroimy na 3 części.Układamy na rozgrzanym grillu.Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego. CAŁOŚĆ:Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi na suchej patelni orzechami.Całość obficie polewamy przygotowanym dressingiem. PORADA:Ser kozi możemy zastąpić serem feta lub brie. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica
Ostra na Słodkomieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami. Świetnym dodatkiem będzie świeża sałata
Ostra na Słodkołyżeczka* pieprz mielony – 1 szczypta* papryka chili ( świeża ) – 1 szt* olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA :* ziemniaki – 150 g* pomidory koktajlowe – 100 g* sałata rukola – 2 garści* olej rzepakowy – 100 ml* sól – do smaku* ocet balsamiczny – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :MIĘSO :Filet z indyka oczyszczamy , układamy na desce , przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy
Ostra na Słodkododajemy łyżkę cukru.Na wolnym ogniu dusimy do miękkości oblewając powstającym sosem karmelowo – brzoskwiniowym.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Podajemy z gorącym ryżem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki oraz świeżą sałatą.Smacznego
Ostra na Słodkopiekarnika.Kroimy ukośnie na plastry.Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.Podajemy gorące z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.Smacznego
Ostra na SłodkoTYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się
Ostra na Słodkoukrywam, że najbardziej na świecie lubię jeść sałatki. Wystarczy jakaś zielona baza (rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz czas na dressing, aczkolwiek według mnie nie jest on konieczny. W swoich sałatkach unikam dressingów lub polewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne.Sk
Mango Papajafasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej
Kulinarne przygody GatityDziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;)Składniki:cukinia 2 małe szt, około 400gmąka kukurydziana lub jaglana1,5 szklankimielone siemię lniane1
głodny alergik