wino, miód i pokrojone drobniutko bazylię i tymianek. Gotować kolejne 25 minut. Na koniec doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą. Podawać bezposrednio po przygotowaniu z sałatą i ziemniaczkami. Smacznego
Gosia gotujeoctu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na wierzch ułozyc pokrojony w kostkę ser i kawałki brzoskwiń. posypać orzechami. W słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos, wymieszać i polać
Gosia gotujeprzez praskę czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Na półmisku ułożyć umyte, osuszone liście sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć
Gosia gotujezjadam za każdym razem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina
Gosia gotujeszynkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać po czym polać nim sałatę. Odstawić na około 15-20 minut, aby wszystkie smaki się połaczyły i mozna podawać. Smacznego
Gosia gotujeminut na grillu (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i buraczki . Smacznego
Gosia gotujeprzełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również był w nim szpinak baby i ZAKOCHAŁAM SIĘ w nim. Po prostu cudowny smak. Teraz gdy robię sobie sałatkę to kupuję sam szpinak baby. Jeden z przepisów
Amatorka kuchennaZrobiłem sobie przed zakupami weekendowymi przegląd lodówki i od soboty go posiadawszy, już nie mogę patrzeć na tego wielkiego melona, który jest schowany za sałatą. Ile można wymyślać różności z melona. Dziś ostatni raz - obiecuję! A na melonie zapadł wyrok i z tej połowy co została dziś będzie sok dla synka. Czego potrzebujemy? -parówka -dwa plastry sera -jajko -bułka tarta
BaRepasroślinach. Tak więc dziś w menu. Dzień rozpoczynamy oczywiście od solidnego śniadania. Pamiętajcie o tym ! ŚNIADANIE : Serek wiejski ze szczypiorkiem i łyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron
vegetanieDzisiaj na śniadanie polecamy. Takie trochę śniadanie jak u mamy :) kolorowe kanapki i pomidory. A dokładnie Kanapki z sałatą lodową, żółtym serem, rzodkiewką i twarożkiem. Do tego pomidory z cebulą, kukurydzą i my dodajemy jeszcze pokrojone w kosteczkę jalapenio. Wszystko polane oliwa z oliwek, kleksik jogurtu naturalnego i pieprz. Smacznego :) i miłego dnia
vegetaniemomentu kiedy szpinak się rozmrozi i doprawiamy przyprawami. Nie solimy, ponieważ pesto jest wystarczająco słone. Sos jest gotowy. Podajemy z kluskami i surówką. Surówka w naszym przypadku to sałata rzymska, buraczki konserwowe, pomidory i szalotka. Doprawione pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Życzymy smacznego
vegetaniedużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny. Danie jest przepyszne i zwolennikom takiej słodko-ostro-kwaśnej kuchni na pewno przypadnie
vegetanietemperaturę dymienia i nie zmienia smaku potrawy. Każdą marchewkę smażymy na złoty kolor z obu stron i odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Surówkę przygotowujemy z sałaty, jaką macie akurat w domu, rzodkiewek, papryki i rzodkwi lodowej. My wyłącznie przyprawiamy oliwą z oliwek, sokiem z limonki i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i podajemy z resztą składników
vegetanielunch lub kolację dla dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego
SMYKWKUCHNIposiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić w cienki "makaron". Cykorię, cebulę, cukinię, pomidorki i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego
Stare Gary