Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 206niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z szynką 346temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Zdjąć przykrycie i przez kilka minut zapiekać do lekkiego zrumienienia sera. Można włączyć termoobieg lub zwiększyć temperaturę.Podawać z sałatą, dużą ilością natki pietruszki lub tylko z keczupem :) Zapiekanka jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka
Codzienna kuchnia niecodzienna
Danie na specjalne okazje! 195widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim i rzodkiewką). SMACZNEGO
NA MOIM TALERZU
Placek po węgiersku 1743bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku.Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone.Mmm pycha
NA MOIM TALERZU
Sushi poradnik krok po kroku 245sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych.Wybrane dziś składniki:sprasowane płaty glonów noriłosoś wędzonykrewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane)paluszki krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata (np. fryzyjska)majonezmascarponechrzan wasabi (polecam w proszku)sezam czarny i białyPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki (łosoś może pozostać w mniejszych płatach). Ogórki należy oczyścić z wodnistego
Food Square
Konfitura z czerwonej cebuli 155Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie.Składniki:500 g czerwonej cebuli500 g cukru100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon
Food Square
Sałatka Londyn-Tokio 190Pokroić na kawałki. Umytą rukolę wymieszać z makaronem.Na talerzach układać rukolę i makaron. Następnie kawałki mango i pestki granatu. Posypać rodzynkami, selerem naciowym i orzechami nerkowca. Równomiernie rozłożyć na sałacie kawałki kaczki oraz oscypki. Posypać świeżo posiekaną miętą i polać dressingiem. Można również przystroić kwiatami bratków. Smacznego! *Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom
Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 192dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać na ciepło sam lub w towarzystwie ulubionej sałaty. Świetnie smakuje polany odrobiną zredukowanego octu balsamicznego, który przełamuje słodycz dania. Smacznego
Food Square
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 230Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty
Maminek kulinarny
Pasta kanapkowa z surimi 230Przygotowanie:Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą
Smakowity Blog Kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 227Soczewica• 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z zielonego groszku 208rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól
W poszukiwaniu inspiracji
Szparagowe trzy po trzy 202tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 191bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek
SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 209możecie sobie wyhodować nawet na balkonie. Wystarczy wiosną wysiać nasiona do doniczki i od czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi listkami i kwiatami. Listki urozmaicą surówki lub zastąpią sałaty, kwiaty ożywią każde danie, a z nasion możecie przygotować domowe kapary w occie jabłkowym (domowej produkcji oczywiście :) ).Czas przygotowania: 45 minutPorcje: 2Składniki
SzczyptaSmaQ