pracę mózgu. Usprawnia pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru, korzystnie wpływa na trzustkę i hamuje uczucie głodu.Rukola ma wiele więcej wapnia, żelaza, witaminy A, C i K niż sałata lodowa. Ponadto Rukola zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych. Ma bardzo mało kalorii, bo w 100 g zaledwie 25 kcal. Jest
CzarnawisienkaKocham grzyby. Suszone, marynowane, świeże.. pod każdą postacią. Najczęściej goszczą u mnie popularne pieczarki, natomiast dziś lekka odmiana.Wchodząc do "Biedronki" po lewej stronie stoi lodówka.. sałaty, soki, kiełki.. i kurki. Patrzyły na mnie od dłuższego czasu, aż dostałam olśnienia co z nich wyczarować. Pomysł na obiad wpadł mi do głowy w jednym momencie i idąc
Czarnawisienkadostatek;-) Jeśli wybrałeś/łaś odpowiedź b) to KONIECZNIE MUSISZ SPRÓBOWAĆ!!! ;-P Kanapeczka jest nietradycyjna, będzie stanowić miłe urozmaicenie w Twoim jadłospisie. Wybierasz składniki, które lubisz. U mnie sałata, plasterek dobrej jakości szynki, plasterek sera, pomidor, kawałek papryki czerwonej i nasze cudne jajeczko przyprawione solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Jeżeli nie lubicie jajeczka rozpływającego się po kanapce
Restauracyjka Literackazbilansowany posiłek. Zawiera białko soi niemodyfikowanej genetycznie oraz białko pszenne, a nie zawiera tłuszczu zwierzęcego, ani konserwantów. Jest przede wszystkim bardzo smaczna. Tak bułkę jak małe kanapki wzbogaciłam dodatkowo sałatą lodową, rzodkiewką, bazylią, ogórkiem gruntowym, suszonymi pomidorami, grzybkami marynowanymi. Mogę zagwarantować ,że szynka wehetariańska może być z powodzeniem jedzona przez mięsożerców dbających o linię, czy wystraszonych swoim poziomem cholesterolu. Jest
Z Kuchni Do Kuchnidodatek do mięsa i ryb.Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak
Kulinarny karnet Christopheraoliwkę.Łączymy wykałaczką i opiekamy w piekarniku w temp.200stop.,aż ser zacznie się topić.Możemy podać sos czosnkowy lub ajwar. PS. Jeżeli zaserwujemy jeszcze kawałek mięska i miskę sałaty to mamy elegancki obiadek
Kulinarny karnet Christopheracząstki limonki, pieprz młotkowany. 3.Układamy w górę warstwami: Łyżka serka Tartare orzechowe łyżka posiekanych pomidorków, sól, pieprz łyżka sałaty masłowej zmiksowana z orzechami ziemnymi kilka całych orzechów. Verrine owocowe. Układamy w górę warstwami:Kawałki kiwi polane syropem bazyliowymmasa serowa: twarożek + łyżeczka konfitury z limonki i tymiankukawałeczki pomarańczykonfitura
Kulinarny karnet Christopheraoliwek i cytryną do wyciśnięcia. Sałatkę najczęściej podaje się w głębokim talerzu. PS Podaję przepis na oryginalną grecką sałatkę. Na zdjęciu sałatka w polskim wykonaniu, bez cebuli, z sałatą i oliwkami bez pestek. Na drugim zdjęciu oliwki czarne bez pestek ręcznie zbierane [TUTAJ
Kulinarny karnet Christopherawina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami
Kulinarny karnet Christopheraśmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet Christopheraumieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce tartej. Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze lepiej ,ładniej się opieką. Podawać np z sałatą zieloną ,brukselką ,czy ugotowaną rzodkiewką
Kulinarny karnet Christopherapietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw
Kulinarny karnet Christopheralodówki i wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił. Do tej potrawy pasuje duszona sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund. Niestety jest trochę czytania i danie może wydawać się skomplikowane, ale tylko za pierwszym razem. Zapewniam, że warto mieć takie popisowe danie
Kulinarny karnet Christopherawodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego
Salonik smakówbłonnika pokarmowego. Produkt został przygotowany z surowców niemodyfikowanych genetycznie. Posmarowałam pastą moja focaccię z dodatkiem ziaren tym razem, bez gruboziarnistej soli i rozmarynu. Przepis TUTAJ Dodatkowymi składnikami była sałata lodowa, marchewka, bazylia. Tyle. Aby nie zapeszyć smaku pasty francuskiej. Podałam i czekalam na reakcję... Zapytano mnie jaki to pasztet albo jakie smarowidło bo fajnie smakuje. Dzieci bynajmniej wszystko zjadły
Z Kuchni Do Kuchni