sałaty - 3500 przepisów (strona:171/234)

Jajka sadzone w papryce 138

Dzisiejsze śniadanie wbrew panującej na dworze szarości obfitowało w kolory :)~ Jajko sadzone w papryce + sałatka ~Składniki:paprykajajkoszczypioreksól, pieprz+ sałata rzymskakukurydzagroszekpomidorszynkaszczypiorek serek naturalnysól, pieprzPaprykę kroimy w poprzek tak, aby powstała mała 'foremka' i lekko podsmażamy ją na patelni. Po chwili obracamy paprykę, wbijamy do niej jajko, posypujemy szczypiorkiem i smażymy pod przykryciem aż białko się zetnie. Całość przekładamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Confit z kaczki 128

kolejnym confitpropozycja podaniapotrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego  tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą

Stare Gary
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 205

gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne  i sycąceskładniki (dla 6 osób)zupaok 1,5 l bulionu drobiowego200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek imbiru pokrojony w plasterkisól . pieprzkuleczki mięsne

Stare Gary
Tortilla pieczona w piekarniku 135

piekarnika i pozwolić aby tortilla całkowicie wystygła. Przyłożyć do foremki drewnianą deskę i odwrócić formę do góry nogami. Zdjąć folię aluminiową. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą

Stare Gary
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 203

schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami  oraz na grzankach. Smacznego!Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!Przepis dodaję do akcji Kuchnia skandynawska 2013  organizowanej przez Mopsa w Kuchni

Stare Gary
Sos majonezowy z ziołami 153

Zimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek  i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6  malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku  z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 121

Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!Przepis pochodzi ze strony The Kitchnskładniki (na 8 mini frittat)2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki3 łyżki oliwy z oliwek1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki8 dużych jaj1/4 łyżeczki

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 151

godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa)Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego przepisu) i sałatą . Smacznego

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 209

Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego

Stare Gary
Pieczony łosoś z sosem chimichurri 165

piekarniku i piec przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż łosoś jest upieczony. Filety wyłożyć na talerze, polać sosem  chimichurri i natychmiast podawać, najlepiej z zielona sałatą. W osobnej miseczce podać dodatkową porcję sosu. Smacznego

Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 150

ryba jest gotowa, należy wyłączyć grzanie i pozostawić wszystko w zamknięciu na dodatkowe na 3 minuty. Pozwoli to wszelkie resztkom dymu i ciepła przeniknąć do ryby. Podawać z sałatą. Smacznego

Stare Gary
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 381

mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam tutajskładniki500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu2 lub 3 średnie ziemniaki1 por (biała część)1 średnia cebula4

Stare Gary
Burger wołowy III 162

grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek,  plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem. Smacznego

Stare Gary
Słatka z fenkułem, łososiem i truskawkami 243

półsos4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki białego octu winnego2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej1 łyżeczka płynnego miodusól i pieprz do smakuprzygotowanieWszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego

Stare Gary
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 185

tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki

Stare Gary