sałaty - 3500 przepisów (strona:175/234)

Warzywa i owoce do surówek i sałatek 176

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty

Maminek kulinarny
Pasta kanapkowa z surimi 160

Przygotowanie:Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 170

Soczewica• 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z zielonego groszku 158

rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól

W poszukiwaniu inspiracji
Szparagowe trzy po trzy 140

tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 137

bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 155

możecie sobie wyhodować nawet na balkonie. Wystarczy wiosną wysiać nasiona do doniczki i od czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi listkami i kwiatami. Listki urozmaicą surówki lub zastąpią sałaty, kwiaty ożywią każde danie, a z nasion możecie przygotować domowe kapary w occie jabłkowym (domowej produkcji oczywiście :) ).Czas przygotowania: 45 minutPorcje: 2Składniki

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 127

nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo co zrobienie sosu przy pomocy blendera.Cukinię można jeszcze w domu wymieszać z sosem, w przeciwieństwie do sałat surowej cukinii dobrze robi marynowanie, lub zabrać sos do pracy w oddzielnym pojemniku i wymieszać 15 minut przed jedzeniem. Jeśli mamy świeże zioła (np. tymianek, kolendrę, natkę pietruszki

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 194

można wkomponować w zwykle sałatki. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2  Składniki:2 małe kalarepki,kilka pomidorków koktajlowych,4 łyżki tartego parmezanu,mix liści sałat i listki kalarepy,2 łyżki octu jabłkowego,oliwa lub olej cytrynowy,1 łyżeczka miodu,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć

SzczyptaSmaQ
428. Domowe wypieki. 155

domowy pełnoziarnisty bajgiel z makiem podany z sałatą, wędliną i jajecznicą,pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórki konserwowe(zdjęcie pod tytułem, "o matko, ale późno") Dla takich rzeczy mogę co jakiś czas zrobić wyjątek i zjeść wytrawne śniadanie <3 Nie wiem czemu, ale zawsze jak robię bajgle(2 raz >.<) to nie wychodzą one takie puszyste są raczej takie

More food, love and dreams
526. Monte Cristo Sandwich 116

Monte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki

More food, love and dreams
540. Wytrawnie, z serem. 130

Quesadilla* z jajecznicą i serem; pomidorki koktajlowe i sałata* domowa, pełnoziarnista Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne,  nie wyobrażam sobie bez niej życia. Przepis:(1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej15 mąki pszennejszczypta soli+/- 30ml ciepłej wodykapka oliwy z oliwekMąkę z solą przesiewamy do miski robimy

More food, love and dreams
677. Domowy chleb. 149

Tost(y?)* z  żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* )(chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni )** z płynnym żółtkiemMatko, ale duszno :OCzasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede wszystkim

More food, love and dreams
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywamipełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza

More food, love and dreams
Pasta z awokado, jajka i suszonych pomidorów, podana w zielonych łódeczkach. 189

Jednak od czasu do czasu warto wprowadzić do dietySKŁADNIKI:2 awokado4 ugotowane jajkasok z limonkitwarożek wiejski 1/2 opakowania1 łyżeczka łagodnej musztardy1 łyżka suszonych zmielonych pomidorówsól pieprz do smakupomidor i sałata do dekoracjiWYKONANIE:Awokado opłukać, przekroić na połowę, wyrzucić pestkę i delikatnie wyjąc miąższ tak , by nie uszkodzić zielonej  łódeczki.      Miąższ  pokroic na małe kawałki, skropić

W kuchennym oknie Ewy