sałatka - 51095 przepisów (strona:2130/3407)

Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 86

szparagowego, więc i nasze talerze zostały zdominowane przez szparagi. Na Bałkanach szparagi przerabia się na wszystko, co możliwe (nie widzieliśmy chyba tylko deserów). Zaczynamy od pasztetu ze szparagów i sałatki ze szparagów. Spróbowaliśmy również risotto ze szparagami i spaghetti (oczywiście też ze szparagami). Najlepsze okazały się jednak (niespodzianka!) szparagi w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane dzikie szparagi podane

Roślinożerni urlopowicze
Schabowe po kowalsku 84

Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu - po kowalsku, czyli schabowe zapiekane z serem

Waniliowe Improwizacje
Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali) 87

bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane z pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek): - 200 g orzechów włoskich - 2 ząbki czosnku

Roślinożerni urlopowicze
Uszka z kaszą i soczewicą 138

Już po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić

Waniliowe Improwizacje
Azerbejdżan - Słodki płow (Şirin plov) 162

kiedyś w końcu uda nam się je przygotować w domu i podzielić przepisami. Şirin plov znalazł się zdecydowanie na samym szczycie listy. Póki co była już sałatka z czerwonej fasoli czy pomidorowa tofucznica . Şirin plov w Baku I  Nasz absolutny faworyt azerskiej kuchni swoją nazwę (słodki płow) bierze od dodatku kilku rodzajów suszonych owoców. W skrócie jest słodko, jest

Roślinożerni urlopowicze
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 82

waste - jak nie wyrzucać jedzenia? Wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu jest mądrym sposobem na niemarnowanie jedzenia.  Gotowane mięso i warzywa można wykorzystać do lekkostrawnej potrawki lub sałatki. Przedstawiam Wam smarowidło z kurczaka i gotowanych warzyw, czyli sposób kanapki w 30 sekund . Smarowidło  z kurczaka  i gotowanych warzyw  z ogórkami Składniki: z rosołu: obrane mięso kurczaka

Gary Bez dna
Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami 94

garnka. Dodaj zagęszczającą miksturę, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos. Następnie włóż mięso do sosu i duś jeszcze ok 10 minut. Mojego królika podawałam z ziemniakami z koprem i sałatką. Mięso jest mięciutkie, a sos aromatyczny. Cały posiłek dodaje energii i poprawia dzień :) Przesyłam Wam dużo słońca! Do zobaczenia

Gary Bez dna
Placki z cukinii z serem feta 77

podczas smażenia wydzielają się z niego substancje toksyczne dla naszego zdrowia... i strasznie śmierdzi - i jedzenie, i powietrze. Takie oliwy typu  extra virgin są za to niezastąpione do sałatek :) Pamiętajcie też, że "przesmażanie" powoduje, że do jedzenia przenikają niekorzystne substancje pochodzące z procesów utleniania. Dlatego też po "każdej usmażonej patelni" należy wymienić tłuszcz - fakt, może nie ze względów ekonomicznych

Gary Bez dna
Chrupiąca cieciorka z pieca 79

podczas pracy. Nie mają jednak tak wiele kalorii jak orzechy i są dowolnie przez nas doprawione - każdy znajdzie coś dla siebie!  Przyprawione kuleczki sprawdzają się jako dodatek do sałatek i zup kremowych . Można nasypać ich na wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe! Chrupiąca przekąska z cieciorki Składniki: ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli) papryka słodka suszona

Gary Bez dna
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 94

żeby błyszcząca strona była "od strony jedzenia" :) ! Mieszając zalewę możesz wykorzystać "MYK" ze słoikiem - jest szybciej :) ! Pieczone buraki są świetne jako dodatek do obiadu. Mogą również być dodatkiem do sałatki . Jeśli jakimś cudem... cokolwiek zostanie - "Drugiego dnia" można z nich zrobić zupę :) Dziękuję! To wszystko dzięki mojej koleżance Asi, która trenuje Tai Chi (Asiu, dziękuję!). Od wolnego pomysłu do realizacji

Gary Bez dna
Czego uczy gotowanie...? 89

najlepszym burakiem w swoim wydaniu. Jeśli jest po to, żeby nadać kolor dania – super. Jeśli ma skarmelizować w piecu i nadawać potrawie cudowny aromat – SUPER! Jeśli ma chrupać w sałatce – prze-super! Każdy składnik ma swój potencjał. Jedyny i niepowtarzalny zestaw cech (bo i burak burakowi nierówny). Warto jest to dostrzegać, podkreślać i doceniać. Przykład? Cały blog to przykład. Organizacja

Gary Bez dna
Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem 86

tego całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos  z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie

Gary Bez dna
Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku 117

czosnek) i szczyptę soli. Ucieraj, aż powstanie gęsty, zielony sos.  Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce (np. w słoiczku) nawet tydzień. Sos możesz wykorzystać do zup lub sałatek. Zupę nalewaj gorącą do miseczek lub talerzy. Dekoruj oliwą pietruszkową i pokruszonym boczkiem. Podawaj z grzankami, którymi można wytrzeć talerze do czysta...  Smacznego

Gary Bez dna
Żeberka pieczone na dwa sposoby 84

używasz termoobiegu lub do 170°C "góra-dół" i przekręcaj w trakcie pieczenia. Piecz łącznie ok 2 godzin do pięknego zrumienienia. Ja podawałam żeberka z pieczonymi ziemniaczkami i zieloną sałatką. Żeberka pieczone w marynacie z whisky Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 5 łyżek whisky (ja użyłam szkockiej) 1 łyżka miodu

Gary Bez dna
"Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" - recenzja 120

kuchni Lidla, czyli Karola Okrasę, Darię Ładochę, Kingę Paruzel oraz Pawła Małeckiego. Każdy kucharz przygotował 15 propozycji dań z wykorzystaniem warzyw i owoców. Przepisy są różnorodne – od śniadań, przez sałatki, dania obiadowe po desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przy każdym przepisie znajdziemy informację o poziomie trudności (większość jest oznaczona jako łatwy), czasie przygotowania oraz ilości porcji. Podana jest także

Z notatnika dietetyka