sałatka - 51333 przepisów (strona:2133/3423)

Krem z zielonych szparagów ze skwarkami z halloumi 110

szparagi bardzo często gościły na naszym talerzu! Wciąż staramy się korzystać, póki jest na to czas... Szczególnie spodobało nam się połączenie szparagów z halloumi, które przetestowaliśmy już wcześniej w sałatce (przepis kiedyś się pojawi - póki co nie udało się zrobić żadnego sensownego zdjęcia). Na pierwszy rzut idzie więc krem ze szparagów! Składniki (3-4 porcje): - 50 g masła - 2 ząbki

Roślinożerni urlopowicze
Rzeżuchowe naleśniki z żółtym serem 104

lecz na ostro, bo z rzeżuchą i żółtym serem. Bardzo lubię rzeżuchę, i jak od czasu do czasu najdzie mnie na nią ochota, to dodaję ją do wszystkiego: do sałatek, kanapek, mięs, naleśników itp. Tym razem przygotowałam naleśniki, do których dodałam posiekaną rzeżuchę do ciasta. Podałam je w bardzo prosty sposób, posypane żółtym serem, zwinięte w kieszonki i obsmażone. Takie

Waniliowe Improwizacje
Pieczona pierś z kurczaka 119

obiadową. Takie mięso jest delikatne, miękkie i nie przesuszone. Jest delikatnie przyprawione, więc może być zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Z takiej pieczonej piersi można też zrobić sałatkę. Zastosowań jest wiele. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z wędzoną papryką 1 łyżka sosu sojowego

Waniliowe Improwizacje
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 94

szparagowego, więc i nasze talerze zostały zdominowane przez szparagi. Na Bałkanach szparagi przerabia się na wszystko, co możliwe (nie widzieliśmy chyba tylko deserów). Zaczynamy od pasztetu ze szparagów i sałatki ze szparagów. Spróbowaliśmy również risotto ze szparagami i spaghetti (oczywiście też ze szparagami). Najlepsze okazały się jednak (niespodzianka!) szparagi w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane dzikie szparagi podane

Roślinożerni urlopowicze
Schabowe po kowalsku 92

Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu - po kowalsku, czyli schabowe zapiekane z serem

Waniliowe Improwizacje
Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali) 99

bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane z pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek): - 200 g orzechów włoskich - 2 ząbki czosnku

Roślinożerni urlopowicze
Uszka z kaszą i soczewicą 145

Już po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić

Waniliowe Improwizacje
Azerbejdżan - Słodki płow (Şirin plov) 172

kiedyś w końcu uda nam się je przygotować w domu i podzielić przepisami. Şirin plov znalazł się zdecydowanie na samym szczycie listy. Póki co była już sałatka z czerwonej fasoli czy pomidorowa tofucznica . Şirin plov w Baku I  Nasz absolutny faworyt azerskiej kuchni swoją nazwę (słodki płow) bierze od dodatku kilku rodzajów suszonych owoców. W skrócie jest słodko, jest

Roślinożerni urlopowicze
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 91

waste - jak nie wyrzucać jedzenia? Wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu jest mądrym sposobem na niemarnowanie jedzenia.  Gotowane mięso i warzywa można wykorzystać do lekkostrawnej potrawki lub sałatki. Przedstawiam Wam smarowidło z kurczaka i gotowanych warzyw, czyli sposób kanapki w 30 sekund . Smarowidło  z kurczaka  i gotowanych warzyw  z ogórkami Składniki: z rosołu: obrane mięso kurczaka

Gary Bez dna
Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami 102

garnka. Dodaj zagęszczającą miksturę, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos. Następnie włóż mięso do sosu i duś jeszcze ok 10 minut. Mojego królika podawałam z ziemniakami z koprem i sałatką. Mięso jest mięciutkie, a sos aromatyczny. Cały posiłek dodaje energii i poprawia dzień :) Przesyłam Wam dużo słońca! Do zobaczenia

Gary Bez dna
Placki z cukinii z serem feta 84

podczas smażenia wydzielają się z niego substancje toksyczne dla naszego zdrowia... i strasznie śmierdzi - i jedzenie, i powietrze. Takie oliwy typu  extra virgin są za to niezastąpione do sałatek :) Pamiętajcie też, że "przesmażanie" powoduje, że do jedzenia przenikają niekorzystne substancje pochodzące z procesów utleniania. Dlatego też po "każdej usmażonej patelni" należy wymienić tłuszcz - fakt, może nie ze względów ekonomicznych

Gary Bez dna
Chrupiąca cieciorka z pieca 89

podczas pracy. Nie mają jednak tak wiele kalorii jak orzechy i są dowolnie przez nas doprawione - każdy znajdzie coś dla siebie!  Przyprawione kuleczki sprawdzają się jako dodatek do sałatek i zup kremowych . Można nasypać ich na wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe! Chrupiąca przekąska z cieciorki Składniki: ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli) papryka słodka suszona

Gary Bez dna
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 102

żeby błyszcząca strona była "od strony jedzenia" :) ! Mieszając zalewę możesz wykorzystać "MYK" ze słoikiem - jest szybciej :) ! Pieczone buraki są świetne jako dodatek do obiadu. Mogą również być dodatkiem do sałatki . Jeśli jakimś cudem... cokolwiek zostanie - "Drugiego dnia" można z nich zrobić zupę :) Dziękuję! To wszystko dzięki mojej koleżance Asi, która trenuje Tai Chi (Asiu, dziękuję!). Od wolnego pomysłu do realizacji

Gary Bez dna
Czego uczy gotowanie...? 98

najlepszym burakiem w swoim wydaniu. Jeśli jest po to, żeby nadać kolor dania – super. Jeśli ma skarmelizować w piecu i nadawać potrawie cudowny aromat – SUPER! Jeśli ma chrupać w sałatce – prze-super! Każdy składnik ma swój potencjał. Jedyny i niepowtarzalny zestaw cech (bo i burak burakowi nierówny). Warto jest to dostrzegać, podkreślać i doceniać. Przykład? Cały blog to przykład. Organizacja

Gary Bez dna
Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem 95

tego całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos  z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie

Gary Bez dna

Proponowane wyszukiwania