temu daje ono naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych, które szczególnie przydadzą się osobom osłabionym, wyczerpanym o obniżonej odporności. Warzywo to również pobudza trawienie i przeciwdziała zaparciom. Nadaje się do sałatek, surówek, kanapek. Można je również gotować czy dusić. Surówka z białej rzepy jest prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i zdrowa! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 białe rzepy
Danka Pichciwarzywo, które w kuchni wykorzystujemy głównie jako dodatek do zup czy sosów. Jednak można z niego też przygotować pyszną sałatkę (na przykład ziemniaczaną ) lub surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Jest ona bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 por (jasna część) 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pieprz (adsbygoogle
Danka PichciTortellini to rodzaj włoskich pierożków, które występują z różnym nadzieniem: mięsnym, grzybowym, serowym. Z ich dodatkiem można przygotowywać różnego rodzaju sałatki lub podawać je na ciepło. Ja natomiast zrobiłam z ich udziałem pyszną zapiekankę. Wykorzystałam do niej tortellini z mięsnym nadzieniem. Zapiekanka jest pyszna i sycąca, sprawdzi się jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka Pichcimiski. 2. 9 szklanek wody wymieszać z solą i zalać ogórki. Całość wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. W międzyczasie przemieszać. 3. Składniki zalewy octowej zagotować. Ostudzić. 4. Z sałatki ogórkowej odlać solankę i przełożyć do słoików. Słoiki zalać zalewą octową. Pozakręcać i pasteryzować około 7 minut od momentu zagotowania wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciorzechów piniowych lub nerkowca, czosnku i oliwy. Przygotowanie jej zajmie nam niewiele czasu, a gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jest ono świetnym dodatkiem do makaronów, sałatek czy pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka świeżych liści bazylii (około 40 g) 2 większe ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g parmezanu
Danka Pichcioraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki układamy warstwowo w słoiku i na końcu polewamy sosem. Tak przygotowana sałatka śledziowa jest wyrazista w smaku z lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Idealna propozycja na świąteczny stół... Składniki: 6 filetów śledziowych solonych
Kuchnia MagdaLenyoraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki układamy warstwowo w słoiku i na końcu polewamy sosem. Tak przygotowana sałatka śledziowa jest wyrazista w smaku z lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Idealna propozycja na świąteczny stół... Składniki: 6 filetów śledziowych solonych
Kuchnia MagdaLenyoliwy (kilka łyżek) sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam
Uwaga Babcia GotujeSałatka śledziowa sprawdza się na każdych przyjęciach, bardzo smaczna i każdemu smakuje. Polecam ją na święta i nie tylko. Najlepiej smakuje schłodzona. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 500 g śledzi solonych ( wymoczonych , lub z zalewy olejowej ) 4 ogórki konserwowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszka groszku konserwowego 1 czerwona cebula 1 łyżka musztardy
Kulinarne Fantazje Marioliogórek szklarniowy 150 g szynki konserwowej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu light 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko … Czytaj dalej Fit sałatka ryżowa
czarrna od kuchni