Mielone pieczone w boczku 156wielkości formowanych wałeczków. Z 400 g mięsa wyszło mi 10 sztuk, ale możesz zrobić mniejsze i więcej, zależnie od Twoich potrzeb Pasują do… ziemniaków, ryżu, kaszy, surówki, sałatki obiadowej, duszonych pieczarek lub warzyw. Dania z mięsem mielonym… Klops Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarne S.O.S.
Kiszone cytryny 184mocny cytrynowy smak. Do cytryn pasuje chili, cynamon, pieprz, można swobodnie łączyć smaki. Idealnie sprawdzą się nie tylko do marokańskich dań, ale również do naszych dań mięsnych, sosów czy sałatek. Dobrze łączą się też z chrzanem jako sos w amerykańskim stylu, np. do krewetek. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy kuchni marokańskiej. Składniki : 10 niewoskowanych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Surówka z kapusty pekińskiej 156pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do reszty warzyw. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i dodałam do miski z warzywami. Wsypałam posiekany koperek (może być mrożony). Wlałam olej. Wycisnęłam bezpośrednio do sałatki sok z ok. 1/4 cytryny (można dać więcej). Doprawiłam wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam składniki. Na koniec najlepiej surówkę spróbować i przyprawić dodatkowo jeśli czegoś brakuje. Surówkę można
Waniliowe Improwizacje
Wegetariańska sałatka z kuskusem 193tego, że kasze są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Bezglutenowa kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy… Source Der Beitrag Wegetariańska sałatka z kuskusem erschien zuerst auf Helloforest
helloforest.pl
PASZTET Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY 212soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce. Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do wchłonięcia płynu i miękkości
cool and minty
Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków 159można mu odmówić koloru i rumieńców jak też wielu właściwości prozdrowotnych. Lubię go upiec na zapas ( przy pieczeniu innych dań) by potem w każdej chwili móc przygotować szybką sałatkę, albo położyć plaster na grzance z serem kozim, polanego emulsją balsamiczną. Ale przede wszystkim staram się go pożywać na surowo o wtedy zachowuje swoje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Robię
Cooking for Emily
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami 156głównym składnikiem hummusu jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. Dzięki swym właściwościom potrawa zdobywa coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity, krakersów lub warzyw. Przepisów i kombinacji na humus jest wiele, zachęcamy do eksperymentowania i modyfikowania potrawy według własnych upodobań. Dzisiaj podajemy Wam przepis na hummus z dodatkiem pomidorów suszonych
Tajemnice Smaku
Bajgle z rukolą, figą, serem kozim, miodem i orzechami włoskimi 201mamy większy wybór i oprócz suszonych owoców figowca możemy kupić również świeże . Do czego wykorzystujemy świeże figi? Pomysłów jest mnóstwo – jako dekorację do ciast, deserów, jako dodatek do sałatek, do owsianek, do kanapek. Możemy również podać figi z rukolą, kozim serem, miodem i orzechami na… bajglach, ponieważ ostatnio bajgle wypiekają się u nas na okrągło
Tajemnice Smaku
Zielony koktajl z jarmużem, pomarańczami, imbirem oraz nasionami konopi 145niepozorne nasionka o wielkiej mocy. Posiadają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka, błonnik, witaminy E oraz wiele cennych składników mineralnych. Łuskane nasiona konopi możemy dodawać do owsianek, sałatek lub do koktajli. Składniki 150 g liści jarmuż, bez twardych łodyg 4 -5 czerwonych pomarańczy ( 500 g po obraniu ze skórki) 2 łyżki nasion konopi łuskanych 1 cm imbiru woda do uzupełnienia
Tajemnice Smaku
Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu 154przeszywa majowe powietrze, a urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne. Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas
Tajemnice Smaku
Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej 155roślin trujących. Właściwości trujące wykazują liście, kora, nasiona…. ale nie kwiaty! Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.* Składniki Ciasto: 250 g mąki owsianej 350 ml kefiru (może być maślanka
Tajemnice Smaku
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 147Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na
Tajemnice Smaku
Zielony hummus – ciecierzyca, awokado, pietruszka 133pasuje do zielonego hummusu? Podobnie, jak inne tego typu pasty lubię podawać z krakersami, paluszkami grissini, chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. To również idealny dodatek do pieczywa, sałatek, burgerów… Zielony hummus to smaczna i zdrowa przekąska, to świetny pomysł na szybkie danie na imprezę! Składniki 1 puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy ( aquafabę, czyli wodę
Tajemnice Smaku
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą 123już się upiekł. Co to za smak? Próbowaliśmy kawałek po kawałku i nikt nie potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki
Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 118dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać cukinię i cebulkę
Tajemnice Smaku