sałatka - 52378 przepisów (strona:2149/3492)

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 733

Nowość w mojej kuchni! Sałatkę robiłam po raz pierwszy i okazała się przepyszna! Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Idealna na domowe imprezy! 2 opakowania zupek chińskich 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej 200 g fileta z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g żółtego sera 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu Sól

VioletoweKucharzenie
Barszcz ukraiński odchudzony 205

ząbki czosnku. Gotować ok. godziny. Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową i majeranek. Połowę buraków pokroić w kostkę  ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można

Kulinarne przemyslenia
Insulinooporność - z czym to się je? 185

produktach, które dodawane są w czasie procesów przetwórczych i produkcyjnych; unikanie produktów wysokoprzetworzonych - nie tylko popularnych fast foodów, ale też słabej jakości wędlin czy parówek, gotowych dań, sosów czy sałatek. Zawierają one dużą ilość kalorii przy stosunkowo niewielkiej wartości odżywczej. A niestety insulinooporność często występuje w towarzystwie nadwagi lub otyłości; zwiększenie ilości warzyw w diecie - warzywa powinny stanowić podstawę diety

Z notatnika dietetyka
Fileciki z kurczaka w pysznym cieście 10069

SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Fileciki z kurczaka w pysznym cieście pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kotleciki rosołowe 152

mięsem i warzywami z rosołu. U mnie generalnie nie ma takiego problemu, bo mięso jest zjadane jako dodatek do rosołu, marchewka również, a pozostałe warzywa albo wykorzystuję do sałatek, albo razem z mięsem używam do zrobienia farszu do pyz, krokietów czy pierogów. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś jeszcze innego, a mianowicie kotleciki rosołowe. Są one bardzo proste do zrobienia

Waniliowe Improwizacje
Brunei - Stir-fry z kokosem (Urap) 134

Urap to w zasadzie raczej sałatka, często podawana jako dodatek do głównego dania. My odrobinę zmodyfikowaliśmy i awansowaliśmy urap do dania głównego.  Składniki (2 porcje): - 100 g makaronu ryżowego - 100 g fasolki (np. szparagowej) - 1 marchewka - 100 g kiełków fasoli mung - 50 g wiórków kokosowych - odrobina pak choi (można użyć kapusty pekińskiej - około 1/4 główki) - 2 limonki - olej - sól

Roślinożerni urlopowicze
Krem z zielonych szparagów ze skwarkami z halloumi 154

szparagi bardzo często gościły na naszym talerzu! Wciąż staramy się korzystać, póki jest na to czas... Szczególnie spodobało nam się połączenie szparagów z halloumi, które przetestowaliśmy już wcześniej w sałatce (przepis kiedyś się pojawi - póki co nie udało się zrobić żadnego sensownego zdjęcia). Na pierwszy rzut idzie więc krem ze szparagów! Składniki (3-4 porcje): - 50 g masła - 2 ząbki

Roślinożerni urlopowicze
Rzeżuchowe naleśniki z żółtym serem 167

lecz na ostro, bo z rzeżuchą i żółtym serem. Bardzo lubię rzeżuchę, i jak od czasu do czasu najdzie mnie na nią ochota, to dodaję ją do wszystkiego: do sałatek, kanapek, mięs, naleśników itp. Tym razem przygotowałam naleśniki, do których dodałam posiekaną rzeżuchę do ciasta. Podałam je w bardzo prosty sposób, posypane żółtym serem, zwinięte w kieszonki i obsmażone. Takie

Waniliowe Improwizacje
Pieczona pierś z kurczaka 177

obiadową. Takie mięso jest delikatne, miękkie i nie przesuszone. Jest delikatnie przyprawione, więc może być zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Z takiej pieczonej piersi można też zrobić sałatkę. Zastosowań jest wiele. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z wędzoną papryką 1 łyżka sosu sojowego

Waniliowe Improwizacje
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 166

szparagowego, więc i nasze talerze zostały zdominowane przez szparagi. Na Bałkanach szparagi przerabia się na wszystko, co możliwe (nie widzieliśmy chyba tylko deserów). Zaczynamy od pasztetu ze szparagów i sałatki ze szparagów. Spróbowaliśmy również risotto ze szparagami i spaghetti (oczywiście też ze szparagami). Najlepsze okazały się jednak (niespodzianka!) szparagi w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane dzikie szparagi podane

Roślinożerni urlopowicze
Schabowe po kowalsku 142

Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu - po kowalsku, czyli schabowe zapiekane z serem

Waniliowe Improwizacje
Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali) 158

bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane z pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek): - 200 g orzechów włoskich - 2 ząbki czosnku

Roślinożerni urlopowicze
Uszka z kaszą i soczewicą 197

Już po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić

Waniliowe Improwizacje
Azerbejdżan - Słodki płow (Şirin plov) 222

kiedyś w końcu uda nam się je przygotować w domu i podzielić przepisami. Şirin plov znalazł się zdecydowanie na samym szczycie listy. Póki co była już sałatka z czerwonej fasoli czy pomidorowa tofucznica . Şirin plov w Baku I  Nasz absolutny faworyt azerskiej kuchni swoją nazwę (słodki płow) bierze od dodatku kilku rodzajów suszonych owoców. W skrócie jest słodko, jest

Roślinożerni urlopowicze