lubi grzybów zjada je ze smakiem. Zwykle po prostu dodaję je jako jeden ze składników ciepłej sałatki albo warzyw z patelni z sosem sojowym. Tym razem występują w roli głównej obok cielęciny, Składniki: 6 dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól, pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko lub 3 jajka
Cytryna&Co.Pyszna,całkiem inna sałatka śledziowa,szybko się robi-polecam na święta i nie tylko... Składniki: 5 filetów śledziowych matjas puszka czerwonej fasoli 3 jajka biała część pora (ok 10-15 cm) 4-5 ogórków korniszonów 2 łyżki majonezu,1 łyżka śmietany 18 % sól,pieprz Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie ok 2 godz,czas można skrócić lub wydłużyć
Swojskie jedzonkowielką miłośniczką kiełków i dodaję je niemal do wszystkich potraw. Począwszy od zwykłych kanapek, przez jajecznicę po sałatki. Kiełki dodaję nawet do zupy, czy posypuję nimi ziemniaki do drugiego dania zamiast koperku :) Czasem myślę, że jestem od nich uzależniona :) Do tej pory hodowałam kiełki " po staremu " w plastykowych pojemniczkach wyłożonych ligliną. Teraz mam dwie bardzo praktyczne kiełkownice ze sklepu
Kuchnia z widokiem na ogródbyłam przekonana do tej pory do robienia własnych octów, jednak po zrobieniu domowego octu czereśniowego to się zmieniło. Ocet jest bardzo aromatyczny i pyszny, do tego zdrowy a sałatki z jego użyciem będą przepyszne. Możecie zrobić ocet z wiśni czy innych jeszcze owoców, warzyw i czego tam dusza zapragnie. Czereśniowy ocet jednak jest jedyny i niepowtarzalny, polecam do zrobienia
Moje Małe Czarowaniejuż robił zupę z botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 filet z kurczaka 100 g sera żółtego kawałek pora 1/2 kg pieczarek 2-3 ogórki konserwowe 2-3 kawałki papryki konserwowej 3 łyżki majnezu 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, słodka … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i serem
czarrna od kuchnitarta to moja wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste, ale nie wodniste. Podczas pieczenia puszczą sok, którego ciasto nie wchłonie, ale powinno związać jajko. Tartę z porem i marchewką zrobiłam na gryczanym spodzie. Nie jest to klasyczna tarta porowa. Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna, ale smakuje podobnie – porem i marchewką :) Tarta raz ciasto(...)minut w 180 st. C Tarta dwa ciasto: 40 g masła 120 g mąki lnianej 1 jajko 3 łyżki śmietany 12 % sól farsz: dwie mniejsze marchewki ok. 12 cm pora 2 jajka ok. 50 ml mleka Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Pora
KucharzycaJajka na Wielkanoc muszą być! Do żurku, do sałatki, z majonezem, ale i z farszami. Poniżej spis pomysłów na farsze do jajek. Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczarkami i porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. A więcej przepisów na Wielkanocne specjały znajdziecie TUTAJ
Lena GotujeSurówka którą zrobimy w 5 minut. Jest bardzo dobra do obiadu. Jestem miłośniczką pora i zjadam go na wiele sposobów bo jest zdrowy. Polecam
wesoła kuchniaUwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad(...)por- 1/3 szt * czosnek – 1 ząbek * świeża chili i imbir – po 0,5 szt * masło – 1 czubata łyżka * mąka – 1 łyżka * ziemniaki – 2 szt * bulion warzywny – ok. 1,5 l * śmietana -30% – ok. 70 ml * sól, pieprz , papryka, kurkuma * makaron pełnoziarnisty świderki Lubella – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, pora, czosnek
Ostra na Słodkokukurydzą. Dodatkowo ciekawy smak sałatce dodaje zdrowy olej słonecznikowy Green Spoon tłoczony na zimno. Taką sałatkę możecie podać do obiadu lub zjeść np. z ulubionym pełnoziarnistym pieczywem. Spróbujcie. Składniki: 3 większe ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 1 cm grubego pora (biała część) 3 pełne łyżki kukurydzy zdrowy olej słonecznikowy Green Spoon tłoczny na zimno 1/3 łyżeczki cukru sól
Słodkie okruszkizisiaj podam Wam przepis na pyszną sałatkę warzywną. Jest łatwa do zrobienia i co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin. Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarneskładniki: 200 g truskawek bez szypułek 200 g świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado 100 g sera feta sok z cytryny wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy. Truskawki
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry! Najprostsze dania są zdecydowanie najlepsze. Ostatnio w naszej kuchni królują właśnie takie proste, szybkie i jednocześnie pyszne potrawy. Dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat
Pora coś zjeśćWiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie. Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany. Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. Całość smaczne, zdrowe i kolorowe. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania
Moniki Smakołykitego nie chce jeść wtedy pokroję dodam co mam wymieszam z majonezem i wszyscy się zajadają. Sałatkę można modyfikować w zależności co i ile mamy w lodówce. Składniki: 150 g szynki 150 sera żółtego 3-4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonez kielecki sól pieprz cukier Przygotowanie: Szynkę, ogórki
Ala piecze i gotujeZnakomita sałatka z indykiem i zupkami chińskimi. O wyraźnym smaku. SKŁADNIKI: 2 zupki chińskie 1/2 cebuli 1/2 puszki kukurydzy 20 dag fileta z indyka pół pora 10 dag sera żółtego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2łyżki majonezu Kieleckiego sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso kroję w kostkę i smażę na oleju z dodatkiem
Gotowanie Patkikurczakiem i brzoskwinią. Sałatkę polecam raczej na wyjątkowe okazje, a tych nie brakuje, zwłaszcza w weekend. Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Skladniki: szklanka konserwowej kukurydzy 2 garście rukoli 1 wędzone udko z kurczaka 2 łyżki jasnej części pora pokrojonej na plasterki 2 połówki brzoskiwini z puszki 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kukurydzę przekładamy do miski, dodajemy
Moja smaczna kuchniaczęści szparagów bez główek ( te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki masła Słodka śmietana 18% Sól Pieprz biały
Smaki EwySałatkę przygotowuje się naprawdę szybko ,wystarczy ok 30 min i gotowa. Przepis przyda się tym ,którzy często przyjmują niespodziewanych gości. Składniki 2 białe części pora szklanka drobnego makaronu (typu zacierki) mała puszka kukurydzy mała puszka groszku konserwowego 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 puszki tuńczyka 250 g pomidorków koktajlowych pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól ,pieprz
R'n'G KitchenSzybka i efektowna sałatka, która urozmaici obiad, czy kolację… w każdym razie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy
Smakowy Rajwypuścić z domu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny
Symfonia Smakówpurée ziemniaczanym i surówką. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną. Składniki (4 porcje): Kartoffelsalat: - 800 g ziemniaków - łyżka oleju - pół cebuli - łyżka octu winnego - szklanka bulionu ( my ugotowaliśmy sami: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 lodyżka selera naciowego z liśćmi, 3 suszone grzybki, 3 liście laurowe, 1 łyżka oleju, sól(...)garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Seler gotujemy przez około 20 minut, aż będzie miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany). 3) Zaczynamy przygotowywać sałatkę - ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do sporej miski. W garnuszku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy ocet winny
Roślinożerni urlopowiczesałatki dodałam przepyszną mieszankę ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo Połączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka(...)pierz , i cukier do smaku ja dałam 2 łyżeczki ( możecie dodać mniej lub więcej ).Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 4 minut aby przyprawy się przegryzły ze śmietaną. Sałatkę polać śmietaną i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać prażonymi ziarenkami . Podawać jako samodzielne danie lub jako surówkę do obiadu . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych ziarenkowych mieszanek dostępnych
Sama słodycz i szczypta chiliSałatka kebabowa zwana również sałatką gyros to tak naprawdę hit wszystkich imprez już od wielu wielu lat. Pojawia się chyba na każdym stole na każdej imprezie! Aż się dziwię, że do tej pory jeszcze nie zagościła u mnie na blogu, choć przecież okazji jej przygotowania miałam już kilka! Bardzo lubię taka prostą wersję – z dobrze doprawionym mięsem , świeżą(...)majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. W misce/salaterce układamy naprzemiennie warstwami: kapustę pekińską, sos majonezowy, kurczak, cebula, kukurydza, ogórek. Pamiętajcie, żeby nie żałować sosu – sałatka nie może być sucha! Powtarzamy do wykończenia składników, odstawiamy do przegryzienia. Zajadamy! Smacznego! The post ULUBIONA SAŁATKA KEBABOWA / GYROS - idealna na Święta! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoSałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki Pyszna i prosta sałatka o smaku sosu Tzatzyki , dla wszystkich , którzy kochają czosnkowe aromaty Podstawą tej sałatki są ziemniaki , a co za tym idzie jest naprawdę bardzo syta . Jest to danie które z powodzeniem zastąpi obiad lub go uzupełni . Kolacja z takim smakołykiem to prawdziwa uczta . Odradzam tylko jej serwowanie na randce , szczególnie na pierwszej(...)kroimy w równą średniej wielkości kostkę . Ogórki kroimy nieco drobniej niż ziemniaki . Pora siekamy najdrobniej Czosnek wyciskamy praską . Koperek siekamy . Wszystko umieszczamy w jednej misce . Dodajemy jogurt, majonez , cukier , sól i pieprz do smaku . Mieszamy do połączenia składników . Odstawiamy na noc do lodówki . Sałatka musi się przegryźć , żeby czosnek i koperek przesiąkł do ziemniaków . Dopiero na drugi dzień
Ogrodnik w podróżybufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się(...)restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji
Pink Envelopesałatka, nie spotkałam się z nią jeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych. Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu na jej składniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter. Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 por(...)pokroić wzdłuż na ćwiartki. Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki. W obu wydrążyć gniazda nasienne. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem. Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół i poszatkować drobno na półtalarki. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę czosnek
Garniec Magalieznudzi. Jeśli i Wam zbrzydła klasyczna surówka z marchewki i jabłka, pora na pyszną odmianę! Moja surówka z marchewki – z bakaliami i słodko-pikantnym, imbirowym winegretem – to prawdziwa bomba smaku (i witamin)! Marchewki obieramy i ścieramy do miski na największych oczkach tarki – ta sałatka powinna być gruba, mięsista, z widoczną fakturą przyjemną do żucia. Orzechy nerkowca (albo migdały
Karo in the KitchenSałatka z buraczków i jabłek Nie wiem co Wy pamiętacie ze szkolnej stołówki ale ja pamiętam tarte buraczki z jabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki. Troszkę je zmieniłam i do tej pory często są na moim stole. Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe 1 cebula(...)grubych oczkach . Cebulę pokroić w drobną kostkę . krok 3 . Warzywa wymieszać w misce. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać . Sałatka powinna postać kilka chwil aby składniki połączyły się i przeszły smakiem
Eli Gotowaniebezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe(...)papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Tatar z wędzonego łososia Rollsy z łososiem i szpinakiem Warstwowa sałatka z tuńczyka Sałatka z krewetkami Sałatka z jarmużem i tuńczykiem sałatka brokułowa Sałatka
Ola la LCHFcałej rodziny. Podajcie go z prostą sałatką lub zestawem surówek. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów inspirowanych kuchnią indyjską, a TUTAJ więcej przepisów z kurczakiem :) Jeśli nie macie pomysłu na obiad z kurczakiem , polecam również moje kotlety po zbójnicku : Kurczak w sosie curry, składniki: 500 g piersi z kurczaka, czerwona papryka, por (biała część) lub duża cebula, 2-3 ząbki czosnku
Lekcje w kuchniWielkanocne lub inną uroczystość. Sałatka jest o tyle szybka, że jedynym gotowanym przez nas składnikiem są jaja.Nie podaję ilości składników, gdyż te są "na oko".Kombinacja jest niezwykle smaczna! Składniki wędzona pierś z kurczaka lub wędzone udko z kurczaka ser wędzony papryka marynowana patisony marynowane gotowane jaja ogórek konserwowy kukurydza kawałek pora kawałek świeżego ananasa(...)pokrój w kostkę.Pora pokrój w cieniutkie krążki lub pół-krążki. Przelej wrzątkiem, odciśnij. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj kukurydzę.Wymieszaj. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu prosto ze słoika. Najpierw w garnuszku miksuję go z 1 łyżeczką lub dwiema-musztardy, dodaję również sos czosnkowy, lub ząbek czosnku. Solę, pieprzę i dopiero zalewam sałatkę. Mieszamy i wstawiamy
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką. Jest to wersja orginalna, przez to nie zawiera soli ani pieprzu. Jednajk są już jej udziwnienia jak dodatek ogórka, ketchupu i innych składników(...)Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Tuńczyka odcedzamy na sitku. Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy, część żółtego sera, połowa tuńczyka, majonez, cebula, ser, majonez i na wierzchu rozsypujemy żółtka. Sałatkę dekorujemy dowolnie. Podajemy schłodzoną
Kulinarne Fantazje MarioliSzybka, łatwa i pyszna sałatka obiadowa, ale myślę, że również doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Wystarczy tylko kapusta pekińska, czerwona papryka, kukurydza konserwowa i odrobina pora, wszystko wymieszać z majonezem i gotowe. Prawda, że szybka i łatwa? :) Składniki: * 1 mała kapusta pekińska * nie duży kawałek białej części pora * pół puszki kukurydzy konserwowej
Zrób to smaczniepatent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu (zajrzyjcie do naszego) niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Martwisz się, że nie zjesz całej kaczki? Z resztek zrób pyszną sałatkę na lunch do pracy. Jak dobrze upiec kaczkę? To wcale nie jest trudne Jak dobrze upiec kaczkę
Niedzielny kucharzzaplanować zakupy. Przygotować dania z wyprzedzeniem. A wszystko prosto i smacznie. Ciekawy podział dań na pory roku z wykorzystaniem dostępnych składników. Bardzo dużo oszczędzamy wykorzystując w swojej kuchni sezonowe produkty. Książka zawiera ponad sto przepisów od dań podstawowych, przez słodkości, sałatki, dania wytrawne po napoje i koktajle. Każdy przepis jest napisany bardzo zrozumiale, opatrzony pięknymi zdjęciami
Kuchnia z widokiem na ogródrybnej nie jedliśmy! Może dlatego, że dawno nie robiliśmy. W Durres zaskoczono nas bardzo i zupą, i sałatką. Teraz proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem. Składniki: 450 g mrożonych filetów z sandacza 1,2 litra zimnej wody 3 młode marchewki 1 por (biała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól biały pieprz mielony Przygotowanie: Filety zalewamy zimną wodą razem z warzywami (oprócz pora), lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru. Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry, pokrojone w kostki marchewki i posiekaną
R'n'G Kitchensmaku i… gotowe Spróbujcie. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na sałatki zajrzyjcie tutaj ( klik ) . Prosta sałatka z makaronem, mieszanką warzywną i jabłkiem. Składniki: 3/4 szklanki makaronu mini kolanka Makarony Babuni EkoMak * 5 pełnych łyżek mieszanki meksykańskiej (z puszki) 2 cm pora (biała część) 4 małe korniszone ogóreczki 1 jabłko 2 łyżki majonezu 1 pełna łyżeczka musztardy
Słodkie okruszkiSezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ½ pęczka botwinki (liście) 1 malinowy pomidor 15 dag pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego
Wanilia i Kardamonowczy, to wyślijcie go na drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej
ladykitchenPrzy okazji wymieniłysmy się tym co będziemy z nich robić. I własnie wtedy dowiedziałam się o tej sałatce. Nie mam pojęcia czy dobrze ją odtworzyłam, ale wyszła bardzo smaczna :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, sól, pieprz, bazylia, oregano, 2 łyżki oleju, por, 10 śliwek suszonych, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać bazylię i oregano
W kuchni u Monikikukurydzianych. Chciałam wtedy wyczarować coś dobrego, niebanalnego i zachwycić osobę, której zaserwowałam to danie. Od tamtej pory udało się nam we dwójkę wymyślić kilka wariacji na temat panierki do mini kotlecików z kurczaka. Dzisiaj, oprócz drobiowych paluszków, polecam Wam również wyśmienitą sałatkę, która sprawdza się świetnie w każdej mięsnej kompozycji. Ponadto może być samoistnym, genialnym daniem głównym. Ma niesamowity
Kuchnia Pani Wiosnypomysłu co przygotować na kolacje lub śniadanie do chleba to polecam wam szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem kieleckim curry ,który wzbogaci smak i nada fajne żółtego koloru. Składniki: 5 jajek 10 cm białej części z pora 2-3 plasterki szynki wieprzowej 1 łyżka sos kielecki curry 2-3 łyżki majonez kielecki sól
Ala piecze i gotujeBardzo smaczna sałatka, którą uwielbiam. Jest to przepis, który dostałam od rodziców mojego męża. Składniki: sałata, kalafior ( do wody, w której będzie gotowany potrzebne są : liście selera, pora, lubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka
W kuchni u Monikiwodą i moczyć 30min. Po tym czasie pokroić śledzie na kawałki. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę, por pokroić w cienkie paski. Fasolę opłukać. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawiając pieprzem, majerankiem, z dodatkiem łyżki octu, śmietany i majonezu - dać tyle majonezu by sałatka nie była sucha. Sałatka musi chwilę odstać by się przegryzła. Smacznego
W kuchni u MonikiObok owców lato obfituje w mnóstwo warzyw - i za to między innymi właśnie uwielbiam tę porę roku. Świeże, różnorodne, słodkie, kwaśne, kolorowe, szkoda że dostępność tych warzyw i owoców nie może trwać cały rok :( Wracając do dzisiejszego przepisu - wczoraj była sałatka owocowa to dzisiaj będzie warzywna :) Mix różnych listków sałaty, pomidorki prosto z krzaczka, ogórek i papryka, słone kostki sera
Zdrowie na języku :Pprzejrzeniu kilku przepisów na sałatkę z gotowanych pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki
Kuchenne zapiski Edytydrugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować
Kulinarny karnet Christophera