może zastąpić tradycyjny obiad. Wystarczy pomieszać kilka składników i sałatka gotowa. Nie trzeba nawet robić dresingu – wystarczy skropić ją sokiem z cytryny. W klasycznej wersji panzanelli pierwsze skrzypce grają pomidory – im bardziej dojrzałe tym lepiej, im więcej odmian, tym bogatszy smak. Dziś proponujemy Ci wersję idealną na tę porę roku – wzbogaconą o przepyszne szparagi . Panzanella ze szparagami wzorowana jest
Niedzielny kucharzEdamski, Złoty Mazur pokrojony w paseczki i sparzony por sól i pieprz 2 odsączone z wody puszki tuńczyka w kawałkach rozsmarowaną warstwę majonezu – ok. ½ średniej wielkości słoik 5 jajek, obranych i startych na grubej tarce pęczek umytych, pozbawionych ogonków rzodkiewek sól i pieprz posiekany gruby szczypior (z trzech cebul) Sałatkę schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitsuluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku(...)Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką. Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich
Poezja smakuZupa brokułowa to danie, które jest bombą witaminową :) Jest ona tak bardzo syta, że z pewnością zastąpi Wam cały obiad. Przygotowanie zupy również nie zajmie Wam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros(...)białą część pora drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dnie szklanej salaterki położyć warstwę majonezu, na niej układać warstwani pozostałe składniki. Po ułożeniu połowy warstw ponownie cienko przesmarować majonezem i układać dalej. Na samej górze powinien znależć się żółty ser i na nim również kładziemy cienką warstwę majonezu. Sałatka najlepiej smakuje jak kilka
kuchnia doskiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przyrządzone ogórki są bardzo smaczne i często je robię - bez względu na porę roku. Można je podjadać bezpośrednio ze słoika. Pycha! 1,2 kg ogórków gruntowych (po obraniu) 2 cebula (duża) 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka gorczycy Zalewa: 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki curry(...)cebulą pokrojoną w piórka. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików (z zalewą), szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut (od chwili zagotowania się wody). Słoiki ułożyć do góry dnem do momentu ostygnięcia
Di gotujesałatka idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-) Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości... Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki(...)wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) . Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól ( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić. Majonez też dozujemy porcjami, chodzi o to by sałatka nie była sucha ale też by nie pływała w majonezie
Smaczne ZdroweSurówki do obiadu nigdy nie może zabraknąć. Chrupiąca z wybijającą się ostrością pora to świetna opcja do klasycznych dań z mięsem. Składniki (4
Zielona KuchniaPrzedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ
Kawa z mlekiemPyszna kolacja, polecam wszystkim. Przygotowanie sałatki – do dużej miski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli
Kuchnia Pokoleń*składniki: 500 g białej kapusty 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1/2 słoiczka pieczarek konserwowych 3 – 4 łyżki jogurtu
Domowy Smak JedzeniaOgórki już ukiszone a jabłka na drzewach zdecydowanie nadają się do wykorzystania. Pory również czekają na swoją kolejkę do zbiorów. Dzisiaj przedstawiam surówkę właśnie z
Smaki EwyWiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej podawać ją do
Przepisy Aleksandry