Sylwestra pozostały 3 dni więc jeśli planujecie tak jak my „domówkę” to pora pomyśleć o menu Oczywiście to tylko garść propozycji i jedynie na przekąski LCHF. W pozostałych zakładkach na pewno znajdziecie inspiracje na ciepłe dania… no i oczywiście desery 😉 * sałatka z awokado i ogórka z orzechami * sałatka z rzodkiewką * warstwowa sałatka z tuńczyka * śledzie
Ola la LCHFsałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora
Zielona Kuchniachwilkę? Do której należy tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć
Różne smaki w kuchniukładam warstwami, 1/2 brokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, ja doprawiam trochę mocniej bo warzywa nie solone, dodajemy też szczyptę cukru do smaku i polewamy sałatkę naszym sosem
KUCHNIA POLSKAnajlepiej wybrać się na spacer brzegiem morza, na drinka, na pizzę czy panino. Życie w porze letniej kwitnie głównie nocą, ale i popołudnia bywają ciekawe.... Poczytajcie... Sycylijskie jedzenie w czasie wakacyjnym jest bardzo proste i niezmiernie orzeźwiające. Na kolację teściowa podawała zazwyczaj macedonię- sałatkę owocową lub zupkę owocową. Oczywiście jej wersja była dla wszystkich, nawet dla dzieci
Z Kuchni Do Kuchnijednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI
Kuchnia Bazyliipory umieściłam prawie 500 przepisów na różne dania, a okazuje się, że wciąż nie ma tutaj wielu klasyków, które w mojej kuchni wykonuję najczęściej. Jednym z nich jest sałatka grecka - połączenie pomidorów, ogórków, papryki (zwykle zielonej), oliwek, oliwy, oregano i sera feta. Nie ma w niej sałaty (!), którą serwują nam różne restauracje chyba jako tani wypełniacz talerza. Ogórki
Weekendy w domu i ogrodzieDługi weekend majowy przed nami, piątek, słońce świeci, pora pomyśleć o majówkowym menu! Wypady za miasto, na grilla czy rodzinny piknik, co warto zabrać ze sobą lub przygotować na miejscu? Co dobrego podać do picia? Jakie sałatki będą najlepsze? Udanego majowego weekendu z Moją smaczną kuchnią! Przepisy będą widoczne po kliknięciu w dane zdjęcie
Moja smaczna kuchniaKolejna propozycja na sałatkę.Tym razem główną rolę gra seler korzeniowy.Warzywo uwielbiane przeze mnie zarówno za smak jak i aromat,który oddaje,zwłaszcza w zupach.Polecam Składniki: duży seler korzeniowy biała część pora 4 jajka 5 ogórków kiszonych jabłko mały groszek lub 1/2 puszki dużego majonez musztarda sól,pieprz Seler i jajka ugotować,następnie pokroić w kostkę z pozostałymi
Niespełnione zdolności kulinarneDelikatna sałatka z anchois, pomarańczami i granatem to doskonały wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie. Składniki: Rukola, 1 pomarańcza, Pół granatu, Kilka filetów anchois; Czarne oliwki (opcjonalnie); Czerwona cebula; Olej lniany lub oliwa Wykonanie: Do naczynia wkładamy umytą
Smaki Przyprawy i Kolorydanie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą
Eli GotowanieSałatka dla tych, którzy lubią smak i zapach curry. Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka
Maminek kulinarnysobą mieszamy i dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. znowu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureobiadu, oraz to co akurat miałam w lodówce, całość okazała się trafionym pomysłem. Sałatka z makaronem spaghetti SKŁADNIKI: 15 pomidorków koktajlowych ok 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 papryka żółta 3 ogórki kiszone 100 g sera feta pieprz papryka słodka kawałek pora 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu PRZYGOTOWANIE: Ugotowany makaron kroimy na drobne kawałki. Paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy
kgwjanczewo