wodorostami, do japońskiego śniadania można właczyć zarówno gotowane warzywa, jak i świeże sałatki. Przetłumaczone ze strony about food . To teraz pytanie: czy pokusiłabym się na takie poranne smakołyki? Hm... No rzeczywiście jest to raczej posiłek na każda inna porę dnia, ale nie na poranek. Zwłaszcza taki codzienny, kiedy to próbuję wyprawić
Lejdi of the houseZrobiłam tą sałatkę dzisiaj rano przed pracą. Prosta i pyszna, polecam. Do garnka z gotującą osoloną wodą wrzucić tortellini. Gotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i
Kuchnia PokoleńSałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna Sałatka z golonką Naturrino ; Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ; Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu, na drogę dostaliśmy produkty nowej linii którymi zjadali się domownicy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 3/4 szkl kaszy bulgur 20 dkg szynki 1/2 pora 1-2 ogórki kiszone 4 pomidory po 2-3 łyżki kukurydzy i czerwonej fasoli 3-4 łyżki majonezu Fanex 1 łyżeczka musztardy sól, … Czytaj dalej Sałatka z kaszą bulgur
czarrna od kuchnisprawiło mi ogromną frajdę ! W swojej fotoksiążce zawarłam 16 przepisów - po 4 receptury na każdą porę roku. Są to przepisy z bloga oraz 3 nowe, które opublikuję dopiero za jakiś czas: falafele buraczane, letnia tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem oraz sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka. Ale powiem Wam, że najwspanialszy był moment, kiedy dostałam już wydrukowane książki
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na tą sałatkę dostałam od siostry, spróbowałam i powiem Wam, że jest przepyszna. Od tamtego czasu robię ją dość często. Składniki: *1 puszka ananasa *1 puszka kukurydzy *liście pora *szynka najlepiej konserwowa *makaron tortellini (ja użyłam z mięsem) *majonez Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zlać z wody i namoczyć w soku z ananasa na ok. pół
Zrób to smacznieSkładniki: 2 opakowania kabanosów wieprzowych (240 g) 1/2 pora 3-4 kawałki papryki konserwowej 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 100 makaronu 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól … Czytaj dalej Sałatka z kabanosami
czarrna od kuchniWiosenną porą co raz częściej będziemy sięgać po zdrowe jedzenie. Będziemy zachwycali się kolorami i soczystością ogólnodostępnych zieleninek i owoców. Dodatek śliwki, pstrąga oraz grejpfruta sprawi, że sałatka będzie wykwintna i niezwykła. Składniki filety z pstrąga w sosie chrzanowym mix sałat z przewagą rukoli grejpfrut oliwki szpinak suszone śliwki Symbio czarny sezam Szpinak opłucz, wysusz i wmieszaj
Z Kuchni Do KuchniPolecam sałatkę jajeczną z marynowanymi grzbami leśnymi 1 słoik marynowanych grzybów (420g po odsączeniu z zalewy) 10 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy -odsączona 1 duży por
Ugotujmy Cośposiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno. Czosnek przecisnąłem przez praskę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Olej podgrzałem, ale nie doprowadziłem do wrzenia. Polałem sałatkę i jeszcze raz wymieszałem
R'n'G KitchenNiecodzienny sposób podania sałatki. Prezentuje się wyśmienicie, smakuje jeszcze lepiej, Składniki na ciasto: 30 dag mąki, 15 dag masła, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1 jajko. Składniki na nadzienie: 2 pory, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z masłem i jajkiem dodając po trochę śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odstawić
Tradycyjna Kuchniaśniadanko i na kolację. Ponieważ w lodówce stało trochę otwartych słoiczków byłam zmuszona zrobić pyszną sałatkę z ich wykorzystaniem. SKŁADNIKI: zupka chińska: łagodna i ostra 5 jajek 6 ogórków konserwowych 1/2 słoiczka dżemowego grzybków marynowanych 1 mała cebulka lub kawałek białego pora 3 łyżki majonezu sól, pieprz grubo mielony lub z moździerza WYKONANIE: zupki zalewamy szklanką wrzątku
Kuchnia BeatyJedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami. Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna Warzywa obieramy ze skórek. Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach
Maminek kulinarnyBardzo mi posmakowała i z pewnością zagości u nas na stałe :) Przepis mam od koleżanki Jadzi. Sałatka w sam raz na jutrzejsze świętowanie Dnia Niepodległości. Składniki: 2-3 woreczki ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka kilka ogórków korniszonych 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka kukurydzy 4-5 jajek majonez musztarda sól, pieprz przyprawa do drobiu / gyros olej Sposób przyrządzenia(...)oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać. 4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. 5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 6. Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem. 7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz. 8. Przed podaniem schłodzić. Smacznego
Kuchnia domowa AniJest to jedna z moich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy 2 puszki fasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce
Praktyczna plDzisiejszego poranka zaserwowałam sobie rybkę a dokładniej bardzo szybka sałatkę śledziową z buraczkami... Składniki: 3 buraki marynowane 1 łyżka ziaren słonecznika 2 płaty śledziowe Matyjas 2 łyżki majonezu pieprz 1/2 puszki fasolki czerwonej zielona część pora 2 jajka Buraczki ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszamy z ziarnami słonecznika doprawiamy do smaku, jajka, por kroimy na drobne
NaKońcuJęzykamrożonej mieszanki chińskiej Mroźna Kraina (sklep Biedronka) - ta mieszanka zawiera pędy bambusa, grzybki mun, marchew,paprykę, por duża łyżka masła sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków
Blondynka GotujeSałatka z makaronem, szynką i czerwoną papryką to świetna propozycja na śniadanie, lunch, kolację lub dodatek do imprezowego stołu. Sałatkę z makaronem szykuję z majonezem, czasem z domowym sosem czosnkowym , który także pasuje idealnie. SKŁADNIKI: 180 g makaronu typu kolanka, świderki 200 g szynki 1 czerwona papryka 60 g tartego cheddara mała puszka kukurydzy z groszkiem (212 ml, waga netto(...)wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź i wystudź. Szynkę i paprykę pokrój drobno. Możesz dodać niewielką ilość posiekanego pora (jasną część). W misce wymieszaj razem makaron, szynkę, paprykę oraz tarty ser. Jeśli się zdecydowałeś to także posiekany por. Cheddar możesz zastąpić innym serem dojrzewajacym, np. parmezanem, bursztynem. Dodaję odsączone z zalewy kukurydzę z groszkiem. Możesz użyć tylko
Zasmakuj Kuchnimłode marchewki około 3 cm pora (jasna część) 1 słodkie, soczyste jabłko około 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego około 3-4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie składniki surówki. Marchewki skrobiemy, jabłko obieramy, a kapustę kroimy na większe kawałki. Kapustę, marchewki, por i jabłko siekamy / trzemy. Ja używam(...)Dziś użyłam tarczy do plastrów, przez co np. marchewka była pokrojona w cienkie plasterki. Jeśli wolicie np. marchewkę w tradycyjnej tartej postaci, wystarczy zmienić tarczę. Do tak przygotowanych składników sałatki dodajemy jogurt naturalny typu greckiego, majonez, granulowany czosnek i doprawiamy całość (dość obficie) solą i pieprzem. Całość najlepiej wymieszać ręką ugniatając przy tym składniki. Ja robię to w większej misce
Słodkie okruszki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rabarbarowy diabełek Wiosna to bardzo hojna pora roku, która przynosi ze sobą wiele dobrego. Między innymi właśnie rabarbar, z którego możemy
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W ostatnim czasie bardzo modne stało się pieczenie ciast inspirowanych różnego rodzaju batonikami czy wafelkami. Był już snickers , 3 bit , lion a teraz
Przepiski.plJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich
Kuchnia Łukaszanową tłuszczową dietą. Dlatego ta sałatka jest jakby wspaniałym, wakacyjnym romansem, który za chwilę się skończy ;) Badania krwi odkładam w czasie, a romans podtrzymuję ... ;) Składniki: 2 ugotowane buraki (mogą być kiszone) 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 1 pomidor 1 twarożek z koziego mleka albo inny ulubiony ser szczypiorek albo por do dekoracji Sos: 2 łyżki oliwy(...)ugotowaną, soczewicą, układamy pomidor pokrojony w ósemki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Dekorujemy szczypiorkiem. Sos: oliwę i ocet jabłkowy mieszamy, sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Jest mistrzowska
Bon Appetit Małgorzatykanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny(...)Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing
Buniabaje w kuchnipomidorki przekrój na pół, posiekaj również koperek. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pora na sos – wlej ocet do miseczki, następnie intensywnie mieszając rózgą (najlepiej użyć miksera) wlewaj powoli oliwę aż sos nabierze konsystencji emulsji. Na koniec dopraw go solą i pieprzem, wlej do sałatki i delikatnie wymieszaj. Surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych. Artykuł
Kulinarna Polskaciekawa w smaku sałatka z czerwoną kapustą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów, hot-dogów, czy domowych burgerów. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty jak z azjatyckiej restauracji z dressingiem Sriracha i majonezem oraz kolendrą. Ten łatwy przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest hitem o każdej porze roku. Doskonale(...)lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników, to ten przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest zdecydowanie dla Ciebie :) Świeże warzywa, zioła, trochę orientalnych przypraw i niesamowity sos do sałatki to gwarancja niesamowitego smaku! Ten przepis sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na świątecznym stole. Oto przepis, składniki i przygotowanie surówki z czerwonej kapusty krok po kroku: Składniki
Moja Książka KucharskaPołowa maja to sezon komunijny w pełni i zawsze o tej porze sklepy zapełnione były świeżymi warzywkami, kolorowymi i kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą(...)żeby kapusta nie gotowała się zbyt gwałtownie. Ja sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować. Bułkę tartą rumienię na suchej patelni. Kiedy lekko się podpraży, to odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło. Wystarczy, że się rozpuści
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 opakowanie tortellini grzybowego 1 mały por 1 puszka groszku 1/2 sałaty lodowej 3-4 ogórki konserwowe 1 kulka mozzarelli light 1/2 zielonej papryki 1 skyr 2 łyżeczki musztardy sól, … Czytaj dalej Lekka sałatka tortellini
czarrna od kuchniNa pyszne, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe zawsze jest pora, nie tylko od święta. Rodzynki to ta przysłowiowa wisienka na torcie. Do tego
Kawa z mlekiemnaszych smaków i pomysłu zależy jaką sałatkę przygotujemy. Przeglądamy więc nasze zapasy, wykładamy na stół i do dzieła. Skład sałatki: płaty śledziowe odsączone z zalewy 6-10 szt., jajka ugotowane na twardo 4-6 szt., 1/2 cz.cebuli, po pasku ~1/4 z trzech kolorowych owoców papryki, kawałek pora, średnie jabłko, 6 ostrych korniszonów,5 plastrów ogórków słodko
chleba naszegoSkładniki: 1 opakowanie tortellini grzybowego 1 mały por 1 puszka groszku 1/2 sałaty lodowej 3-4 ogórki konserwowe 1 kulka mozzarelli light 1/2 zielonej papryki 1 skyr 2 łyżeczki musztardy sól, … Czytaj dalej Lekka sałatka tortellini
czarrna od kuchnisię poprawia, a i my zaczynamy marzyć o świeżych owocach, warzywach i mamy dosyć zimowych, wekowanych sałatek. Idąc tym tropem przygotowałam zupę, jeszcze częściowo ze świeżych i mrożonych warzyw, która wnosi na nasz stół cudowny powiew świeżości. Smacznego! Składniki: 1 cebula 1 nieduży por 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 2 nieduże ziemniaki 200 g mrożonej(...)łyżki masła sól pieprz czarny 0,5 łyżeczki kurkumy koperek Wykonanie: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Do masła dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Pora myjemy, kroimy na małe talarki, wrzucamy do garnka i podsmażamy z cebulą. Obieramy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Podsmażamy ok. 8 minut, mieszając
psgotujemytłustym i słodkim świąteczno-noworocznym obżarstwie przyszła pora na zdrowe jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba
To co kochamKolejna środa, w związku z czym pora na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Dziś u mnie pogoda wybitnie szaro jesienna, ale jedzenie nadal kolorowe i oczywiście bardzo smaczne ;) Śniadanie : Jogurt naturalny, maliny. Lunch : Sałatka z buraczkiem i fetą. Smacznego
Codzienne GotowanieJesień to pora roku, która obfituje w świeże warzywa i owoce. Ja staram się ją maksymalnie wykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze
Wiem co jemPyszna słodkawa sałatka. Puszkowa - bo wystarczy otworzyć kilka puszek. 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka fasolki 1 słoik selera w paski 1/2 szklanki ryżu 3 jajka 1/2 pora majonez Ryż ugotować, jajka pokroić w kostkę, por w paski. Wszystkie puszkowe składniki jak i seler dokładnie odcedzić (fasolkę dodatkowo przepłukać wodą). Ananasa pokroić w paski. Wszystkie składniki
Jadło i czytadłobardzo, jak mnie? Marchewkowe gnocchi - klik Tarta marchewkowa z nerkowcami - klik Orientalna sałatka z marchewki z harissą - klik A co ekscytującego można zrobić z marchewki w środku zimy? Na przykład pyszny, aromatyczny ... marchewkowy dżem. Pomyślałam, że warto na przekór porze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak podziała jak prawdziwy energetyczny zastrzyk
KUCHARNIABogata w witaminy i minerały sałatka ze szprotem. Składniki: -2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem ) -puszka kukurydzy konserwowej -10 dkg sera sałatkowego -kilka kiszonych ogórków -kawałek selera -kawałek pora -odrobina szczypiorku -2-3 łyżki ziaren słonecznika -przyprawa warzywna Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler
Maminek kulinarny