Dziś pora na kolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu
Czary - gary w kuchnisobocie warto zrobić jakąś fajną sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha! Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA 1 por 4 jajka na twardo 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek
Z Majeczką w kuchniBardzo dobra i prosta sałatka. pomysł i przepis dostałam od mojej kuzynki Gabrysi. Super ,dziękuję. Jajka ugotować na twardo, ryż w torebkach ugotować jak na
Kuchnia PokoleńPolecam sałatkę warstwową z tuńczykiem Produkty: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 8 jajek 30 dag wędzonego sera żółtego 1/2 pora 1 słoiczek majonezu Wykonanie
Ugotujmy Cośżywię się jak królik, bo warzywa i ja to jedność...;* Moją propozycją na dziś jest szybka sałatka z paluszkami surimi Składniki: opakowanie paluszków surimi 3 jajka 1 puszka mieszanki meksykańskiej konserwowa tj. kukurydza, groszek i czerwona fasolka 1/2 pora 6 liści kapusty pekińskiej sól ziołowa mieszanka pieprzu mielonego 1/2 ogórka zielonego opcjonalnie można dodać makaron 3 łyżki jogurtu
NaKońcuJęzykaSurówka do mięs z kapustą pekińską Pyszna surówka do mięs z kapustą pekińską . Doskonały wybór w porze obiadu lub kolacji , nie zastąpiona na grillu . Może stanowić dodatek także do innych dań ale moja rodzinka najbardziej lubi ją z mięsnym towarzystwem . Generalnie dość trudno namówić ich do jakichkolwiek świeżych warzyw więc przemyt takiej ich ilości i to na jednym talerzu(...)jest zdrowa , kolorowa i pyszna składniki : 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 zwykłej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 świeży ogórek 1 średniej wielkości marchewka sos do sałatki : 1 łyżka gęstego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka świeżego ,siekanego czosnku niedźwiedziego ( można zastąpić suszonym ) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Kapustę
Ogrodnik w podróżyorganizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym cyklu "fit" nie zabrakło również mięsa i ryb. A już dzisiaj kolorowa sałatka :) Kolejny raz częstuje Was selerem naciowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszelkiego rodzaju kasze z dodatkiem właśnie cytryn. Za kaszami nie przepadałam dotąd. Zjadłam, ale bez zachwytu. Pisząc te słowa uświadomiłam sobie, że kasze zaczynają wypierać uwielbiane do tej pory ziemniaki. Nie mam wątpliwości, że wyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza(...)poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory dodaję do wielu rzeczy. Najczęściej sosów, sałatek, past czy makaronów. Lubię je jeść również od tak Polecam Wam suszone pomidory Amkez . Jakość i smak! Składniki: 3 jajka 4-5 suszonych pomidorów Amkez 0,5 cm pora (biała część) 0,5 łyżki majonezu 0,5 łyżki naturalnego jogurtu sól
Słodkie okruszkimoże zastąpić tradycyjny obiad. Wystarczy pomieszać kilka składników i sałatka gotowa. Nie trzeba nawet robić dresingu – wystarczy skropić ją sokiem z cytryny. W klasycznej wersji panzanelli pierwsze skrzypce grają pomidory – im bardziej dojrzałe tym lepiej, im więcej odmian, tym bogatszy smak. Dziś proponujemy Ci wersję idealną na tę porę roku – wzbogaconą o przepyszne szparagi . Panzanella ze szparagami wzorowana jest
Niedzielny kucharzsuluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku(...)Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką. Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich
Poezja smakuZupa brokułowa to danie, które jest bombą witaminową :) Jest ona tak bardzo syta, że z pewnością zastąpi Wam cały obiad. Przygotowanie zupy również nie zajmie Wam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros(...)białą część pora drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dnie szklanej salaterki położyć warstwę majonezu, na niej układać warstwani pozostałe składniki. Po ułożeniu połowy warstw ponownie cienko przesmarować majonezem i układać dalej. Na samej górze powinien znależć się żółty ser i na nim również kładziemy cienką warstwę majonezu. Sałatka najlepiej smakuje jak kilka
kuchnia doskiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przyrządzone ogórki są bardzo smaczne i często je robię - bez względu na porę roku. Można je podjadać bezpośrednio ze słoika. Pycha! 1,2 kg ogórków gruntowych (po obraniu) 2 cebula (duża) 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka gorczycy Zalewa: 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki curry(...)cebulą pokrojoną w piórka. Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę z musztardą, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików (z zalewą), szczelnie zamknąć i pasteryzować około 7-10 minut (od chwili zagotowania się wody). Słoiki ułożyć do góry dnem do momentu ostygnięcia
Di gotujesałatka idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-) Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości... Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki(...)wystudzić i obrać. Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) . Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól ( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić. Majonez też dozujemy porcjami, chodzi o to by sałatka nie była sucha ale też by nie pływała w majonezie
Smaczne Zdrowe