lekko zmodyfikowany. Cierpko-słodkie czarne porzeczki idealnie pasują do orzeźwiającego arbuza i trochę słonego sera. ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA z ARBUZEM i SEREM SAŁATKOWYM Składniki: 1/2 małego arbuza 100 g sera sałatkowego lub fety 1 mała czerwona cebula (+sok z cytryny) garść kiełków pora lub brokuła garść czarnej porzeczki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej świeżej melisy(...)wolicie bardziej słony to fetę, kroimy w kostkę. Na dużym talerzu układamy pokrojonego arbuza, ser,cebulę, posypujemy kiełkami i posiekanymi ziołami i skrapiamy sosem vinaigrette z oliwy i limonki. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce
Bon appetit mon amieświetne pole do popisu dla własnej kreatywności, a jeszcze przy okazji można wygrać wartościową nagrodę. Lubię wyzwania i pozytywną rywalizację. Jakiś czas temu mój przepis " Sałatka z czerwoną quinoą i grillowanymi różnościami " został wyróżniony w konkursie GRILL PIKNIK Menu , w którym nagrody ufundowała Alma . Otrzymałam kartę podarunkową, którą mogłam wykorzystać na zakupy w tej sieci delikatesów(...)Grand Cru Don Gioacchino , nie mogę zaprzeczyć, że jest to najlepsza oliwa, jakiej do tej pory próbowałam, aż szkoda traktować ją jako dodatek ;) a już na pewno nie do pierwszych lepszych potraw. W ramach podziękowania skomponowałam sałatkę z sezonowych polskich produktów, które moim zadaniem w pełni zasługują na towarzystwo takiej oliwy. Użyłam świeżej
Quinoa Raz!skomplikowane. W rzeczywistości tygodnie są bardzo powtarzalne (chodzimy do pracy, na zajęcia, do szkoły) i wkrótce spisywanie w ogóle nie będzie potrzebne. Wybór dań Kiedy już ustalisz swój harmonogram, pora wybrać przepisy. U nas ich wyszukiwanie trochę zajmuje – bo choć znamy ich mnóstwo – lubimy eksperymentować i odkrywać nowe smaki. A poza tym często się kłócimy(...)piątek zaplanować świeżą sałatkę czy rybę (jeśli masz czas na jej przygotowanie dzień wcześniej lub tego samego dnia). Zamrożony czwartkowy obiad trzeba będzie wyjąć z zamrażalnika w środę wieczorem i przełożyć do lodówki do odmrożenia, a w czwartek odgrzać. Jak planować posiłki – zaczynamy! Wiesz już jak planować posiłki i jak my to robimy. Teraz pora żebyś sam/sama
Niedzielny kucharzzimowy to najlepszy moment na korzystanie z korzennych warzyw, które o tej porze są po prostu tanie. Zdecydowanie wolę je w wersji pieczonej i często przyrządzam od razu ich większą ilość. Tym razem połączyłam ze sobą pieczone buraki i marchewkę z odrobiną rozmarynu, dla sytości do sałatki dodałam ugotowaną komosę ryżową i jak zawsze trochę "zielonego", akurat miałam
Fabryka pomysłówjuż chodził tuńczyk. Ale właśnie w jakiejś paście lub sałatce. Wczoraj tato zaproponował mi swoją propozycję na kolację i od razu skradła mogę serce (i podniebienie). A do szczęścia niewiele potrzeba. Składniki: 2 puszki tuńczyka najlepiej w oleju 1 puszka groszku 2-3 jaja na twardo 1 niewielki por (biała część) Majonez wg uznania Sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Do miski wrzucamy tuńczyka i groszek bez zajęty Jaja kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski Pora kroimy w paseczki, delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę po czym dodajemy do miski Dodajemy majonez wg uznania (jedni lubią bardziej zbite wersje drudzy mniej) Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy Szybko jemy bo znika błyskawicznie. Smacznego
Gotowanie z pasjąSałatka jarzynowa Klasyczna, uniwersalna sałatka jarzynowa, doskonała zarówno na imprezy, święta jak i do grilla. Znana i lubiana chyba w każdym domu, choć każda gospodyni robi ją trochę inaczej Składniki: 0,5kg ziemniaków 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera pół pora 4 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone 1 szklanka kukurydzy lub groszku(...)ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kosteczkę. Pora dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy *** *** Dodajemy drobno posiekany koperek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę (lub groszek) *** *** Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy *** *** Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD
Blog z Apetytemparówki cienkie - można zastąpić szynką konserwową 4 połówki papryki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 pomidora pół pora 2 woreczki ryżu 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka ketchupu opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki, paprykę i parówki pokroić w kostkę. Por umyć, pokroić w krążki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkry pokrojone(...)kostkę umieścić w jednej misce. W oddzielnej miseczce wymieszać ketchup, majonez i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z całą sałatką, doprawić do smaku
Garnkowe fanaberieprodukty Rio Mare . Zakochałam się od pierwszego kęsa i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami swoimi wrażeniami. Pierwszy raz byłam tak bardzo zaskoczona jakością tuńczyka z puszki . Do tej pory go unikałam, bo kojarzył mi się z szarą breją, niczym nie przypominającą ryby jaką znałam z wakacyjnych podróży. Rio Mare zdecydowanie oszałamia jakością, tuńczyk ma piękny jasny, lekko różowy(...)klasy składników. A na deser wspomnę tylko o gotowych sałatkach Rio Mare Insalatissime , które nie załapały się do zdjęć, gdyż zostały skonsumowane od razu po rozpakowaniu paczki. Sałatka z kuskusem podbiła moje serce, do tego stopnia że zawsze gdy wychodzę na cały dzień to wrzucam puszkę do torebki i zdrową sałatkę mam zawsze przy sobie. Zakochałam się tym produkcie, połączenie
Gotowanie i blogowanieantyoksydanty żelazo i kwas foliowy. Ja i moja rodzinka zajadamy szpinak bez względu na porę roku. Wiosną oczywiście jest najsmaczniejszy. Świeżutkie młode listki kupiłam na targu a wraz z nimi zakupiłam też truskawki... no i nie omieszkałam połączyć tych smaków, nie zawiodłam się :) Sałatka wyszła znakomita, doskonała na wiosenne sniadanie. Polecam :) Składniki ( na dwie porcje ) - 2 garści świeżego szpinaku - szklanka
Kuchnia z widokiem na ogródsałatka z wędzonych udek kurczaka, świetnie sprawdza się na większych imprezach, urodzinach i nie tylko. Można ją przygotować zwyczajnie na kolację dla kilku osób i cieszyć swoje podniebienie. SKŁADNIKI : 2 duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne) 100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała(...)kości i kroimy w kostkę. Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy. Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliW środku ciągnąca z wierzchu chrupiąca. Taka jest smażona mozzarella. Smakuje super z sałatą. Kulki mozzarelli przeciąć wzdłuż dłuższego boku. Lekko posolić i obsypać pieprzem i
Kuchnia PokoleńGołąbki z kaszą bulgur Tureckie gołąbki w liściach pora Gołąbki z kaszą bulgur i porem to wyniesienie pospolitego pora na najwyższy poziom
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNie wyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa
PichceniomaniaSurówka z czerwonej kapusty jest dobra o każdej porze roku, zależy tylko co do niej dodamy. Ta dziś podana może służyć doskonale jako samodzielne danie
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 400 g makaronu świderki 3 ząbki czosnku 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka 1 świeży długi ogórek 3 łyżki ziół
O kuchni z uczuciem