Zupka obowiązkowa, bo teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie
PichceniomaniaSmaczna i zdrowa sałatka z surowych buraków w wersji na słodko. Taką surówkę możemy podać do drugiego dania o dowolnej porze roku. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnewłasnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej… Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego! Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego
Blendmanproporcje wszystko zależy od tego na ile osób przygotowujemy sałatkę. Sałatka ta ma jeden minus o którym byłam informowana - w mig znika ze stołu :) Składniki: 1 średni por, 1 słoik selera, 1 puszka kukurydza, kilka ogórków konserwowych, 2-3 udka kurczaka wędzonego, 1 puszka ananasa, majonez. Przygotowanie: pora, kurczaka, ogórki, ananasa pokroić. Dodać odcedzoną kukurydzę i selera. Dołożyć
Państwo Wojtczuk gotująostre. Wyjątkowy smak sałatki jest dzięki majonezowi kętrzyńskiemu. Kiedy chcę mieć pewność, że sałatka się uda sięgam po tę firmę. Sałatkę możemy zawsze trochę modyfikować. Jeśli chcemy osiągnąć trochę słodszy smak dodajemy więcej ananasa, jeśli bardziej ostry pora itp. Składniki: - jedna pierś z kurczaka - 1 por - puszka kukurydzy - puszka ananasa - 25 -30 dag sera żółtego
Pan i Pani Smith w kuchniPyszna i bardzo łatwa do zrobienia sałatka. Doskonała na co dzień jak również na wyjątkowe okazje jak na przykład jutrzejsza impreza sylwestrowa. 2 pory puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 6 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jasną część pora pokroić na cienkie półplasterki, posolić. Po kilkunastu minutach
Smakołyki AsiWarzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek(...)jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną
VioletoweKucharzenieDzisiaj polecam Wam warstwową sałatkę z tuńczykiem. Kilka niewyszukanych składników w połączeniu z rybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek
Czerwień i błękitRozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą Składniki: 200 g chińskiego makaronu 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki 1 por 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 ostra papryczka 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry
Wino Francja KuchniaSkładniki: 1 puszka mieszkanki groszek z kukurydzą Jamar 120 g kaszy kuskus 3 duże pomidory kawałek pora 1 słoik marynowanych pieczarek jarzynka 2 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Kuskus posypać jarzynką i … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i pomidorami
czarrna od kuchnipastę kanapkową która równie dobrze może być vege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki z cukinii Leczo do słoików Sałatka gyros
PychotkaaaZapraszam na szybką sałatkę z mango i awokado. niewielka polędwiczka wieprzowa mieszanka sałat 1/2 mango 1 awokado kiełki słonecznika kiełki pora balsamico di modena oliwa sezamowa Mieszankę sałat wymieszać z kiełkami słonecznika i pora. Dodać kawałki awokado (wymieszanego z sokiem z cytryny) oraz kawałkami soczystego mango. Do tego podsmażyć polędwiczkę wieprzową. Polać balsamico di modena
Humanistka w kuchniIdealna na przyjęcie :) Składniki 1 opakowanie grzybowego tortellini 1 słoik selera w zalewie 1/2 pora 10 dkg szynki drobiowej 1/2 puszki kukurydzy 30 dkg pieczarek majonez sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Sałatka z grzybowym tortellini
czarrna od kuchnioddzielić białka od żółtek. Pora pokroić w pół krążki. Układać warstwowo w wysokim półmisku szklanym: 1. Starty ser żółty 2. Seler konserwowy 3.Ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. Białka jajek starte na grubych oczkach tarki 6. Por 7.Kukurydza 8. Czerwona fasolka 9. 3 łyżki majonezu 10. Żółtka jajka starte na małych oczkach tarki Sałatkę wstawić do lodówki
Prosto i Smacznie z AnetąBARDZO SZYBKA W PRZYGOTOWANIU SAŁATKA I BARDZO SMACZNA Składniki 4 - 5 MATIASÓW PUSZKA KUKURYDZY PUSZKA FASOLI CZERWONEJ PUSZKA GROSZKU KONSERWOWEGO PÓŁ PORY PIEPRZ MAJONEZ Sposób przygotowania FASOLĘ ODSĄCZYĆ I WYPŁUKAĆ GROSZEK KONSERWOWY ODSĄCZYĆ KUKURYDZĘ ODSĄCZYĆ PORĘ PRZEKROIĆ NA PÓŁ UMYĆ POKROIĆ W PÓŁKSIĘŻYCE MATIASY POKROIĆ W KOSTKĘ DODAĆ PIEPRZ I MAJONEZ, WYMIESZAĆ, ODSTAWIĆ NA GODZINĘ DO LODÓWKI
Darcia w kuchni