odlać wodę z puszki do większego naczynia wsypać sparzone pory, odsączony groszek, starte jabłko na tarce grubsze oczka, jajka przecisnąć przez kratkę do jajek, wsypać pieprz świeżo mielony wsypać cukier, sól, sok z cytryny, dodać majonez, śmietanę gęstą 18%, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 30 minut - sałatka jest pyszna jako samodzielne danie do pieczywa z masłem, tostów
W Mojej Kuchni Lubięściera na tarce, można starty w pojemniczkach na kostki lodu, można w plastrach. Papryczki chili – wrzucam po prostu do zamrażarki – zamrożone dobrze się ścierają. Resztki sosów do sałatek np. winegret w pojemnikach na kostki lodu R esztkę wina z otwartej, nieskończonej butelki – w torebce strunowej lub torebce do kostek lodu/ pojemniku do kostek lodu – może być dodatkiem(...)zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu. Dojrzałe banany – tu odsyłam do mojego artykułu jak je zamrażać
Dorota SmakujePyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na
Gotuję TestujęSałata zielona masłowa wyjątkowo piękna o tej porze roku, aż kusi aby ją schrupać.W zasadzie nie trzeba do niej nic dodawać ( no może poza
Kuchnia z widokiem na ogródsparzyć. Jabłko obrać i pokroić w półplasterki (dobrze jeśli nie jest zbyt twarde). Por dokładnie oczyścić, pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Składniki połączyć, dodać odcedzony groszek, jogurt, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i dekoracyjnie ułożyć na półmisku. źródło,,sałatki Anastazji
Apetyczna babeczkaDzisiaj pomysł na sałatkę z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. Bardzo smaczna i niecodzienna, idealna na przekąskę, śniadanie lub kolację. Polecam SKŁADNIKI : 125 g makaronu kokardki, ugotowanego i ostudzonego 500 g piersi z kurczaka + dowolne przyprawy 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, startego 300 g pieczarek poszatkowanych 100 g pora, biała część(...)rozkładamy część kurczaka i pieczarek, polewamy sosem i ketchupem. Następnie kładziemy odcedzoną kukurydzę i por. Polewamy sosem i ketchupem. Na to rozkładamy pozostały makaron, tarty ser, kurczaka i resztę składników. Polewamy obficie sosem i odrobiną ketchupu, posypujemy serem i gotowe. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolidużą ilością świeżego kopru prosto z ogródka. Tak naprawdę jest to rzecz, którą mogłabym jeść o każdej porze dnia i chyba nigdy by mi się nie znudziła. Tym razem przygotowałam jednaj wypasioną wersję ziemniaków z koprem i zrobiłam z nich fantastyczną sałatkę na ciepło. Dodatek wędzonego, smażonego oscypka, smażonego na maśle czosnku, cukinii i odrobiny rzodkiewki oraz dużej ilości
Ostra na SłodkoSmaczna surówka zawsze podbije smak każdego dania głównego. A do tego łatwa, smaczna i zdrowa surówka powinna znaleźć się na każdym stole. Polecam zatem pyszną, szybką
karmelowyCudowna pora roku. Natura obdarza nas obficie w owoce i warzywa. Jak można się im oprzeć? Ja nie potrafię. Każda wizyta na targu kończy się koszykiem wypchanym po brzegi tymi cudownościami. Właśnie teraz aż do późnej jesieni możemy jeść najbardziej urozmaicone posiłki, pełne witamin i składników mineralnych. Korzystajmy więc z nich w pełni. Kolorowe, lekkie sałatki, pełne warzyw
Przysmaki Karolkikolejna wersja sałatki warzywnej. Ty razem z dodatkiem kabanosów. Połączenie to jest połączeniem doskonałym. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Watro w kilka chwil przygotować pyszną przekąskę dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 kabanosy wieprzowe, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1/2 słoika selera wiórki, 1 por, 4 ogórki kiszone, 4 jajka , 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem , sól(...)przestudzenia. Kabanosy kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę około 10 minut pod przykryciem, odcedzam. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone także kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis na lekką sałatkę z pieczonych udek z kurczaka. Sałatka jest bardzo syta, można ją podać nawet zamiast obiadu. Składniki 2 pieczone udka z kurczaka drobny makaron (u mnie drobne kokardki) kilka ogórków korniszonów por mała puszka kukurydzy 20 dkg sera żółtego mały słoik pieczarek cebulka zielona Sos dwie łyżki majonezu dwie łyżki jogurtu naturalnego dwa ząbki czosnku szczypta cukru(...)pokroić, dodać pokrojonego pora i zasypać ugotowanym gorącym makaronem, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki, pieczarki, ser żółty pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną dymkę cebulki i wymieszać. Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz cukier. Sos wlać do sałatki i wymieszać. Autor przepisu
Wasze Przepisygrilla. Sezon powoli się kończy. I na ruszty i na część warzyw. Nie będę już dłużej zwlekać z publikacją, nie ma na co czekać. Pech chciał, że tę sałatkę zrobiłam na dość lichą, dwuosobową imprezę. Grill był średnio planowany, sam wyjazd też, ale wykorzystaliśmy nieobecność Wwłów w domu i postanowiliśmy pobyczyć się na ich działce, bez nich. Nie napiszę więc(...)sałatki, która będzie miała w składzie jedynie świeże warzywa. Żadnych fet, owoców, słoneczników i innych (smacznych zresztą) wypełniaczy. Kurczę, jak teraz sobie tak myślę, to tę sałatkę powinnam nazwać raczej surówką. Dobra, zostawiam „sałatkę”, jakoś bardziej mi się wtapia w grillowy klimat. W końcu postanowiłam ją zrobić, bo jak wcześniej napisałam, wrzesień to nie jest najlepsza pora
Kardamonovykażde święta, czy może już się Wam przejadła? :) Co do niej dodajecie? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jarzynowa – Składniki: 6 średnich ziemniaków – ok. 850g 5 jajek klasa M kawałek selera – ok. 180g 1 średnia cebula – ok. 110g (lub kawałek pora) 1 puszka groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania) 6 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych(...)czubatych łyżek majonezu – ok. 300g (lub jogurt naturalny w wersji fit) 4 łyżeczki musztardy – ok. 55g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę jarzynową: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć. Nie obierać ich, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut. Po tym czasie zlać wodę
Kulinarne Przeboje