Początek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięso domaga się jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz się dowiem ;) Teraz muszę puścić
zadanie-gotowaniemnie ostatnio bardzo sałatkowo, oto kolejna propozycja :) Składniki 0,5 kg pieczarek 1/2 brokuła 5 jajek 1 średni por 1/2 woreczka ugotowanego ryżu 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z ryżem
czarrna od kuchnisię nie spieszy, bo wymaga czasu. Do gulaszu polecam domową przyprawę. Ci, którzy zrobili mówią, że wyśmienita. Obowiązkowo z kminkiem! 4. Sałatka z makaronem i kurczakiem Przyznam, że o niej zapomniałam i dawno nie robiłam. Pora to zmienić! Idealna na imprezę i do pracy. Wystarczy ją przełożyć do pojemnika i nie zapomnieć rano zabrać jej ze sobą
bistro mamabagietką (bułką). Obiadu może z tego nie będzie, ale w gruncie rzeczy nada się na przegryzkę o każdej porze dnia i roku, na co dzień i oś święta. Ponieważ bardzo efektownie się prezentuje, warto spróbować podać je gościom. Składniki sałatki w zasadzie należą do typowych i łatwo dostępnych, chociaż pewien problem może być zwłaszcza z grzybami shitake. Trzeba wiedzieć
Kulinarna Pokusablogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią
KreatywnePinyproste w przygotowaniu i bardzo smaczne , przyrządzam je , gdy tylko znajdę trochę wolnego czasu . Oprócz mnie największym smakoszem moich sałatek jest moja córcia . składniki na 4 porcje 2 puszki słodkiej kukurydzy 1 duży por 5 ugotowanych na twardo jajek mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis Odsączoną z zalewy kukurydzę mieszamy z drobno pokrojonym
Smakowite Daniadzięki jej wskazówkom przygotowałam sałatkę dla naszych gości :) SAŁATKA GOSI filet z piersi kurczaka ok. 200 g. makaronu ryżowego 3 marchwie 1 por rukola 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "sałatkowej" i smażymy w curry. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Pora kroimy w półplasterki i wraz z marchewką dusimy
Co w głowie piszczylunch do pracy. Składniki na sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą: 5 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 5 ogórków konserwowych puszka kukurydzy średni por 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Pora kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą(...)sicie (jeśli wolimy intensywny smak pora, nie trzeba go sparzyć). Ogórki kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się „przegryzły”. [caption id="attachment_8062" align="aligncenter" width="1024"] Sałatka jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą
e-PrzepisyKulinarnekorzeń) 2 cm pora (biała część) 2 większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu 1 czubata łyżeczka ziół Małgorzaty Skworcu (wspaniale wzbogacają smak) Przygotowanie: Kolejność dodawanych składników do sałatki jest dowolna, a ilość(...)kostkę jabłko oraz drobno pokrojony por (biała część). Na koniec dodajemy kukurydze i groszek z puszki. Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodając czubatą łyżeczkę ziół Małgorzaty dla wzbogacenia smaku. Na koniec dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka) i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając solą i pieprzem lub dodając majonezu. Sałatkę przekładamy do misy i wkładamy
Słodkie okruszkicienką warstwą sosu: majonez zmieszany z jogurtem naturalnym. Warstwy zaczynając od dna: pokruszony twaróg półtłusty sos pokrojony por sos szynka drobiowa sos jajka i puszka kukurydzy sos gruba warstwa startego żółtego sera pokrojone pomidorki i szczypiorek Autor przepisu: Anna Tworko Artykuł Warstwowa sałatka z twarogiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisytypowo wytrawnymi składnikami. Tutaj wszystko się delikatnie komponuje w jedną, spójną całość. Dodatkowo sałatkę przygotowuje się w tempie ekspresowym. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 słoik marynowanych pieczarek – 1 puszka ananasa – 1 puszka kukurydzy – 1 jabłko z czerwoną skórką – 1 por (biała część) – 1 świeży ogórek – majonez/jogurt – świeża pietruszka (nie miałam pietruszki i dodałam
Szybko Tanio Smacznieszkoły. Sałatka z wędzonego kurczaka jest bardzo prosta w wykonaniu. Przygotowanie tej sałatki zajmie góra 15 minut. O składniki potrzebne do zrobienia tej sałatki też nie musisz się martwić, ponieważ dostaniesz je w każdym sklepie. Zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę z wędzonym kurczakiem, która nie wymaga dużego nakładu pracy i jest doskonała w smaku. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z WĘDZONYM(...)filetu kurczaka 200 g żółtego sera 4 ogórki korniszony 1 mały por 1 mała papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 4 jajka 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Pora kroimy w półkrążki, kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. wędzonego
Alle Dobre!Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę i osuszamy. Wystudzone, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy na drobno. W kostkę kroimy płaty śledziowe i ogórki kiszone. Jogurt mieszamy z majonezem, dolewamy do naczynia z pokrojonymi składnikami sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego
Maminek kulinarny