lokali, których główną specjalizacją jest kuchnia japońska. Obok sushi możemy w niej zakosztować także innych przysmaków rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Przepyszne zupy, sałatki, a nawet desery pozwalają spróbować czegoś zupełnie nowego, odkryć nieznane do tej pory, ciekawe smaki oraz sprawdzić, co jedzą mieszkańcy tak odległego od Polski kraju. Każda krakowska restauracja sushi posiada własne menu, w którym znajdziemy
Żyję by jeśćRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zimowej porze często przywodzimy na myśl letnie smaki. Nie tylko dlatego, że tęsknimy za tą porą roku. Nasz organizm domaga się uzupełnienia witamin, minerałów i pierwiastków. Taka zielona sałatka, no może nie do końca pozwoli nam zaopatrzyć się w niezbędne witaminy, jednak jakaś namiastka pozostanie
R'n'G Kitchenteż sycący. Na upały jak znalazł. Zobacz przepis Vichyssoise, czyli krem z pora i ziemniaków Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale smakuje na ciepło i na zimno . Zobacz przepis Zobacz też: Sałatka z botwinki z jajkiem i bobem Steki z kalafiora w ziołowej panierce Menu
Niedzielny kucharzbyła też przystawka – spora porcja kurek z obranym bobem, pomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi
Ugotowane pozamiataneSzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu
Di gotujeSkładniki 1/2 opakowanie kaszy kuskus (120 g) 1 puszka ciecierzycy 4-5 ogórków konserwowych 3-4 kawałki marynowanej papryki 1/2 małego pora przyprawa uniwersalna sos: 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i cieciorką
czarrna od kuchnimówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie
rabarbarowopomidorkami cherry. Z dodatkiem kremowej ricotty oraz sosu winegret i kremu balsamico. Opcjonalnie także z posiekanymi orzeszkami np. włoskimi, piniowymi lub pistacjami. Sałatka będzie idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska w porze lunchu. Wówczas koniecznie podajcie ją z dodatkiem opieczonej bagietki. SKŁADNIKI / 2 porcje 20 pomidorków cherry (200 g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego
cool and mintySzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze, że czytałam tylko
Weekendy w domu i ogrodzieWyrazista w smaku Składniki kabanosy 250 g ananas w puszce krojony seler konserwowy 1 słoik fasola czarna 1 puszka por 1/2 szt majonez 3 łyżki musztarda sarepska 1 łyżeczka sól … Czytaj dalej Sałatka z kabanosami i ananasem
czarrna od kuchniurodziny. Mam nadzieję, że będzie ich o wiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście. Przez ten rok miałam również niebywałą
Słodkie okruszkipyszna sałatka,z trzech składników-naprawdę polecam.... SKŁADNIKI: 500G PIECZAREK PUSZKA CZERWONEJ FASOLI POR ŁYŻKA MASŁA OK 4 ŁYŻKI MAJONEZU 2 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO VEGETA PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI POKROIĆ W PLASTERKI,PODSMAŻYĆ NA MAŚLE,DODAĆ POKROJONĄ PORĘ I JESZCZE CHWILKĘ POMIESZAĆ NA MAŁYM OGNIU,ŻEBY PORA ODROBINĘ ZMIĘKŁA,JAK PRZESTYGNIE TO DODAJEMY ODSĄCZONĄ FASOLĘ,DODAJEMY MAJONEZ I JOGURT,DOPRAWIAMY
Swojskie jedzonkoZapraszam na kolejną surówkę z pora do obiadu Składniki - 1 średni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać
W królestwie smaków BeatyJeżeli lubicie młodą kalarepę to zakochacie się w tej sałatce. 1 woreczek ryżu 2 kalarepy 1 ogórek długi 1/2 puszki kukurydzy kawałek pora - około 5 cm sól, pieprz majonez Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Kalarepę również ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w kostkę, pora w paski, majonez odcedzić. Posolić
Jadło i czytadłołopatki i zawsze się ich pozbywam), by ją pokroić i mieć na talerzu smakowite i ładnie wyglądające kąski. Przedstawiam propozycję "zimową" tej sałatki. Latem dodaję więcej składników, bo jest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą) 3 wątróbki z indyka olej
Weekendy w domu i ogrodzieświecie dla mnie idealne na śniadanie, obiad czy kolacje bez różnicy ;) Dziś mam dla was propozycję na jedną z moich ulubionych sałatek... Składniki: na około 4 porcję 7 jajek 5 plasterków sera żółtego 1/2 pora 5 marchewek puszka groszku puszka kukurydzy opakowanie paluszków surimi papryka czerwona sól, pieprz 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Jajka
NaKońcuJęzykazbliżają się wielkimi krokami więc podrzucam Wam mój pomysł na połączenie dwóch klasycznych świątecznych dań. Pyszny śledzik i sałatka jarzynowa. Składniki: 6 filetów śledziowych solonych 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 jajka kawałek pora 3-4 ogórki kiszone 4 ziemniaki puszka groszku majonez oraz musztarda sól,pieprz Filety śledziowe moczyć w zimnej(...)wodzie bądź mleku ok 2 godz. Marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki ugotować.ostudzić,obrać.Jajka ugotować na twardo,obrać.Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.Groszek osączyć,dodać do sałatki razem z majonezem i dużą łyżką musztardy - doprawić solą oraz pieprzem. Odmoczone śledzie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Każdy płat posmarować sałatką i zwinąć w rulon - można spiąć wykałaczką. Oczywiście sałatkę jarzynową można
Niespełnione zdolności kulinarnemusztardy Dijon pieprz i sól Przygotowanie: Pora pokroić w cienkie paski, sparzyć. Tuńczyka odsączyć z puszki, dodać do miski wraz z porem i pokrojonymi w kostkę jajkami oraz ogórkami. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, solą i pieprzem na jednolity sos. Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić na chwilę w celu przegryzienia
Fabryka pomysłówprzez całą noc. Następnie kroimy w paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną
Kuchnia po mojemuodwiedzić specjalistyczny sklep lub choćby sieciowe sklepy typu ‘cash and carry’ gdzie znane są dni dostaw i nie ma problemu z zakupem towaru najwyższej klasy. Szykujemy wszystkie składniki – pora rozcinamy wzdłuż zachowując piętkę która przytrzyma liście i płuczemy go dokładnie pod bieżąca wodą z piasku, który gromadzi się w pomiędzy listkami. Osuszamy i kroimy w bardzo drobną(...)klasycznie – z rolkami futomaki z ogórkiem wężowym, posypany ziarenkami prażonego sezamu i szczypiorem, z dodatkiem słodko-kwaśnej sałatki z glonów wakame, z sosem sojowym i chrzanem wasabi, albo na tostowanej, pszennej francuskiej bagietce. SKŁADNIKI 400-450g filetu z łososia pacyficznego 120g pora – tylko biała i jasnozielona część 1-2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Karo in the KitchenSałatka cesarza to jedna z tych sałatek, która regularnie pojawia się na naszym stole. Sałatka jest smaczna, pożywna i sycąca. Do tego pięknie prezentuje się w salaterce. Przepis na sałatkę cesarza jest prosty, szybki i sprawdzony. Bez problemu wszystkie składniki kupisz w dowolnym sklepie, a na samo przygotowanie nie poświęcisz zbyt wiele czasu. Sałatka cesarza doskonale sprawdzi się na lunch(...)przekąska. Będzie też świetnym wyborem na świąteczny stół. Jeśli poszukujecie sałatki, która zadowoli was i waszych gości, to sałatka cesarza sprawdzi się idealnie. PRZEPIS NA SAŁATKĘ CESARZA Składniki seler konserwowy – 1 słoik ser żółty – 200 g szynka konserwowa – 300 g kukurdza – 1 mała puszka mały por – 1 sztuka Sos: majonez – 3 łyżki jogurt naturalny
Alle Dobre!produktów które miałam akurat w domu, wyszła bardzo smaczna. Do sałatki użyłam białej fasoli od firmy Bonduelle . Składniki: 150 gram kabanosów wieprzowych 100 gram sera żółtego Pół papryki zielonej Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej Mała puszka fasoli białej od Bonduelle Mała puszka kukurydzy Kawałek pora 4 ogórki konserwowe 3-4 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu(...)cienkie plasterki, ser i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w cienkie paski, pora kroimy w pół plastry. Fasolę białą i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, ketchup, mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby smaki
Bajeczna Kuchnia