sałatka włoska - 954 przepisów (strona:43/64)

Oliwy z oliwek i różne sosy- moje propozycje 154

oliwy z oliwek i innych sosów, których używam. Efekt końcowy dania uzależniony jest od składników jakich użyjemy, oliwa z oliwek powinna być zawsze najlepszej jakości. Ja wybieram najczęściej te włoskie , czasami hiszpańskie. Zawsze nie filtrowane i z pierwszego tłoczenia. Musicie czytać etykiety by nie kupić oliwy z wytłoczyn oliwek, bo to zupełnie inny smak. Często też dodaje do oliwy zioła(...)sposób mamy oliwę aromatyzowaną, jest cudowna. Sosy różnego rodzaju, jak nie powtarzalny smak sosu Worcetershire, znany w Wielkiej Brytanii, w Polsce mniej popularny, jest niezastąpiony do sosów czy sałatek. Sosy sojowe, czy grzybowe, już Wam wspominałam przy okazji postu o sushi, aby kupować sosy sojowe bez konserwantów

SMYKWKUCHNI
Gruszki nadziewane serem pleśniowym i orzechami 130

Gruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :)   SKŁADNIKI 4 duże twarde gruszki 3 łyżki masła 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g orzechów włoskich sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo(...)aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy 15-20 minut, aż gruszki zmiękną.  Smacznego :) A jeśli lubicie to połączenie smaków, zobaczcie też przepis na  sałatkę z gruszką, camembertem i rukolą

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 179

miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem(...)rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Sałatka W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej

Mango Papaja
Surówka z pędami bambusa i papryką 227

Azjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI

Kuchnia PROzdrowotna
(jeszcze letnia) SAŁATKA Z ANANASEM 151

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka- pyszna, smaczna, lekka i bardzo sycąca! Ktoś zamawiał? Proszę się częstować! Polecam ją nawet na obiad- jeśli nie boicie się cukrów prostych spożywać poza śniadankiem! Jednak, jeśli jesteście na diecie(...)Macie ananasa, rodzynki, orzechy, pierś z kurczaka, mix sałat, kukurydzę, cytrynkę oraz ketchup? To do dzieła! SKŁADNIKI: - 50g kukurydzy -95g ananasa -15g rodzynek -15g orzeszków (polecam włoskie) - spora garść mixu sałat - 75g piersi z kurczaka + przyprawa curry (polecam słodko-kwaśną!) -20g ketchupu WYKONANIE: 1) PIERŚ Z KURCZAKA kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy

fitolarun.blogspot.com
Rukola na tapecie 161

słonecznikiem. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, dokładnie mieszamy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy aż będzie chrupka. Tak otrzymane grzanki dorzucamy do sałatki tuż przed podaniem. Druga rukolowa potrawa to przepis typu "ułóż składniki jeden na drugim i podaj". O piadinach usłyszałam w pracy od pewnej Asi, która będąc w Rawennie zajadała się(...)temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ

les mirabelles
Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka 153

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na ciekawą przystawkę, która bardzo ładnie prezentuje się na stole - pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka. Jest to idealne "finger food" na wszelkiego

Codzienne Gotowanie
Tagliatelle ze szparagami 214

  Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). 

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z czerwonych buraczków 219

Pyszna sałatka  Bardzo szybka propozycja na wyborną sałatkę z buraczkami czerwonymi. Inspirację zaczerpnęłam stąd: Kuchnia Bazyli   Wystarczy rano wstać i ugotować lub upiec buraczki. Do wyboru, ja ugotowałam. Potem to już tylko wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami. Bardzo fajna propozycja drugiego śniadania lub kolacji. Moje proporcje to dla czterech osób ale przyznam się szczerze, że wszystko zjadałam sama(...)Składniki : 3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone  2 garście rukoli  2 serki pleśniowe typu camembert 3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego  Sos:  łyżeczka musztardy łyżeczka miodu  łyżka ostu balsamicznego  szczypta soli  3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy)  Ser i buraki kroimy w kostkę, rukolę

pieprzny smaczek
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 146

pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety   z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób) : 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała cebula, drobno(...)Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały). Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku . Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego , a następnie smaż je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto . Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki

Food Square
SURÓWKA COLESLAW 418

połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki połowa kalarepy 6 rzodkiewek 1 lub połowa niedużego fenkułu czyli kopru włoskiego dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska(...)Fenkuł.    Dymkę i papryczkę chili.  Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny.  Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy.    Wymieszałam i polałam sosem sałatkę.   Na wierzch starłam sporo parmezanu.  Smacznego

potrawyregionalne
Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia 129

święta bez włoskich smaków. Przypominam wszystkich miłośnikom makaronów, że ten tydzień zakończy się Świętem Makaronu , które celebruje cały świat 25 października, pozostało juz tylko 5 dni! Nie wyobrażam sobie włoskiej kuchni bez serów, ale nie tylko tych twardych, Uwielbiam ricottę , kremowa i jak się okazuje smaczna nie tylko w klasycznych połączeniach. W ubiegłym roku na warsztatach w Akademii Kurta Schellera(...)domu wersji na słono, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą. Od tej pory, gdy tylko widzę lub słyszę i tym serze, kojarzy mi się z moim Mistrzem Kurtem Schellerem. Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Składniki: 2 garście szpinaku baby 1/2 puszki konserwowej cieciorki 1/4 kubeczka sera ricotta pestki z 1/2 świeżego granatu 2 łyżeczki nasionek

Moja smaczna kuchnia
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 127

cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaido Surówka z dyni z rukolą i orzechami Składniki: opakowanie rukoli 1/4 małej dyni hokkaido 100 g orzechów włoskich 100 g nerkowców 4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Oliwę z oliwek aromatyzowaną ziołami mieszamy z miodem(...)skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów

Moja smaczna kuchnia
Kontynentalny MIX :) 153

sałatkę w stylu greckim. Nieco ją zmodyfikowaliśmy dodając pewien składnik, jednak zachowała swój gracki klimat :) A teraz nasza propozycja :  Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki(...)tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce

vegetanie
Śledzik 188

ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania.     Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli(...)łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty   Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy i rumienimy na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Wymoczone płaty sledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny

mojewypiekiinietylko