sałatka włoska - 954 przepisów (strona:46/64)

SURÓWKA Z CYKORII 171

Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach.   Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu,  chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,  usprawnia metabolizm,  zmniejsza wchłanianie(...)Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku  jest naprawdę smaczną propozycją. Składniki: 3 cykorie 2 słodkie jabłka sok z połowy cytryny 30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie) Składniki na sos: 200 ml śmietany jogurtowej 1 łyżeczka musztardy np.dijon 2 łyżeczki octu winnego np.jabłkowego 1 ząbek czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę) sól świeżo zmielony czarny

potrawyregionalne
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 189

obróbce termicznej), np. kasza jaglana ze śliwkami , ryż basmati na słodko .   Orzechy włoskie - o prócz witamin i minerałów, zawierają dużo kwasów omega 3, błonnika pokarmowego i białka. Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwnowotworowo i wspierają układ odpornościowy.  Zalecana jest 1 garść dziennie. Ja jem z poranną kaszą jaglaną lub owsianką/granolą. Można też podjeść(...)cukrzycy i chorób krążenia.  Olej lniany działa przeciwnowotworowo (dieta dr Budwig), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia.  Jem praktycznie codziennie. Olej dodaję do sałatek i surówek lub obiadu. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać! Traci wtedy wszystkie cenne właściwości. Pasta z chudego twarogu i oleju lnianego zwana jest „miksturą długowieczności”. Stosowana przez co najmniej

Qlinarnie i Qlinarnie
Rukola z pomarańczą i orzechami 182

Rukola ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu on odpowiada. Mam tu na myśli konkretną osobę, czyli mojego męża. Nie znosi, zatyka nos i złości się

bistro mama
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 153

pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku(...)przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry

Kuchenne Wariacje
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 143

kuchnię za jej prostotę i bogactwo smaku. Za sezonowe gotowanie, za używanie najlepszej jakości lokalnych produktów. Kupcie ładną świeżą fasolkę, dobre polskie frankfurterki i koniecznie spróbujcie polskiej fasolki po włosku. Fasolkę myjemy, odcinamy jej końce z ogonkami i gotujemy do miękkości bez przykrycia, w osolonej i pocukrzonej wodzie. Fasolka gotowana bez przykrycia nie zmieni koloru, a dodatek cukru sprawia(...)sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka

Karo in the Kitchen
Włoska Primavera - zupa z młodej pokrzywy i rukoli 174

temu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę .  W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode(...)dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren.  P.s. Przepis na zupę z młodej pokrzywy i rukoli dodaję do akcji wspólnego gotowania "wiosenne danie włoskie". Zajrzyjcie do Martynosi , Mopsa , Panny Malwinny i sprawdźcie, co one przygotowały. Zupa-krem z młodej pokrzywy i rukoli Składniki (na 4 porcje): 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 146

stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala) . Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie(...)płodność ziemi i ludzi, a miodu sprzyja szczęściu w nadchodzącym roku, dosłownie go „osładza”. Jednak najbardziej emblematyczne są sławne włoskie słodkie chleby – pandoro, panforte, pandolce i panettone . O co chodzi z tym „panem”? Otóż pane po prostu znaczy po włosku chleb :). Pandoro to „złoty chleb” w kształcie gwiazdy z Verony, a pandolc e to „słodki chleb” pełen kandyzowanych owoców

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z suszonymi pomidorami. Amore Pomidore. 129

Składniki: 6 piersi z kurczaka 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach (w opakowaniu około 10 plastrów) 1 łyżka condicarne piccante- rosmarino, aglio, basilico, sale, origano, peperocino

ClauditteMissCooking
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 196

czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich 4 lub 5 gałązek tymianku starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia. Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką. Smacznego! English version Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese (4 servings) Ingredients: 1 onion, cut in eights 3 medium sweet potatos, peeled and cut into 2 cm dice

karmelowy
Typowo włoski obiad dla małych... i dużych ! 526

Zrobię obiad dietetyczny. Dziś u mnie jedno danie. Będzie typowo po włosku. Często jadałam tak w regionie Piemont. Jak Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab! Schabik z grilla! Składniki sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisem SALSA tutaj makaron penne(...)lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym. Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe. Ugotuj penne al dente. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy, aromatyczny i z charakterkiem. Polej octem balsamicznym Ponti. Ja lubię dużo! Wymieszaj. Makaron zalej sosem. Wymieszaj. Dla dzieci przygotowałam typowo piemonckie

Z Kuchni Do Kuchni
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 389

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło

Kuchnia PROzdrowotna
Gorąca czekolada bakaliowa 228

4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta

Kuchnia PROzdrowotna
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 168

roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki. oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie sos sojowy Na początek włączamy piekarnik, aby rozgrzać go do 200 C.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwy(...)piekarnika na 20 min. chyba, że przepis na opakowaniu ciasta mówi inaczej. Zawsze warto to sprawdzić, ponieważ różni producenci różnie podają. Po upieczeniu wyciągamy ciasto i kroimy na plastry. Sałatka : sałata lodowa dymka pomidor fasola czerwona oliwki papryczka chili kiełki rzodkiewki Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według

vegetanie
Ciasto cukiniowe 172

Pomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii , sałatkę z grillowanymi warzywami , zapiekankę z cukinii , zapiekankę ryżową z cukinią , roladki z cukinii … Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina(...)przestudzonego 3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków) 4 łyżki mleka (opcjonalnie) 1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można wydrążyć środek

UgotujmyTo.pl
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 199

Menu Prosta, kilkukartkowa karta od razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną(...)wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach.  Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania