Sałatka z makaronem i kurczakiem to taki mój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy(...)cebulą, suszone pomidory i wymieszać lekko. Posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Można dodatkowo całość polać odrobiną oliwy i octu do smaku, ale najczęściej sos z patelni wystarcza. Partnerem "Włoskiego tygodnia" na moim blogu jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjetych. W końcu pani przyszła i zostawiła nas z talerzami... I co? Szczeny nam opadły po pierwszym kęsie. Wszystko od ułożenia potrawy na talerzu, przez smak sałatki aż do ostatniego kęsa - było po prostu rewelacyjne. Krótko mówiąc, hotelowy kucharz utarł nam nosa... I pewnie nie po raz pierwszy i nie ostatni przekonaliśmy się(...)ogniu 2-3 minuty aż wszystko zgęstniało. przełożyłam do miseczki, trzymałam cieple pod przykryciem (inaczej na powierzchni sosu zrobi się nieapetyczny kożuszek!). Wilgotnymi dłońmi uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzałam 200-250 ml oleju rzepakowego, wrzucałam kulki, smażyłam 5-6 minut na wystarczająco dużym ogniu, żeby olej cały czas wyraźnie wrzał. Wyjęłam na papierowy ręcznik, wbiłam
Kuchnia PrezydentowejPospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode(...)poprawiający przemianę materii, wzmacniający łaknienie i ułatwiający trawienie. Kwiaty cykorii stanowią wspaniałą jadalną dekorację potraw, natomiast młode listki ze względu na zawartość witamin i mikroelementów można dodawać wiosną do sałatek, lub króciutko blanszować we wrzątku i aromatyzować nitka oliwy, odrobiną czosnku czy papryczki.( zdjecie z netu ) chmiel zwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą
Mia Cucina Sofietazupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz? A czy próbowałeś marchwi żółtej(...)grymasy? Sama nie wiem... Wiem jednak na pewno, że jest kilka wcieleń marchewki, które powodują u mnie szybsze bicie serca i rumieńce zachwytu. To marchewkowe gnocchi (klik) i orientalna sałatka z z baby carrots (klik) , a kilka dni temu dołączyła do nich Elżbietańska Tarta Marchewkowa. Odkąd ją ujrzałam - a minęło już kilka lat, wiedziałam, że nadejdzie dzień, kiedy będę
KUCHARNIAUwielbiam poranki, kiedy nigdzie nie trzeba się spieszyć. Można wstać, jednym otwartym okiem przejrzeć wiadomości, a kiedy zaburczy w brzuchu iść do lodówki i zobaczyć co
W kuchni wieczoremteż pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania do ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy żółtym serem. I tak wyszło nam fajne ciasto o mega zróżnicowanym smaku. Na pewno zwolennicy szpinakowych wynalazków będą zachwyceni. Zrobiliśmy dla Was taką większą sesję(...)opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany
vegetaniejabłko do neutralizacji smaku. Na specjalnej karcie mogliśmy zapisywać swoje spostrzeżenia. A oto oliwy, które degustowaliśmy. Jak widzicie, smakuje się od oliwy najłagodniejszej (lekko owocowa), do najintensywniejszej. Przeważały oliwy włoskie. Były zarówno oliwy jedno odmianowe, jak i tak zwane blendy. Degustacja oliwy krok po kroku: 1. Oliwę nalej do małej szklaneczki . Jej kolor nie ma znaczenia - profesjonaliści oceniają oliwę(...)balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy? Spróbujecie? Choć te czynności
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam
Chilli Czosnek i OliwaCombination of tomato and chicken on ciabatta or similar loaf is delicious snack every time. Ingredients: 1 large tomato, chicken fillet (baked), 1 clove of
Smaki Przyprawy i KoloryCombination of tomato and chicken on ciabatta or similar loaf is delicious snack every time. Ingredients: 1 large tomato, chicken fillet (baked), 1 clove of
Kulinarna rozmowapodniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;) Liczą się sprzęty. Chciałam się z Wami podzielić moją opinią o patelni granitowej , którą posiadam dzięki uprzejmości(...)idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę
Kuchnia w opałachZapadał zmierzch. Łuny zielonego światła rozlewały się w lasach nieopodal włoskiego miasta Monte Athena. Wielka miłość dwojga ludzi powleka litościwie te senne, magiczne nieistnienie. Hermia i Lizandr uciekają do Lasu chcąc wśród prastarych konarów ukoić ból ich serc. Wokół nich świetliki jakby karmione ich miłością wskazują im właściwą drogę wśród kniei. Jakby gwiezdne drobinki, tlące się na tym wysyconym, prześwietlonym(...)wasabi (ale to kwestia gustu). Cukier trzcinowy rozpuszczamy w oliwie (wystarczy podgrzać) i również miksujemy z ogórkami. Szczelnie zakrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki. Teraz czas na sałatkę. W kosteczkę kroimy ogórka ze skórką i obranego melona. Z odrobiny oliwy, szczypty soli i soku z drugiej połowy limetki robimy dressing . To z nim łączymy melona i ogórka
Karczma Honoriettyidealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując(...)więcej mąki dodacie, tym pyzy mogą być twardsze, dlatego tak ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków. Moje pochłonęły szklankę skrobi. W lekko umączonych (lub naoliwionych) dłoniach toczymy pyzy wielkości orzecha włoskiego i gotowe kluski odkładamy na papier pergaminowy do pieczenia – nie przylepią się. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę (około 2/3 garnka, pyzy muszą pływać)z łyżką soli. Gdy już
Karo in the Kitchennajchętniej gotujesz? Dla moich bliskich. 5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego. 6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki(...)cieszysiemicha.blogspot.ie/ http://www.maniawypiekania.pl/ http://www.biegacznadiecie.pl/ http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/ http://bitofcinnamon.blogspot.ie/ http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/ I oczywiście pytania do nominowanych: Na słodko, czy wytrawnie? Łakoć, bez którego nie możesz się obejść… Twoja popisowa sałatka. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Babka z bakaliami, czy bez? Czy lubisz owoce morza? Najpiękniejsze miejsce
mojewypiekiinietylko