dużym supermarkecie. A poszukać naprawdę warto, ponieważ i sarma, i kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście. Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą(...)suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką z gotowanych buraczków lub ćwikłą z chrzanem. Zaznaczam, że kiszona kapusta w takich gołąbkach
Kuchnia PrezydentowejZastanawialiście się kiedyś nad istotą świąt? Nad sensem bieganiny, sprzątania, gotowania jak dla armii i dostawania spazmów w sklepie? Święta dzisiaj to nie duchowość i wspólnota
ladykitchenOstatnio znów czuję, że brakuje mi na wszystko czasu. Przygotowania do ślubu wkroczyły na ostatnią prostą i chociaż wcale sobie jeszcze tego nie uświadamiam, to za
Ratunku obiadDzień dobry, Lubicie klopsiki? Jeżeli tak, koniecznie przeczytajcie ten post. Przygotowałam dla Was przepis na klopsiki nieco inne od tradycyjnych. Keftedakia to aromatyczne klopsiki wołowe przyprawione
Chilli Czosnek i OliwaMiałam dzisiaj ochotę na coś dobrego, coś nieco innego, od tego, co gotuję na co dzień. Kiedy mam kiepski humor albo po prostu dopada mnie jesienna
Ratunku obiadGrillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić
Pociąg Do KuchniZaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam
Blondynka Gotujestawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia(...)naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito
Karo in the Kitchenkurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek , 1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce(...)Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak , wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka
Codzienna kuchnia niecodziennaPowinno się mnie odcinać od środków masowego przekazu podczas PMS, pełni i halnego. A jak jest combo, czyli wszystko razem, powinno zamykać się mnie w szafie
ladykitchenKażda „grupa zawodowa” w necie ma swojego trolla. Zwierzątko, które bezlitośnie kpi i obnaża nasze paskudne cechy. Stworzonko, które za nic ma wszystko i wszystkich, a
ladykitchenktórej godzinie podajemy poszczególne dania, ale czasami trzeba coś skorygować. Po przywitaniu pary młodej, goście zasiadają do stołu. Jestem zwolennikiem małej przystawki , może to być np. plasterek włoskiej mozzarelli z wędzonym łososiem, tartaletka z musem z wątróbki z dodatkiem brandy itd. Dlaczego jestem zwolennikiem podania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza(...)półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko
Kulinarny karnet Christophera