Zrobię obiad dietetyczny. Dziś u mnie jedno danie. Będzie typowo po włosku. Często jadałam tak w regionie Piemont. Jak Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab! Schabik z grilla! Składniki sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisem SALSA tutaj makaron penne(...)lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym. Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe. Ugotuj penne al dente. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy, aromatyczny i z charakterkiem. Polej octem balsamicznym Ponti. Ja lubię dużo! Wymieszaj. Makaron zalej sosem. Wymieszaj. Dla dzieci przygotowałam typowo piemonckie
Z Kuchni Do KuchniOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotna4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta
Kuchnia PROzdrowotnaroboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki. oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie sos sojowy Na początek włączamy piekarnik, aby rozgrzać go do 200 C. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwy(...)piekarnika na 20 min. chyba, że przepis na opakowaniu ciasta mówi inaczej. Zawsze warto to sprawdzić, ponieważ różni producenci różnie podają. Po upieczeniu wyciągamy ciasto i kroimy na plastry. Sałatka : sałata lodowa dymka pomidor fasola czerwona oliwki papryczka chili kiełki rzodkiewki Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy. Dodajemy fasolę czerwoną według
vegetaniePomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii , sałatkę z grillowanymi warzywami , zapiekankę z cukinii , zapiekankę ryżową z cukinią , roladki z cukinii … Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina(...)przestudzonego 3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków) 4 łyżki mleka (opcjonalnie) 1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można wydrążyć środek
UgotujmyTo.plMenu Prosta, kilkukartkowa karta od razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną(...)wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach. Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także
Right Behind The Kitchenróżowo przypominają swoją fakturą marmur. Nie bez powodu nazywana jest fasolą żurawinową, Mam ochotę nawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik :) Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić w postaci świeżej. Pamiętam przepiękne różowo-białe strąki, które wdzięczyły się do mnie nawet w toskańskim supermarkecie. Taka fasola to marzenie każdego fotografa(...)różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa z serii "bez bulionu
Chilli Czosnek i OliwaZielona i żółta fasola szparagowa są odmianami fasoli zwykłej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiana były już 5000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały
Bon Ton Italiapogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich
psgotujemyZawsze gdy brakuje mi słońca, energii i chęci do życia, robię sobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania. Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm Składniki: 2 bułki typu ciabata Na Bruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz(...)Polewamy octem balsamicznym. Pure z groszku: Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku. Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;) Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
NaKońcuJęzykaburaczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie(...)kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać
Kulinarne InspiracjeSzynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki(...)pieprzem. 4. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut, dopóki jajko się nie zetnie. 5. W tym czasie przygotowujemy sałatkę z rukoli: rukolę wykładamy w okrąg na talerzu, zostawiając na środku miejsce na kokilkę z zapieczonym jajkiem. Układamy na rukoli pomidorki koktajlowe przecięte na pół, posypujemy startym parmezanem, skrapiamy oliwą
W kuchni KatieTorcik warzywny z pesto i chipsem z parmezanu to rodzaj sałatki na ciepło, która znakomicie sprawdza się jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości(...)bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy
Poezja smakuUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłówZa oknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na
Magiczne Życie Marty