sałatka włoska - 954 przepisów (strona:47/64)

Zupa z fasolą borlotti 188

różowo przypominają swoją fakturą marmur. Nie bez powodu nazywana jest fasolą żurawinową, Mam ochotę nawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik :) Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić w postaci świeżej. Pamiętam przepiękne różowo-białe strąki, które wdzięczyły się do mnie nawet w toskańskim supermarkecie. Taka fasola to marzenie każdego fotografa(...)różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa  z serii "bez bulionu

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na… – Fagiolini al pomodoro, apulijski przysmak 191

Zielona i żółta fasola szparagowa są odmianami fasoli zwykłej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiana były już 5000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały

Bon Ton Italia
Sałatka z kapustą pekińską i winogronami 162

pogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie:   Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich

psgotujemy
Południowe poranki. 126

Zawsze gdy brakuje mi słońca, energii i chęci do życia, robię sobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania. Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm Składniki: 2 bułki typu ciabata  Na Bruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz(...)Polewamy octem balsamicznym.  Pure z groszku: Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku. Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;) Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

NaKońcuJęzyka
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 173

buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie(...)kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać

Kulinarne Inspiracje
Jajka zapiekane z szynka parmeńską i parmezanem 172

Szynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki(...)pieprzem. 4. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut, dopóki jajko się nie zetnie. 5. W tym czasie przygotowujemy sałatkę z rukoli: rukolę wykładamy w okrąg na talerzu, zostawiając na środku miejsce na kokilkę z zapieczonym jajkiem. Układamy na rukoli pomidorki koktajlowe przecięte na pół, posypujemy startym parmezanem, skrapiamy oliwą

W kuchni Katie
Torcik warzywny z pesto 214

Torcik warzywny z pesto i chipsem z parmezanu to rodzaj sałatki na ciepło, która znakomicie sprawdza się jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości(...)bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy

Poezja smaku
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 465

Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych

Fabryka pomysłów
Grillowana cukinia do obiadu 183

Za oknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na

Magiczne Życie Marty
Zakwas z buraków na barszcz 590

talarki. Wkładamy do bardzo dużego słoja lub najlepiej kamionki. Dodajemy liść laurowy i dwa ząbki czosnku w łupinach (zmiażdżone ręką). Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, kminek i nasiona kopru włoskiego. Do 1,5 – 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy całym płynem buraki – muszą być przykryte. Kładziemy do środka niewielki kawałek skórki(...)barszczu (ok. pół litra zakwasu na dwa litry bulionu, jeśli barszcz ma być łagodny lub więcej – wg smaku). Buraków nie trzeba wyrzucać – z kiszonych buraków można zrobić sałatkę warzywną. Post Zakwas z buraków na barszcz pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 230

1. Jeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli. 2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej

Bon Ton Italia
Jak ugotować najlepszą ciecierzycę? Co zdrowego znajdziesz w ciecierzycy? 160

domu jest nieporównywalnie smaczniejsza i bez niechcianych dodatków.W tym poście chciałam sie podzielić przepisem na najlepszą cicierzycę na świecie,pryepisem który podejrzałam u Nigelli. CIECIORKA zwana grochem włoskim jest nie tylko przepysznym ziarnem,ale też niezwykle smacznym i zdrowym. CIECIERZYCA (cicer arietinum L.) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych,pochodzi z zachodniej Azji.Niezaprzeczalnie jest bogatym źródłem białka.Badania potwierdziły(...)ciecierzycyto 160 kcal ZASTOSOWANIE: Ciecierzyca znakomicie pobudza wyobraźnię kulinarną,dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z buraków, sera koziego i jabłek 227

Jeżeli zdecydujemy się użyć gotowanych buraczków ze sklepu, będzie to faktycznie danie w pięć minut. Buraczki możemy też upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku

Stare Gary
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 216

Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej. Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka. Sekret tkwi w cieście. Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników. 200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli. Z mąki tworzymy kopiec i do środka(...)Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię. Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki. Pozostałe składniki. -szpinak -brzoskwinia z puszki -nerkowce -ocet na bazie cydru -parmezan Sałatka. Na umyty i osuszony szpinak wykładamy brzoskwinię i uprażone nerkowce. Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem. Winegret. Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól

BaRepas
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 189

chce się tam być. Być i jeść. Co prawda, by poczuć się jak we włoskiej trattorii, trzeba zamknąć oczy, bo sam wystój zmierza w kierunku wino-kawiarni, niż typowej włoskiej pizzerii, jednak przecież to jedzenie jest najważniejsze. Właściciele Adjano nazywają miejsce to Wino - Kawiarnia - Pizzeria. Co za dużo to nie zdrowo sobie zawsze myślę, bo gdzie kucharek sześć(...)punk. Nasza ulubiona to quattro fromaggi, niby zwykła, ale tutaj z serem montasino, który tworzy ten niepowtarzalny smak - tego trzeba spróbować!  Jeżeli lubicie pizzę, a do niej jadacie sałatkę, a wybieracie się w parze na kolację, czy obiad, warto wziąć jedną porcje na dwoje (nawet głodomorom wystarczy, a i niejeden pasibrzuch się naje). Sałatki, poza tym co ustaliliśmy, czyli

BaRepas

Proponowane wyszukiwania