sałatka włoska - 954 przepisów (strona:38/64)

Restauracja Artkitchen – recenzja 169

pieczonymi figami, musem pomarańczowym i sałatką, a wszystko to podane na ziemi jadalnej (29 zł). Jest on moim największym krytykiem i gdy wyczyścił talerz, wiedziałam, że to musi być smaczne Po niedługim czasie oczekiwania dotarły do nas dania główne. Otrzymałam idealnie wysmażony i różowy w środku kawałek jagnięciny, podanej na kaszy jaglanej, z zasmażaną włoską kapustą, panchettą i bakłażanem

karmelowy
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 158

gorącej Toskanii. Dzięki temu, pełna włoskiego temperamentu, Oliwa Extra Vergine ORIGINALE wn iesie śródziemnomorską nutę do Twojej kuchni. Z jej udziałem przyrządzisz wiele oryginalnych i zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi surówkami i sałatkami. Z jej pomocą uraczysz swoją

CookYourself
Smażona polenta (Polenta fritta) 228

Polenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki lub grillowanej bądź też smażonej. Często dodatkiem do polenty jest starty parmezan lub ulubione zioła, które sprawią, że będzie smaczniejsza. Sprawdza się również jako składnik sałatek. Może być alternatywą dla frytek, usmażona na małej

Oryginalny smak
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 332

przygotowaniu posypane orzechami włoskimi.  Więcej przepisów na dania z kaszą: Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem

Moja smaczna kuchnia
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 167

oliwkami     Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II  (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną  dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu   Propozycja

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajko w koszulce z chipsami bekonowymi na rukoli 266

ograniczyć tłuszcz.  Polecam je jako śniadanie :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka białego octu winnego sól garść rukoli 3 plastry wędzonego boczku 10 g sera typu włoskiego kilka orzechów włoskich sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka  oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem(...)rozlało. Gotujemy około 2 minut, białko musi się ściąć jednak żółtko powinno mieć płynną konsystencję. Jajko wyjmujemy delikatnie za pomocą łyżeczki z dziurkami i układamy  na sałatce z rukoli. Smacznego

Niezły Młynek
Kulki szpinakowe 186

formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na  sałatkę ze świeżego szpinaku

My Chcemy Jeść
Zupa z pieczonej ciecierzycy 125

cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni. ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille

mojewypiekiinietylko
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 219

możecie zobaczyć, co zawiera. Podsumowanie "Dwaj łakomi Włosi" to świetna książka na temat regionalnej kuchni włoskiej. Czuć w niej pasję autorów, ich pozytywne nastawienie do życia i miłość do włoskiego jedzenia, widać także ich ogromną wiedzę. Książka jest pięknie wydana. Na prezent dla miłośnika kuchni włoskiej jest więc idealna! :) Dwaj łakomi Włosi, Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo Wydawnictwo MUZA Oprawa twarda(...)wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Roladki z cukinii Królik duszony w cytrusach Sałatka z bobu

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 421

Ostatnio   dostałam do przetestowania półmisek włoskiej firmy Guzzini. Testowany przeze mnie produkt jest to półmisek Vintage , koloru czerwonego i można bez problemu nabyć go w sklepie internetowym rossi. Mały opis produktu, który znalazłam na ww. stronie sklepu: Produkty z tej serii wykonano z termostatycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się(...)produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto jak w opisie

IMPRESJA SMAKU
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 163

borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż, na to połóż pokrojone(...)skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Sos pomidorowy na zimę 611

Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego, pomidory krojone z puszki też niekiedy wykorzystuję. Ale w sezonie letnim zajadamy się jednak świeżymi pomidorami, sałatki z pomidorami są przygotowywane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko 183

sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych  albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka- 300 g * masło klarowane- 3 łyżki * miód- 1 płaska łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki * cynamon- 1/3 łyżeczki * orzechy włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała

Kraina Miodem Płynąca
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 123

Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica

królestwo garów
Sałatka z serkiem wiejskim, burakiem marynowanym w occie balsamicznym i orzechami 161

witamin. Jedna porcja sałatki dostarcza około 294 kcal, 16 g białka, 14 g tłuszczu, 28 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 2 małe buraki (ok. 200 g) 3 łyżki octu balsamicznego ok. 150 g liści ulubionych sałat 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) 2 łyżeczki miodu 30 g orzechów włoskich sól, pieprz

W kuchni Katie
Tramezzini z kremowym serkiem, szpinakiem i szynką 164

Tramezzini, czyli włoskie kanapki, przygotowywane z chleba tostowego tak spodobały się wszystkim podczas mojego live cooking w CH Pogoria , że dzisiaj rano, na drugie śniadanie zrobiłam podobne. Okazuje się, że są proste w przygotowaniu, a z jednego chleba tostowego wyjdzie sporo kanapek, wystarczy dla wszystkich.  Z odkrojonych krawędzi, możecie zrobić grzanki do kremowej zupy, albo sałatkę, nie marnujmy żywności

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną 195

przepisu. Bo sałatka nie musi być zawsze warzywna, czy owocowa. Smakami należy się bawić, a dzisiejszy smak to smak wiosny.  Czekam na Wasze opinie i komentarze. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: mix sałat ( karbowana, dębowa) 3 plastry szynki prosciutto 4 truskawki płatki grana padano 3 orzechy włoskie oliwa extra virgin

kulinarnyJa