Bardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze strony Smitten Kitchen . A ponieważ sezon na czerwone pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce pominęłam cześć składników których akurat nie miałam (orzechy(...)duży fenkuł 3 - 4 czerwone pomarańcze sok z 1 cytryny 10 lub więcej liści świeżej mięty 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich 1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterki otarta skórka z cytryny sól pieprz przygotowanie Umieścić orzechy na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić
Stare GaryPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który
Kuchnia PROzdrowotnaŚwietna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :) Składniki - połówka młodej kapusty pekińskiej - biała część pora - dwa małe jabłka - sok
Kuchnia z widokiem na ogródliście kapusty włoskiej) Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2,5 godziny Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć, np. rozgotowana cebula i por. Chyba, że dodacie do zapiekanki mięsnej, jeśli taką planujecie:) Ale pietruszkę, marchew i seler możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki warzywnej. Mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu
Kolizje SmakówWyśmienita sałatka łącząca w sobie słodki smak gruszki i granatu oraz bardzo wyrazisty sera gorgonzola, wszystko dopełnia cytrynowo-miodowy dresing. Całość prezentuje się bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na 2 porcje : 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki
Zabawa smakiemPolskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską
Kuchnia PROzdrowotnakoprem włoskim, zaś krewetki z masłem, czosnkiem i suszonymi pomidorami to tak naprawdę jego przepis, który przygotowuje dość często. Tak na marginesie, jeżeli poszukujecie świeżych owoców morza w Warszawie, to polecam Wam sklep Złoto Hiszpanii na Mokotowie. To właśnie tam kupiłam prezentowane na zdjęciach frutti di mare . Gdy tylko Redakcja "Dbam o zdrowie" zaproponowała, abym przygotowała sałatkę z przegrzebkami
Chilli Czosnek i Oliwamakaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux Merlot. W ustach okrągłe, wyraźne smaki czarnej wiśni i dojrzałej śliwki, z nutami przypraw. Doskonale zrównoważone taniny, dobra kwasowość. Polecane do pieczonego indyka, włoskich wędlin i twardych
królestwo garówsałatka z mango i awokado. W znanej sieci marketów na literę T możecie teraz kupić mango za 3 zł, a awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić rukolę lub szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje. Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado 1 mango 5 truskawek 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek
Powiedz dietom nieTo połączenie smaków chodziło za mną od dawna. Słodka, soczysta gruszka i wyrazisty smak sera z niebieską pleśnią. Słodycz miodu i pazur musztardy, delikatność szpinaku i
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaHej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos
Kuchnia PROzdrowotnałyżki oleju z orzechów włoskich szczypta soli i pieprzu do smaku 1 duża marchewka 1 średnia główka radicchio (ok. 100g) 1 mandarynka 1 kiwi spora garść orzechów włoskich Najpierw przygotuj dressing: do małej miseczki wlej sok z cytryny i pomarańczy, syrop klonowy, olej, dopraw solą i pieprzem, po czym zamieszaj i odstaw na bok. Marchew obierz i zetrzyj(...)pokrój w wąskie paseczki. Mandarynkę obierz i podziel na segmenty. Kiwi obierz, najpierw przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem w plastry. Orzechy połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, polej dressingiem i dokładnie zamieszaj. Pozostaw na moment do przegryzienia, po czym podawaj. Sałatka prezentuje się bardzo ładnie, serwowana w liściach radicchio
Roślinna - blog wegańskiPomimo zimowej aury w mojej głowie mam same pomysły na dania, które świetnie wpisują się w wiosenny klimat. Tak też było dzisiaj rano, kontynuujemy temat kaszy
Moja smaczna kuchnia