Malma- dlaczego fusilli,bo idealne do sałatki wg.mnie. Pesto genovese kilka pomidorków, kolktajlowych najlepiej. Muszą być bardzo słodkie na przekór wszystkiemu ! Malutka fioletowa cebulka, bo ostra oliwa z oliwek, sól i listki bazylii. Duuuużo! Parmezan lub grana padano. Dużo. Matko jak ja uwielbiam ten ser ! Bez niego jak bez makaronu, umrze Włoch! Orzechy włoskie nasze ..polskie! To będzie danie szybkie(...)być całe w świderkach. Dodaj słodziutkie pomidory pokrojone na cząstki, orzechy pokruszone niedbale, następnie listki bazylii i kilka piórek ostrej fioletowej cebuli. Posyp obficie serem...pokrop oliwą...I intrygująca sałatka na lato gotowa! Jest niewyobrażalnie pyszna i lekka. A mimo to bardzo pożywna. Wystarczy i na pierwsze i na drugie danie! Ciao a tutti ! Buon pranzo
Z Kuchni Do KuchniSałatka z granatem Lekka sałatka z granatem to doskonale źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Nasiona granatowca zawierają bardzo dużą ilość antyutleniaczy oraz substancji antyoksydacyjnych, które odpowiadają za eliminację wolnych rodników. Wykazują działanie regenerujące skórę, poprzez poprawę jej kolorytu oraz ukrwienia, a także działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Zawarty w owocach granatu(...)orzechy włoskie - 10 sztuk - otręby pszenne - 1 łyżka - miód 1 łyżka - cytryna - 1 sztuka Sposób przygotowania: Sałatę dokładnie umyć, wyłożyć na talerz, pomarańcze umyć, obrać, podzielić na małe części. Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie, posypać ziarenkami granatu oraz otrębami. Miód wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę. Smacznego
Fit-aminacoś odjąć..tak powstają nowe przepisy. Ta sałatka jest szybka, prosta i mając pod ręką kilka kluczowych składnikow, można zachwycić niejednego.A proporcje ustalamy według własnych ...kubków smakowych. Składniki seler Orzech papryka marynowana Orzech ser rycki Cymes z przyprawami ser rycki Cezar groszek z puszki kukurydza z puszki czosnek czosnek włoski w oleju, cebulka marynowana,kapary u mnie(...)Robię majonez- to znaczy do gotowego majonezu dodaję na smak trochę musztardy, wyciskam przez praskę 4 ząbki czosnku, dodaję trochę jogurtu naturalnego. To jeśli chcecie. Miksuję. Dodaję do sałatki. Mieszam delikatnie. Na koniec wsypuję, u mnie po 2 łyżki- kapary,cebulkę i czosnek w całości. Bez obaw nie jest ostry tylko łagodny. Mieszam. Sprawdzam ilość soli. Dosmaczam pieprzem. Wkładam
Z Kuchni Do Kuchnichyba osoby, który by się z nią nie spotkał. To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co pizza ciasta, jest już zdecydowanie mniej znany. A szkoda ponieważ jego wyborny smak sprawia, że stanowi on, nie tylko świetny dodatek do śródziemnomorskich sałatek, lecz sam może stać się, głównym składnikiem posiłku. składniki ciasta na dużą focaccię, lub dwie
Miód i pieprzkitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oliwy dodatkowo 3 łyżki
Stare Garypasują do wszystkiego, do deserów - to oczywiste, ale również do obiadu, serów, kompotów czy sałatek. A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser z malinami?" Składniki na dwie porcje: maliny 300 g jogurt naturalny 200 ml duże jabłko orzechy włoskie Sposób przygotowania: Do niewielkiego pucharka na dno, wrzucamy garść malin które następnie rozgniatamy widelcem
Słodkie Przyjemnościzaskakującym wyglądzie. Ostatnio odkryłam trofie. Trofie to uroczy makaron rodem z włoskiej Ligurii. Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się
Walijskie Pichceniepapryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 szczypty suszonego oregano 1 garść orzechów (u mnie nerkowce z orzechami włoskimi) 1 szczypta płatków chili do posypania
Moja smaczna kuchniacuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama". SKŁADNIKI: - Tuńczyk w oleju, puszka, - Czerwony ryż, 100 g , - Por, 1 spory, - Papryka Czerwona, 1 - Papryka Żółta, 1 - Pomidor, 3-4, - Jajka, 3 - Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/ - Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka, - Ziarenka "Piekło Niebo(...)wszystkimi przyprawami. /Jeśli chodzi o ser - jest dość słony, więc lepiej spróbować przed dodaniem i zastanowić się czy chcecie zmienić smak słonawym elementem. Jest dość wyczuwalny. Sałatka gotowa!!! :) Pyszna i zdrowa bo: Por - ubogi w kalorie, bogaty w sole mineralne (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka) i w witaminy (A, C, E, B1, B2, PP). Obniżający
Wypisz Wymalujjakoś nie mogłam się do niej zabrać. Przy okazji "Włoskiego tygodnia" lepiej przyjrzałam się zamieszczonym tam przepisom i w oko wpadł mi makaron z tuńczykiem i oliwkami kalamata. Chyba już kiedyś pisałam, że ze wszystkich oliwek właśnie te lubię najbardziej. Rzadko jem je w daniach na ciepło, najczęściej w sałatkach. Byłam ciekawa połączenia tuńczyka, anchois, pomidorków i tych oliwek(...)makaron, dodać do sosu i wymieszać. Posypać parmezanem lub grana padano. Moja podpowiedź: do tego sosu będą pasowały wszystkie długie makarony - sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle. Partnerem "Włoskiego tygodnia" na moim blogu jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjewędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy(...)wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki 50 g sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego
Trzeci talerzbardzo dobra zawiera wiele witamin i zdrowych protein wiemy wszyscy. Zrobiłam tę sałatkę na śniadanie ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki: 3 średnie marchewki, 1 średnia czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, ½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego), Świeżo zmielony pieprz, Sałata roszpunka, Kozi ser Dresing: 2 łyżki oliwy, Sok z cytryny
Smaki Przyprawy i Koloryolej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitstron. Między czasie do miseczki przekładamy rozdrobniony twaróg, pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy włoskie i pozostałe przyprawy. Jeśli cukinia będzie gotowa to przekładamy ją na talerz i nakładamy twarożek z papryką i ziołami, a następnie nakładamy krążek cukinii. Ewentualnie możemy podawać z ulubionymi sosami lub sałatkami. Smacznego
Truskawkowa FiestaMiała być sałatka na jutro. Miała. Jak zrobiłam - tak postanowiłam od razu ją wciągnąć... Składniki: 2 garście liści różnych sałat 1 większa gruszka 1 krążek camemberta paręnaście winogron 6-8 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 8 łyżek wody sól, pieprz Liście porwać na talerzu. Wydrążyć i pokroić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!