Ostatnimi czasy nasze kolacje są przeważnie sałatkowe. A że niedawno miałam swoje małe święto, kolacja miała być bardziej wykwintna. Zainspirowana moją ulubioną pizzą , podobne smaki połączyłam w sałatce. Tym razem w rolach głównych występują soczysta gruszka, aromatyczna szynka szwarcwaldzka, wyrazisty w smaku ser pleśniowy oraz chrupiące orzechy włoskie. To nie może się nie udać:) Sztos! Sałatka z gruszką, serem
Obiad gotowywinegret czy vinaigrette, sos do sałatek, absolutny klasyk w kuchni francuskiej, król wszelakich świeżych sałatek, dań warzywnych. Skropiona nim pizza czy foccacia smakuje dla mnie obłędnie! podobnie jak oliwą czosnkową zrobioną w domowym zaciszu. Domowy najlepszy, najprostszy sos. Klasyczna wesja to dwa składniki: oliwa i sok z cytryny lub jasny ocet, np. winny, jabłkowy. Idealnie komponuje się z warzywami
Zasmakuj KuchniMasz dość nudnego śniadania? Lubisz poznawać nowe smaki? Mam coś dla Ciebie ;) Tosty z tortilli na ciepło z sałatką z tuńczyka.🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Składniki na 4
Gotowanie PatkiKotlety z cukinii Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pizza z cukinią i pieczarkami Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchniaCzas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik
Lena Gotujesałatek. Coś więcej o produktach , które mam przyjemność testować: KUKURYDZA KONSERWOWA JAMAR Kukurydza jest bardzo dobra jest krucha i odpowiednio słodka. Moje zastosowanie: ☛ sałatki ☛zupa kukurydziana ☛zapiekanki, tarty,pizze ☛farsze do pierogów, pasztecików ☛dodatek do makaronów , ☛dania jednogarnkowe KETCHUP ŁAGODNY MILD Jeden z moich ulubionych ketchupów. Jest gęsty , odpowiedni smak pomidorów . Z czystym sumieniem polecam
Gotowanie Patkipowolny zbiór. Mak polny jest jednym z najważniejszych dzikich warzyw zbieranych na południu Europy. Młode liście i rozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki
Dzieje kuchennej Wiewiórybrownie, udała się nam pizzowa sobota oraz mieliśmy czas na wspólne niedzielne śniadanie. Zapowiadam więc kilka pyszności!!! Już niebawem na blogu bułeczki dyniowe z karmelizowanymi pomarańczami, pizza z 3 serami oraz sałatka z buraczków, cieciorki
Dzieje kuchennej Wiewiórynietypowego makaronu, mojemu Mężowi smakowało bardzo! Mi również, ale myślę, że opinia osoby trzeciej bardziej Was przekona ;) A jeśli macie ochotę na dalsze brukselkowe eksperymenty, spróbujcie również pizzy z brukselką oraz brukselkowej sałatki . Makaron z brukselką w sosie śmietanowym Składniki / 4 porcje: 400 g makaronu, ja wybrałam wstążki, ale sprawdziłby się też drobny makaron, np. muszelki czy kokardki oliwa
Chilli Czosnek i Oliwaogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pomidorowa fasolka z bankietówkami Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchnisałatka pasująca do całości. To znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe. Zatem
Marder&Marder ManufacturePesto Rosso. Wyszło wyśmienite :) Poniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek Pesto Rosso można śmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs i ryb. Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju
upichconasama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :) Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste. Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone papryczki, gałązka
Moje Kuchenne RewelacjeMój sos czosnkowy jest uwielbiany przez wszystkich przyjaciół. Praktycznie robię go na każdą imprezę, gdzie pojawiają się chipsy, mięso, pizza. W ten weekend robiłam sałatkę Gyros (w środę zobaczycie przepis) i użyłam w niej właśnie sosu czosnkowego. Sos jest przepyszny i bardzo uniwersalny. Ja do jogurtu naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku
cooklifewyjściem do kina. Naprawdę warto spróbować tego połączenia smaków. Opieczona chałka cudownie dopełniła całości. Potem był bajeczny film w ramach Kina w Trampkach , lody i pizza a potem deser deserów... mecz... ;) Sałatka z arbuza, truskawek, fety i pistacji 1/4 średniego arbuza 10 truskawek 80 g fety owczej garść posiekanych pistacji kilka listków mięty olej słonecznikowy nierafinowany lub inny ulubiony
Dzieje kuchennej WiewióryQuesadilla z mięsem mielonym to typowe meksykańskie danie. Możemy przygotować je na ostro lub łagodnie. Wybierzcie wersję, którą lubicie. To danie idealnie nada się na szybkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Choć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli
Monia miesza i gotujektórego od czasu do czasu chętnie zaglądamy. Lokalem tym jest pizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polio. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję
Kuchenne aromatyBardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wasze plany lub postanowienia się spełniły. – Magdalena Cebulowa pizza na suchych drożdżach – inne przepisy na pizze znajdziecie tutaj (klik) Imprezowe parówki w chrupiącym cieście Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej Chrupiące pieczarki w panierce Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa(...)sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa i szybki sos chrzanowy Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Kolorowa sałatka z cieciorką Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe
Słodkie okruszkiwww.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 kg drobnych ziemniaków; Szczypta soli do gotowania ziemniaków. MARYNATA: 2 szklanki bulionu wołowego; 1 łyżka oleju; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru
Gospodyni MiejskaProsty i szybki pomysł na przekąskę imprezową czyli grzanki czosnkowe a'la pizza z salami, mozzarellą, oliwkami i ziołami. Składniki : Masło czosnkowe (masło, przeciśnięty
CzarnawisienkaTortille z tuńczykiem jak wiecie Kocham od Dawna. Idealny posiłek na śniadanie, przekąskę czy kolację. Robi się ja bardzo szybko. Smakuje rewelacyjnie ;) Wszystkie przyprawy znajdziecie w
Gotowanie PatkiSos ranczerski czyli ranch dressing zwany tez sosem farmerskim jest w USA jednym z najpopularniejszych sosów. Amerykanie stosują go prawie do wszystkiego. Sos farmerski to świetny
Kulinarne Przebojesuper food Wypróbuj nasze przepisy z komosą: SAŁATKA Z KOMOSY Z BROKUŁEM, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI SAŁATKA Z PIECZONEJ KACZKI, GRANATU I MIĘTY Komosa jest doskonałym składnimiem sałatek MUSAKA Z KOMOSĄ NA SKRÓTY PIZZA NA SPODZIE Z KOMOSY Z GROSZKIEM Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu. Artykuł Jak dobrze ugotować komosę pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najłatwiej przy pomocy dużego talerza, który trzeba przyłożyć do patelni i sprawnym ruchem obrócić-następnie zsunąć z talerza na patelnię), smażymy kolejne 2 minuty. Kroimy jak pizze-podajemy z ulubionym sosem i sałatką
Kopystką po garachLekka i zdrowa sałatka z jajem i sumem wędzonym. Sałatkę podaję z sosem jogurtowym i mamy pyszne połączenie. Suma dostałam od rodziny, ale można zastąpić go
wesoła kuchniaważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku, który może być
Smak mojej kuchniZatem przygotowałam smaczną, domową przyprawę do dań włoskich i nie tylko. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do mięs lub główny składnik marynaty. Można posypać nią pizzę lub zrobić delikatny dip do sałatek. Przyprawa jest mocno ziołowa, a co za tym idzie? Piękne zapachy, aromaty, woń rozmarynu, tymianku, bazylii czy oregano. Jeżeli nie używacie swoich suszonych ziół, to przy
Kuchnia Paulettesranczerski lub farmerski to idealny dodatek do sałatek, frytek, pieczonych ziemniaków czy nawet pizzy czy pierożków na ostro. Robi się go błyskawicznie i należy go zjeść w przeciągu doby aby się nie popsuł. Zachęcam do zrobienia. Sos ranczerski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezielone oliwki . Mimo , że to sam tłuszcz, ale wyjadam je prosto ze słoika . Najlepiej smakują z sałatką warzywną . Dodaje je też do pizzy czy koreczków jako przekąskę . Polecam zrobić z nich pastę na kanapki : -zielone oliwki -majonez -ser żółty -czosnek Miksujemy i powstaje pyszna pasta . Mamy
Różowa kuchniaSzparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki
Kolizje Smakówpomidorów cherry zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.pl