ofercie znajdziecie m.in. takie sosy jak: sos czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy, sos grecki do gyrosa, sos arabski czosnkowy, musztarda sarepska, majonezowy sos chrzanowy, majonez Folwarczny, keczup standard łagodny, keczup standard ostry, keczup Folwarczny, dressing jogurtowy(...)teriyaki, sos ziołowo-musztardowy, sos musztardowy, majonez. Osobiście szczerze Wam polecam delikatny, kremowy sos czosnkowy . Nadaje się doskonale nie tylko jako dodatek do dań, ale również jako ich składnik: sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie , pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce oraz pieczarkowe poduszeczki idealne z kubkiem czerwonego barszczu . A jeśli
Słodkie okruszkiWielkanoc prawie w każdym domu na stole można znaleźć chrzan. Nie tylko w formie dodatku do wędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych . Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym. Składniki: 3 duże filety(...)wędzonego boczku 50 g suszonej żurawiny sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek pół słoiczka chrzanu żurawinowego 1 duży por mąka do obtoczenia roladek 1 łyżka masła, olej Sos: szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 łyżki chrzanu żurawinowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranmku owoce żurawiny Boczek pokroić w kostkę. Pora sparzyć, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze
Czerwień i błękitzajadała ze smakiem, aż po czasie i mnie przekonała! Tak wiele mam pomysłów w głowie, krok po kroku staram się je realizować. Dzisiaj szybki pomysł na obiad czy sałatkę na ciepło. Udowadniam po raz kolejny, że kasza nie musi być podana jedynie jako dodatek do gulaszu. Zapraszam do przygotowanie także innych moich dań z kaszą, przepisy znajdziecie tutaj(...)czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 3 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego tymianku 1 szczypta słodkiej papryki oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę
Moja smaczna kuchnianiej sole mineralne: wapń, potas, żelazo i magnez wpływają pozytywnie na samopoczucie i kondycję układu nerwowego. Warto więc korzystać z tych dobrodziejstw póki jeszcze trwa sezon, a dzisiejsza sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa. Aromatyczna, sycąca i zdrowa- idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka(...)węglowodanów. SKŁADNIKI: 30g świeżej rukoli 40g makaronu żytniego razowego- przed ugotowaniem 75g wędzonego pstrąga 80g papryki świeżej 60g kukurydzy konserwowej oregano bazylia sól czosnkowa papryka mielona ostra i słodka estragon pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić Paprykę pokroić w kostkę Pstrąga podzielić na małe kawałeczki Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać Dodać przyprawy i ponownie wymieszać
peanutbuttermonsterDla mnie ten przepis to zaskoczenie roku. Moskaliki wydawały mi się zawsze bardzo pospolite i nie spodziewałam się, że można je podać w tak wykwintny sposób
babka w formieczasu do czasu mieszając, aż cebula i pieczarki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły(...)pieczarek, lekko ugnieść, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Pieczarki natychmiast podawać z sałatką jako przystawkę. Smacznego
Codzienne Gotowaniedobrze, że jest lato, można korzystać do woli ze słońca i robić tanie zakupy warzyw i owoców. Chwilo trwaj. Do domu wróciłam z pięknymi, chrupiącymi ogórkami gruntowymi. Malutkie, słodkie, wprost idealne do zrobienia pyszności zamkniętych w słoiczkach. Nie, nie robię przetworów, ale kocham ogórki małosolne, takie domowej roboty, najlepsze! Lubię eksperymentować, nigdy nie korzystam z gotowych przepisów z książek(...)już teraz wiem, że jest sukcesem. Do podstawowej zalewy na ogórki małosolne dodałam ostrą paprykę i ukochaną czarnuszkę oraz czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ( składniki podane na 1 litrowy słoik ) małe ogórki gruntowe 4 łyżki czarnuszki 1/2 łyżki ostrej papryki czosnek
Moja smaczna kuchniawiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu. (składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego(...)mała czerwona cebula 1 pomidor 1 ogórek gruntowy Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części
Szefowa kuchnisałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100 g masła1 jajko1 żółtko1 białko do posmarowania wierzchu marchewek1/2 łyżeczki soli1-2 łyżki gęstej śmietany 18%pieprz ziołowy, papryka słodka, curry
Czerwona PorzeczkaZakończyłam ogórkowe przetwory a teraz czas na cukinię. Włożyłam już sałatkę z cukinii a teraz produkuje keczup. W tamtym roku zrobiłam pierwszy raz jedną porcję na spróbowanie. W tym roku też robię ale zdecydownie większą ilość. Keczup jest przepyszny i gęsty.składniki:1,5 kg obranej cukinii bez miąższu i pestek0,5 kg obranej cebuli2 szklanki cukru3/4 szklanki(...)octu 10%400 g koncentratu pomidorowego1,5 łyżki soli kamiennej1 czupata łyżeczka słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej paprykiWarzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnka. Następnie dodać sól i dokładnie wymieszać, odstawić na 6 godzin. Po tym czasie garnek postawić na ogniu i gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać ocet
Monia miesza i gotujeUwielbiam pasty kanapkowe. Dziś zapraszam Was na wersję light z kiełkami. Jak zawsze przygotowuje się ją szybko i łatwo. Spróbujcie. Warto czasem urozmaicić swoje śniadanie lub
Słodkie okruszkispoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie z cukrem, wyjadanych łyżeczką, przypominających nasze owoce w syropie. Są wyrazem gościnności Greków, gdyż tradycyjnie podaje się je gościom jako słodki poczęstunek w towarzystwie kawy lub herbaty oraz wody. Marynowane liście kaparówTo liście kaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki po wyspie Nissiros prezentowała nam ten produkt w niewielkim(...)które marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić.Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin(...)kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
Na moim talerzuPrzepyszne i bardzo smaczne ciasteczka, które robi się niesamowicie szybko. Dosłownie kilka minut. Wystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega(...)pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią się lekkie, jakby nadmuchane (moje dzieci nazywały je chrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewrzucić do dużej miski. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki, jeżeli chcecie aby sałatka miała bardziej wyrazistą strukturę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa dodać do poszatkowanej kapusty. Przygotować dressing - wszystkie składniki(...)energicznie potrząsnąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać nieco więcej soku z cytryny i/lub cukru w zależności czy chcemy aby surówka była bardziej kwaśna, czy bardziej słodka. Surówkę zalać dressingiem, delikatnie wymieszać i podawać. ------------------------------------ * Postanowiłam do wpisów od czasu do czasu dodawać dopiski, w których będziecie mogli znaleźć informacje dotyczące produktów dostępnych w UK, angielskie nazwy
Codzienne Gotowanieczerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego ananasa przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano) sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie : Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa(...)smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem. Zwycięzcom gratulujemy !!! Laureatów prosimy o przesłanie danych do wysyłki na naszą skrzynkę pocztową do 7 dni Po upływie tego czasu nagrody przepadają
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś królują ziołowe inspiracje z rumiankiem na czele. Daje on ulgę żołądkowi, pomaga na alergie i działa przeciwzapalnie. Za sprawą młodej marchewki nasz wzrok się ożywi
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin(...)kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUpreparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza(...)ulubionym kucharzem: Rick Stein, Jacques Pépin, Gary Rhodes. 5. Ulubiona przyprawa. Czosnek, bazylia i tymianek 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? Polską i Węgierską. 7. Na słodko czy na ostro? I to i to, zależy od okoliczności. Idealnie jest połączyć pyszny wytrawny posiłek zwieńczony słodką ambrozją. 8. Kawa czy herbata? Zdecydowanie herb ata, najlepiej Earl
Gosia gotujepyszne! Polędwiczki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Wspaniale smakują z każdym dodatkiem. :-) 400g polędwiczek wieprzowych1 kostka rosołowa1,5 łyżki miodu 100ml wody100ml jogurtu2 ząbki czosnku szczypta soliszczypta pieprzuszczypta słodkiej papryki1. Polędwiczki delikatnie rozbijamy ręką. Robimy marynatę: w 100ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, następnie dodajemy miód. Czosnek wyciskamy, dodajemy jogurt i przyprawy. Do gotowej marynaty wkładamy polędwiczki, odstawiamy(...)Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju. Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około 25-30 minut, do miękkości. 3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z sałatką
Szefowa kuchni