kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu (lipowy lub wielokwiatowy) Pierś z kurczaka(...)przypalić bo będą gorzkie) i również dodajemy do pozostałych składników w misce, na koniec kiełki sojowe. Całość posypujemy otrębami. Czas na dressing.Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub kubku. Polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem i całość mieszamy. Można podać z chrupiącym pieczywem czosnkowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/uprawy, a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek(...)jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek
Chilli Czosnek i Oliwaananasa jakoś unikałem, niby wiedziałem jak się go obiera, ale chyba z lenistwa wybierałem tego z puszki. Tak było np. przy sałatce z kurczaka z ananasem :) To moja ulubiona sałatka i kolejny raz jak będę ją robił zrobię już ze świeżym ananasem, pewnie jest jeszcze lepsza :) Jak go prosto obrać i oczyścić pokazał mi Grzegorz Łapanowski na moich ostatnich warsztatach(...)ananas 2 filety z piersi kurczaka 50g ryżu jaśminowego 2 listki bazylii tajskiej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz czarny papryka słodka Filety z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem czarnym, curry i papryką słodką. Piersi kurczaka odstawiamy
Parowar FacetaŚliwki często są kojarzone z pozytywnym wpływem na układ trawienny, jaki bezsprzecznie mają, jednak to nie wszystkie ich zalety. Owoce te obok witamin (A, B, C
Taste Of My Daysałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy Coq au Vin (4-6 porcji) Składniki: 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki ziemniak
karmelowySurówka z białej kapusty – prosty przepis. Idealny dodatek do obiadu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A Wy? Dziś dzielę się z Wami prostym
Słodkie okruszkiTradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i
KorniszonkiSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5
KorniszonkiCiasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego
Korniszonkisosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku
Smak mojego domuSkomponowałam tą sałatkę pod własne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna
kawawszklancezdrowa. Można ją jeść jako dodatek do obiadu, w sałatkach, czy np jako główny składnik placuszków, które znikną tak szybko, że nie zorientujemy się, że jeszcze byśmy ich posmakowali. Z racji tego, że nie mogłam zdecydować się na to, czy wolę kaszę jaglaną w wersji na słono, czy na słodko zrobiłam je i tak i tak. Dzisiaj prezentuję
ChilliJemybanany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu, że bardzo je lubię. Najlepiej sprawdzają się w mojej kuchni jako wegański zamiennik jajek, stąd też często są podstawą wszelkich słodkich wypieków, ale zjadane z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu znikają w mgnieniu oka. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować tego połączenia- definitywnie powinien nadrobić zaległości i żałować, że nie zrobił(...)sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji przeróżnych słodkości, co potwierdzą dzisiejsze muffinki. Dla amatorów wspomnianego na początku połączenia i dla wszystkich wielbicieli orzechów stanowią one prawdziwą gratkę. Słodki aromat bananów i cynamonu
peanutbuttermonsterjedna z moich ulubionych sałatek, bo jest pożywna, soczysta i pyszna. Idealnie też nadaje się do zapakowania do pracy. Podstawą smakową i zapachową jest odpowiednia mieszanka przypraw, z których u mnie nie może zabraknąć sosu sojowego i bardzo aromatycznej kozieradki, którą czuć już przy wejściu do mieszkania ;) Składniki : podwójna pierś z kurczka średnia kapusta pekińska puszka ananasa puszka kukurydzy(...)łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego czubata łyżeczka kozieradki pieprz łyżeczka słodkiej papryki w proszku ciut suszonego czosnku ok. 2 łyżek oliwy Pierś pokroić na małe kawałki. Polać oliwą i sosem sojowym oraz posypać przyprawami. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. dwie godziny do lodówki. Kawałki kurczaka obsmażyć. Dolać ok. 2 łyżek wody i jeszcze chwilę poddusić, odparowując przy
Weekendy w domu i ogrodziePyszna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka na bazie makaronu. Idealna na domowe imprezy. Paluszki krabowe możemy zastąpić smażonym kurczakiem. Taką wersję również testowaliśmy i jest równie smaczna! 250 g makaronu jajecznego muszelki 1 brokuł 1 czerwona cebula 1 ogórek świeży 10-15 paluszków krabowych 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3-4 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy
VioletoweKucharzenie