tygodniu. Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem
Karo in the Kitchenjedynym produktem roślinnym zawierającym tak duże ilości żelaza oraz cynku. Mają jasnokremową barwę. Są słodkie i delikatne. W smaku przypominają nieco migdały. Niektórzy uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów
Wiem co jemsię w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 5 czubatych łyżeczek papryki słodkiej w płatkach Florpak 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki czubata
Kuchenne zapiski Edyty"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie PrzyjemnościSałatka z kurczakiem i dipem z koziego sera Jakkolwiek niesympatycznie ten wstęp zabrzmi - nie lubię serów. Jedyna forma żółtego sera jaką toleruję to roztopiony na spaghetti czy pizzy, a białego na słodko w naleśnikach. Ach no i feta i mozzarella - te bardzo lubię :) W każdym razie pewnego dnia z chęci oswojenia tych białych serów (bo w końcu jakiś nabiał
Kraina Tysiąca Smakówjakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty
Ala piecze i gotujeDzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)koperkiem. Trzeba przyznać, że jest coś niesamowitego w delikatnych, polskich, słodkich młodych ziemniakach. Ministerstwo Rolnictwa pracuje zresztą nad rozporządzeniem, które ma określić kiedy można używać nazwy młody lub wczesny ziemniak, żeby cypryjskie, marokańskie czy izraelskie ziemniaki nie podszywały się pod nasze. Polskie ziemniaki z włoskim pesto Do pesto do sałatki z młodych ziemniaków możecie wrzucić dowolną zieleninę jaką macie
Niedzielny kucharzDziś polecam Wam pyszną, chrupiącą sałatkę z brokułem i sucharkami Mamut . Często podaję ją na śniadanie (mieszankę meksykańską spokojnie możecie zastąpić np. ciecierzycą) lub pakuje w
Słodkie okruszkiLatem często przygotowuje najróżniejsze sałatki i surówki. To nie tylko wspaniały dodatek do innych dań, ale też pyszne samodzielny posiłek. Dziś zapraszam Was na przepis na
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam coś co nie tylko cieszy smakiem, ale również kolorami. Pyszna kolorowa sałatka z dressingiem vinaigrette . Idealna na kolację, od tak lub jako dodatek
Słodkie okruszkiUwielbiam ryż i szybkie sałatki. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu ryżową sałatkę z oliwkami i kiełkami rzodkiewki . Specyficzny smak oliwek, lekka
Słodkie okruszkiDawno nie jadłam sałatki makaronowej, a przecież tak je uwielbiam. Dlatego ostatnio przygotowałam jej szybką wersję – sałatka makaronowa z pieczarkami, ogórkiem i kukurydzą. Połączenie idealne
Słodkie okruszkiSałatek na blogu dużo ale tak pięknie prezentującej się sałatki z majonezem to chyba jeszcze nie ma. Leśna polana to po prostu zwykła sałatka ale podana w niespotykanej formie torcika-niby łączki na której rosną grzybki. Sałatka wspaniale prezentuje się na stole i robi wrażenie na gościach. Można ją skomponować z dowolnych składników. Ja oprócz warzyw dałam kurczaka oraz jajka(...)można też dodać tuńczyka lub ser żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka sól,pieprz olej do smażenia 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez
Monia miesza i gotujeoraz do obejrzenia filmiku z przygotowania sałatki :) Na 4 porcje lekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne(...)Obrane avocado, ogórka oraz truskawki kroimy. Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki. Mieszamy je ze szpinakiem oraz poziomkami. Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego
Mienta bloguniwersalność tej sałatki pozwala wykorzystać ją przez cały rok. Zapraszam do wypróbowania! Dla 3-4 osób Czas przygotowania kilka minut Składniki: Garść ugotowanego makaronu małe świderki 5 jajecznego 130g suszonych pomidorów z zalewy 125g sera z dziurami 125g sera wędzonego Dwie garście kukurydzy konserwowej BEZ GMO 12 świeżych listków bazyli 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej 2 łyżeczki(...)Mieszamy 2/ Dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietanę, majonez, sól, szczyptę cukru oraz majonez. Bardzo dokładnie mieszamy 3/ Na koniec dodajemy porwane drobno w rękach listki bazylii i delikatnie mieszamy sałatkę. Przekładamy do salaretki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna