składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki
Domowy Smak JedzeniaCzy wiecie, że roszponka zwana również roszpunką bogata jest w witaminę A która wspomaga wzrok, zapobiega powstania nowotworów, działa uspokajająco? Roszponka wspomaga również trawienia,działa
KukuleczkiWakacjami staramy się jeść lekko i tutaj kolejna lekka propozycja sałaki obiadowej z kurczakiem. Lekka a zarazem sycąca. Składniki: pierś kurczaka kilka pomidorków
Niezły MłynekSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku
Bulliocukru, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i skórką otartą z cytryny. Dodajemy siemię lniane i wyrabiamy. Mielone siemię lniane? Tak. Powyższa propozycja jest propozycją dla wegan. W przypadku, gdy nie dysponujemy mielonym siemieniem lnianym dodajmy(...)zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Gotowe kotleciki możemy podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw
Jacob TastesSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku
BullioInspiracja na smaczną i prostą sałatkę z tuńczykiem, kuskusem, czerwoną fasolą, groszkiem i kukurydzą. Idealna do lunch boxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej(...)fasoli 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy tuńczyka i rozdrobnioną kaszę kuskus. Wszystko zalewamy jogurtem i majonezem. Doprawiamy czerwoną papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie
kulinarnyJaSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku
BullioMoja pierwsza sałatka ziemniaczana. Miał być jeszcze groszek konserwowy ale za późno zobaczyłam jego brak.. SKŁADNIKI 2-3 ugotowane ugotowane ziemniaki 2 kabanosy 1-2 ogórki konserwowe papryka konserwowa 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka ostrej musztardy 1. Ziemniaki, ogórki i paprykę pokroić w kosteczkę, kabanosy w plasterki, cebulę posiekać. 2. Dodać majonez, jogurt(...)musztardę. Dokładnie wymieszać. 3. Doprawić do smaku - u mnie: sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, koperek
Kto ugości moich gości?Warzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia(...)cukinia250g mięso mielonego4 pieczarki1/2 dużej cebuli1 ząbek czosnku (u mnie duży!)1 ogórek konserwowy1 papryka konserwowa4 plastry mozarellisól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszona pietruszka, zioła prowansalskiePrzygotowanie:Przekrawamy cukinię na pół i łyżką wydrążamy jej środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy i przekładamy do miseczki.Sma
Kitchens Alphabetczasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem(...)talerz wylałem 2 łyżki sosu winno - śliwkowo - czekoladowego, na nich ułożyłem plastry polędwicy, które również z góry polałem tym sosem. Obok ułożyłem grillowane ziemniaki. Na talerzy wyłożyłem również sałatkę z sałaty rzymskiej i pomidorów, którą polałem wcześniej przygotowanym dressingiem z miodu, musztardy i soku z cytryny. Podałem z czerwonym wytrawnym winem
Wyprawy kulinarneśniadanko, kolację, słodki obiad - delikatne i puszyste placki twarogowe z rodzynkami i delikatną nutą cytrusową:). Składniki: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 4 łyżki proszku budyniowego 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 50-80 g rodzynek sól olej(...)masło klarowane do smażenia Do podania: jogurt lub śmietana serek grani sos owocowy/czekoladowy/waniliowy cukier puder dowolny dżem lub konfitura sałatka owocowa w wersji luksusowej - lody Przepis na placki twarogowe: Twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier, otartą skórkę, sodę, ekstrakt waniliowy, sól - dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie
Rodzinka w kuchnitakie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy go z sosem warzywnym. Bacówka proponuje szeroki wybór dań garmażeryjnych i makaronów, przygotowanych z wyselekcjonowanych składników(...)też fakt, że są przygotowywane ze świeżych jaj, a nie sproszkowanych, jak w większości dostępnych produktów. Na podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych). Od czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko w sklepach Bacówki hiszpańskiej czekolady EKO. Kolacja Kolacja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zimą uwielbiamy jeść buraki pod różną postacią. Są słodkie, sycące i pełne zdrowych właściwości. Wspomagają układ krwionośny i obfitują w kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży, aby płód rozwijał się prawidłowo. Buraki najlepiej spożywać surowe np. w postaci soku lub pieczone. Podczas gotowania składniki mineralne zawarte w burakach ulegają rozpuszczeniu, przez co warzywo traci swoje zdrowotne właściwości(...)temu zapobiec warto buraka upiec. Wiele osób nie wie jak upiec buraka. Dowiecie się tego z Naszego przepisu. Pieczone buraki można wykorzystać w sałatce, dodać do pasty kanapkowej lub zrobić różowy hummus. Sałatka z pieczonym burakiem i rukolą, jest wyjątkowo prosta, ale zarazem efektowna. Polubi ją każdy wielbiciel buraków. Rukola nadaje jej ostrości, a prażony słonecznik orzechowego aromatu. Wszystko doskonale
two broke sistersDziś mam dla Was zestawienie szybkich, pysznych przepisów, które sprawdzą się doskonale na sylwestrowych zabawach. Ta jedna, niezapomniana noc w roku, to nie tylko radość i
Słodkie okruszkiInna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę
Piekielna Kuchnia PatiKolejna dyniowa propozycja na zimę. Obok konfitury dyniowej, dyni na słodko, dyni wytrawnie ... dziś dynia na półsłodko w occie. Składniki: 1 kg oczyszczonej dyni 1 szklanka octu 1 łyżeczka mielonego imbiru 6-8 goździków ½ szklanki wody szczypta soli Wykonanie: Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Włożyć dynię i chwilę podgotować(...)przyprawami. Gorąca dynię przełożyć do wyparzonych słoików z zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Następnie przestudzić, przenieść do spiżarni i używać w zimie do sałatek, zimnych mięs i wędlin
Tradycyjna Kuchnia