sałatka na ostro - 3508 przepisów (strona:120/234)

Leczo z kiełbasą 163

Składniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub

Korniszonki
Noże - który, do czego ? 188

Rozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób. 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka Big Mac 802

Sałatka Big Mac Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, domową imprezkę czy nawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu(...)sera 4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka masła Sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia     *** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia *** *** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki

Blog z Apetytem
Kurczak w coli 484

dużych udek lub 12 podudzi pół szklanki coca-coli ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki) 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Udka / podudzia umyć, osuszyć. Udka podzielić na pół. 2. Keczup, zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą. 3. Mięso wymieszać z przygotowaną(...)naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło. 4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką. Smacznego!!! Źródło: Obżarciuch

Kuchnia domowa Ani
Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej) 212

Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako

Słodkie okruszki
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 138

czasu mieszając, aż cebula i pieczarki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.  Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę(...)pieczarek, lekko ugnieść, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone.  Pieczarki natychmiast podawać z sałatką jako przystawkę.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
SURÓWKA OBIADOWA Z PAPRYKI 132

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: większa papryka czerwona, większa papryka biała, duża garść posiekanego

JejKuchnia
Sałatka z pieczonymi krewetkami i dressingiem z awokado 151

będą jedynie okazjonalnie gościć na moim stole. Tymczasem należą do moich ulubionych, więc też „pożegnanie” z nimi przychodzi mi wyjątkowo opieszale Kto, podobnie jak ja, ma słabość do lekkich sałatek z owocami morza, ten niech wypróbuje poniższy przepis – póki chłód nie odbierze ochoty na podobne dania Składniki na 2 porcje: 8 – 12 oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty(...)kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Czosnek, imbir i papryczkę bardzo drobno posiekać

Even Better Food
Cukinia faszerowana warzywami 174

Cukinię mogłabym jeść niemal codziennie. O ile sama w sobie jak na mój gust jest mdła, i brakuje mi w niej wyraźnego (ostrego) smaku to w połączeniu z innymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy ( ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Cukinia rewelacyjnie(...)smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem , którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też  jako dodatek do sałatek . Faszerowana  cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź na kolację. Cukinia faszerowana warzywami jest przepyszna i mało kaloryczna. Polecam. Składniki: 3 cukinie 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula

Pobite gary Barbary
Sałatka Cezar 135

jogurtu greckiego (ok. 40 g), - łyżka kiełek rzodkiewki (ok. 15 g), - przyprawy: sól, pieprz Cayenne. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, soli, ostrych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej. 2. Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni. 3. Przygotowujemy(...)musztardą, miodem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. 4. Sałatę rwiemy na kawałki. 5. Na sałacie układamy grzanki, kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami. Sałatka Cezar jest bogata w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
“Zupy odchudzające” – recenzja 239

mięsie i nie zabielimy śmietaną, to możemy jej zjeść całkiem sporo, więc na pewno nie będziemy głodni. Oczywiście nikt nam nie zabroni jej przyprawić tak, żeby była ostra, włoska, albo taka jak lubimy, zwłaszcza że autorka podaje nam pomysły na gotowe mieszanki zdrowych i rozgrzewających ziół. W książce znajdziemy też patent na domową “kostkę” rosołową, żeby oszczędzić sobie czasu(...)dzień i przepisy na nabiał roślinny, bo śmietana będzie na naszej diecie zakazana. Ważne jest też, żeby nie łączyć mięsa, węglowodanów i warzyw w jednym posiłku. Typowe menu to sałatka lub inne warzywne śniadanie, koktajl na drugie i sok na podwieczorek, a na obiady i kolacje pyszne zupy. Magdalena Makarowska pozostaje wierna swoim hedonistycznym przepisom, więc myślę, że te dania

Ugotowane pozamiatane
Słodko-kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 177

Lekki obiad lub kolacja. Co by tu wymyślić? w sobotnie popołudnie znowu zajrzałam do książki "Dwóch łakomych Włochów". Jak zawsze znalazłam coś prostego do przygotowania ze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kuskusem 213

się nie da... trzeba zacząć COŚ robić ale co? Więc na początek, to coś, to będzie sałatka z kuskusem. Taka w sam raz dla takiego lenia jak ja Sałatka z kuskusem łatwe 15 minut taka spora miska wychodzi z przepisu Składniki: * opakowanie kuskusu * puszka tuńczyka w sosie własnym (ja lubię w kawałkach ale rozdrobniony też będzie dobry) - mogą być nawet(...)wersji hard * garść papryki marynowanej pokrojonej w kosteczkę * 2 ogórki kiszone - pokrojone w kostkę * łyżeczka ziarenek smaku * puszka kukurydzy * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 2 łyżki majonezu * 1 łyżka musztardy ostrej * sól i pieprz Do dzieła!!! Całe opakowanie kuskusu robimy tak jak na opakowaniu jest to wskazane z tą różnicą, że do do wrzątku dodajemy ziarenka smaku. Studzimy. Sos - jogurt, majonez

sierotka maRysia w kuchni
Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 101

znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy(...)delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną w paski. Ja usunęłam z papryczki część pestek, ale jeśli lubicie ostre smaki, to pestki możecie zostawić. To w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek.  Wszystko podgrzewamy razem przez 2 -3 minuty. Olej ma być gorący, ale warzywa

Kulinarne przygody Gatity
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 143

Pozycja dla wszystkich tych, którzy lubią jak przygotowanie dania nie zabiera zbyt dużo czasu. Jak autorka podaje na karcie tytułowej "Słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry - każda z tajskich potraw musi zachować równowagę tych pięciu smaków", myślę że z tą, wszak malutkich rozmiarów, lecz bogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów(...)zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy- Dania główne z mięsa i ryb- Makaron i ryż- Warzywa i sałatki- Desery i napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania