wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g) kilka ziarenek białego pieprzu 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżka dobrego oleju (np. rzepakowego) 1 łyżeczka cukru 160ml wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki musztardy (ostrej) 4 liście laurowe
Moja Książka Kucharskamała ostra czerwona papryczka 1 limonka 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 garść pokrojonego młodego szczypiorku Wykonanie: Krewetki umyte i oczyszczone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę awokado, szalotkę, papryczkę. Oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z limonki do sałatki, skropić oliwą. Dodać
Wino Francja Kuchniadodatek do sałatek. Składniki: na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajka łyżeczka soli 4 łyżki śmietany rozbełtane jajko do posmarowania łyżka czarnuszki łyżka sezamu na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 100 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 100 g startego żółtego sera ząbek czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasza wczorajsza kolacja. Sałatka jest bardzo sycąca, bo z kurczakiem i grzankami, na pewno zaspokoi nasz apetyt na całą noc. ;-) (składniki na 2 porcje) 2 kromki chleba razowego 1/2 główki sałaty lodowej 8 pomidorków koktajlowych 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego 1 mała czerwona cebula 1/4 czerwonej papryki 1 filet z kurczaka olej sól, pieprz, ostra papryka Sos tysiąca
Szefowa kuchnilekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
Słodko-Słony Świat Ilonybardzo szybką sałatkę śledziową bo i wpis bardzo szybki...Juz biegnę do pracy ale jeszcze zdążę podzielić się z wami przepisem...;) Składniki: 3 porcje 2 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki ugotowane 3 marchewki ugotowane 4 plastry żółtego sera Po 1/2 puszki groszku i kukurydzy konserwowej majonez z jogurtem w stosunku 1:1 pieprz, papryczka ostra 1 cebula ząbek czosnku
NaKońcuJęzykaprostytutek o tym jak ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. Oraz kilka innych: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i łososiem, sałatkę z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
Brzuszki Łakomczuszkiprzygotowaniu sałatka. U mnie pojawiła się na niedzielnym grillu. Składniki: brokuł 2 zupki chińskie puszka czerwonej fasoli średnia cebula 2 ząbki czosnku koperek sól, pieprz majonez Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić i podzielić na jeszcze mniejsze kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, można też sparzyć ją wrzątkiem dzięki czemu będzie mniej ostra. Makaron z zupki chińskiej
Pasja Smakunieodkryty. Gdyby poproszono mnie opisać smak awokado, miałabym problem - bo awokado smakuje jak... awokado. Nie ma wyrazistego smaku, nie ma w sobie słodyczy czy kwasowości, nie jest gorzkie ani ostre. Jest delikatne, kremowe, aksamitne, ale żeby tak smakować musi być przede wszystkim dojrzałe. W sklepach dostępnych jest kilka gatunków awokado, m.in. Hass, Lamb Hass, Gwen, Reed, Sharwil, Bacon, Zutano. Różnią(...)połówki awokado w jajkiem, pesto do makaronu, dodać do kanapek lub sałatek albo zrobić guacamole lub inną pastę, a nawet krem na deser. Pamiętajcie tylko, że awokado szybko ciemnieje, więc lepiej takie pasty przygotowywać tuż przed podaniem. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, do przygotowanej pasty lub sałatki można włożyć pestkę z awokado, dzięki czemu miąższ owocu nie ściemnieje
Obiad gotowyWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na
KorniszonkiSurówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – to nasza kolejna, z wielu, propozycji na pyszną i szybką surówkę do obiadu lub grilla. Jeśli lubicie sałatki o wyraźnym, ostrzejszym smaku, to koniecznie wypróbujcie ten przepis z młodą kapustą w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – Składniki: Składniki na surówkę z młodej(...)pół małej cebuli – ok. 30 g 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 duże gałązki szczypioru – ok. 20-30 g (w zależności jak ostry smak surówki chcecie uzyskać) Składniki na sos do surówki z młodej kapusty: 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Kulinarne Przebojedziesiątkę, gdy planujecie kolację dla znajomych czy większą imprezę. Wystarczy zrobić więcej, podać je na większym talerzu obok sosu, z którego każdy będzie się mógł częstować. Do tego lekka sałatka, grzanki lub pieczone ziemniaczki i pyszny, wcale nienudny posiłek gotowy. Wrzućcie je następnego dnia do pudełka, a nie będziecie musieli martwić się lunchem w pracy. Składniki 400 g mielonego mięsa(...)jedna biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka masła jedna mała, sucha kajzerka + mleko do namoczenia pół łyżeczki kminu rzymskiego łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki pół łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (nie żałujemy i dodajemy dość obficie) dodatkowo: kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu, jeszcze jedna cebula Czas przygotowania 15 minut + pół
Analiza SmakuŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem
Korniszonkiodpłynąć. Śniadanie nie musi być nudne, dla mnie było to śniadanie, dla Was może to być również oryginalne podanie sałatki na tak zwanej domówce, tym bardziej, że niedługo Sylwester ;) Sałatka pyszna, minimalizm składników nadaje jej lekkości, a w połączeniu z kremem z karczochów po prostu bajka!Składniki:4 cytryny3 jajka2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal1 ogórek5 łyżek majonezu1/2 pęczka(...)Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i pokroiłam w kostkę. Cytryny umyłam, sparzyłam wrzątkiem. Każdej cytrynie odkroiłam wierzch na 4/5 wysokości i troszkę ścięłam od spodu, aby cytryny mogły stać. Ostrym nożykiem wycięłam miąższ cytryn. Miąższ z jednej cytryny posiekałam drobno i włożyłam do malutkiej miseczki. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekałam i włożyłam do miseczki, w której znajdował się posiekany
Blondynka Gotujesurówka ze świeżych, surowych plastrów ogórka i śmietanowego sosu z zieleniną. Najpyszniejsza w sezonie na młode ogórki gruntowe, jednak z długich ogórków całorocznych też wyjdzie smakowita. Ogórkowa mizeria to sałatka bez której tradycyjny polski obiad nie istnieje. Nie może jej zabraknąć w kompozycji dania z kotletem schabowym i ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mizeria z zielonych ogórków z koperkiem(...)zieleniną. Sałatka ogórkowa bez której prawdziwy polski obiad nie istnieje. Składniki: 3 długie ogórki 200 g gęstej śmietany 12 % garść posiekanego szczypiorku garść posiekanego koperku 30 ml soku z cytryny sól morska, cukier, grubo mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ogórki obierz cienko ze skórki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój je ostrym nożem na cienkie plasterki
ProstePesto.pl