ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki sałatki: 2 mini sałaty rzymskie, 2 jajka ugotowane na twardo, garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 10 pomidorków koktajlowych, puszka tuńczyka Princes w oleju słonecznikowym, 8 czarnych oliwek, 1/2 niedużej cebuli czerwonej, świeżo mielony czarny pieprz. Składniki sosu: 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, łyżka soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka syropu klonowego
JejKuchnianich wykorzystałam sobie do sałatki :-) Szybka i prosta w przygotowaniu, możecie ją śmiało wykorzystać podczas letniej kolacji lub przyjęcia z przyjaciółmi :-) polecam :-) SKŁADNIKI 1 opakowanie śledzi Mr Śledź z musztardą francuską SEKO 200g 60 - 70 g ryżu pełnoziarnistego 3 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 1 nieduża cebula 1 jabłko 1 - 2 łyżki ostrej musztardy pieprz Ryż gotujemy zgodnie
Czary - gary w kuchniPieczarki faszerowane płatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta
Codzienne Gotowanielodówka wypełniona świeżymi kanapkami, sałatkami, sokami, bardzo urocze i kameralne miejsce, można zjeść na zewnątrz lub w środku. Zapraszam -> wycieczka do Brukseli Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Składniki: 1 bułka ciabatta z suszonymi pomidorami 2 garście świeżego szpinaku baby kula sera mozzarella 2 plastry czerwonej papryki 3 plasterki czerwonej cebuli przyprawa ostra w młynku, użyłam Kamis specialite
Moja smaczna kuchniamnie Prymat) - rozmaryn - mielona ostra papryka - bazylia - mielony czarny pieprz Przygotowanie: Karkówkę smaruję z każdej strony musztardą. Następnie dodaję przyprawę do karkówki oraz reszte przypraw. Dokładnie wszystko wklepuję w mięso. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Grilluję karkówkę z każdej ze stron pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekła. Podaj ę z sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty
Kuchnia co dniaprostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1 filet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek mielony olej
kgwjanczewolnianego tłoczonego na zimno. Zazwyczaj używam go do sałatek, ale w tej potrawie smakuje naprawdę idealnie. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki:3 filety śledziowe a’la matjas1 jajko1 cebulaŁyżka oleju lnianegoŁyżeczka koncentratu pomidorowego½ łyżeczka musztardyPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra paprykaFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie
Kolizje SmakówCordon Bleu - Kotlet po Szwajcarsku to odrobinę wzbogacona wersja klasycznego kotleta z kurczaka. Uwielbiają go szczególnie dzieci, a w połączeniu z młodymi ziemniaczkami lub frytkami oraz ulubionymi sałatkami tworzy smakowity, efektowny, a przy tym nieskomplikowany obiad. Danie proste, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie przyjemne dla podniebienia i z pewnością warte przyrządzenia w naszych domach. Cordon Bleu - Kotlet(...)kotleta wykładamy po 1-2 plasterki sera żółtego oraz szynki. Składamy kotleta na pół, tak aby szynka oraz ser nie wystawały. Można także w piersi z kurczaka za pomocą ostrego, długiego noża zrobić w kurczaku otwór i "nadziać" go porcją sera oraz szynki. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy
Słodka Stronaorientalnym klimacie Maroka , czy tez Marakeszu Dość lekka , z cała pewnością wegetariańska . Ciekawa propozycja dla tych , którzy tak jak ja i moja rodzinka nie mogą zbyt długo przeżyć bez sałatek . Pyszna , łatwa do wykonania i niezwykle smaczna Doskonała do pracy jako drugie śniadanie , ale także szczególnie fajna propozycja na kolację lub zamiast późnego obiadu . Generalnie pozycja nie zastąpiona , bynajmniej(...)zalewie 1 papryka zielona , mała 1 papryka czerwona , mała 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki suszonych liści kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 duża łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku Kuskus wsypujemy do miski , zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i wrzucamy kostkę
Ogrodnik w podróżyŚwiąteczna atmosfera udzieliła się już chyba każdemu z nas. Jeszcze tylko kilka dni, a razem z naszymi bliskimi zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Potem spędzimy świateczny czas
Ostra na SłodkoMoja mama nigdy nie robiła domowych przetworów i konfitur. Ze względu na pracę nigdy nie miała na to czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne
Ostra na SłodkoProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPapryka w ketchupie... Paseczki kolorowych papryk. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w zalewie ketchupowej. Idelany dodatek do mięs i kanapek. Pyszna przekąska na imprezy czy grilla. Polecam
Gospodyni MiejskaMarchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam
Trzeci talerzpołączę ogórki, pomidory i fasolkę w kolejnej sałatce na zimę. O smaku sałatki decyduje tak naprawdę pulpa pomidorowa, więc warto do niej wybrać smaczne i dojrzałe owoce. W sałatce nie ma octu, by zimą było coś łagodniejszego w smaku do szybko przygotowywanego obiadu. Jeśli podczas zalewania warzyw zostanie trochę pulpy, można ją zawekować, by mieć zimą gotowy sos do makaronu(...)słoików 350 ml): 2 kg ogórków 60 dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 2 kg pomidorów słodkie jabłko mała papryka (u mnie biała) łyżka soli łyżka cukru łyżeczka ostrej papryki ząbek czosnku na słoik Odkroić końcówki ogórków, a resztę pokroić na plastry grubości ok. 2 mm. Ogórki zasypać cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszać i odstawić na czas przygotowania reszty
Weekendy w domu i ogrodzie